Yüksek Lisans Programları
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Organik Tarım İşletmeciliği (Disiplinlerarası)
- Organik Tarım İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans
Program Tanımları
|
|
Kuruluş | Bayburt Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Milli Eğitim Bakanlığının teklifi üzerine, 28/03/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30’uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 16/02/2016 tarih ve 2016/8555 sayılı kararname ile kurulmuştur. Yüksekokulumuzda 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi ile 2809 sayılı Kanun’un 3. maddesi uyarınca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Organik Tarım İşletmeciliği bölümünün açılması 13.07.2016 tarihinde uygun görülmüştür. Akabinde 2016-2017 bahar döneminde Yüksek Lisans programı kurulmuş ve ilk öğrenci kaydı bu dönemde alınmıştır. | Kazanılan Derece | Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı ve seçilmiş bir jüri tarafından başarılı sayılan bir tezi başarıyla savunan öğrencilere ORGANİK TARIM İŞLETMECİLİĞİ alanında yüksek lisans diploması verilir. | Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) | Yüksek Lisans | Kabul ve Kayıt Koşulları | Üniversitelerin Su Ürünleri, Ziraat, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Tarım ve Doğa Bilimleri, Veterinerlik Fakülteleri (Tüm Bölümlerinden) Mezunu Olmak, Uygulamalı Bilimler Fakültesi/Yüksekokulu Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü, Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya ve Biyoloji Bölümleri, İlgili Fakültelerin İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümleri, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği Bölümleri, Sağlık Bilimleri Fakültesi- Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık İdaresi ve Gıda Teknolojisi Bölümleri mezunu olmak. | Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar | Kabul ve kayıt koşullarında belirtilmiş olan alanlardan lisans diploması, lisans üstü giriş sınavından (ALES) gerekli puanı almış olma. | Yeterlilik Koşulları ve Kuralları | Organik Tarım İşletmeciliği alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar;
a) 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alıp, en az CC derecesiyle geçmiş olmak,
b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak,
c) Bir yüksek lisans tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak | Program Profili | 1- Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmak ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirmek.
2- Multidisipliner bir lisansüstü program olması dolayısı ile disiplin içi ve disiplinler arası ekip çalışması yürütme becerisi kazanabilmek.
3- Bireysel çalışma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisinin gelişimi.
4- Mesleki ve etik sorumluluk bilinci geliştirebilmek.
5- Bilgi ve fikir alışverişine açık, girişimci, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilmek programın başlıca profilini oluşturmaktadır. | Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) | Bu programı bitirenler tarım işletmelerinde, devlete ait laboratuvar, ilgili sektörde yer alan işletmelerde, arazi gibi alanlarda görev yaparlar. Özel girişimcilerin seraları, işletmeleri, arazi ve bağ, bahçelerinde uzman olarak ve belediyeler ait kuruluşlarda iş imkânı bulabilirler. Ayrıca kendileri de bu işleri bağlı olmaksızın bilgi ve becerileriyle yapabilirler. Akademik kariyerlerine doktora programı ile devam edebilir, şartları yerine getirmesi durumunda üniversitelerin açacağı akademik kadrolara başvurabilir.
Örnek olarak üniversitemiz bünyesinde Organik Tarım İşletmeciliği Yüksek Lisans programını bitirmiş ve aynı bölümde Doktora programına da başlamış olan Mustafa Bora Meşeli isimli öğrencimiz, üniversitenin belirlemiş olduğu diğer şartları da sağlaması ile fakültemiz bünyesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. | Üst Derece Programlarına Geçiş | Mezun öğrenciler, yüksek lisans derecesinden sonra ziraat, tarım ekonomisi, işletme gibi farklı disiplinlerde üniversitelerin şartlarına bağlı olarak doktora programlarına başvurabilirler. | Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme | Öğrencilerin bir dersten başarılı olabilmeleri için, o dersin yarıyıl ortalamasının en az 60 olması gerekir. 100 puan üzerinden verilen notun harf notuna dönüştürülmesinde; ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları dikkate alınır. Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Bir ara sınav yapılması halinde % 40’ı, birden fazla ara sınav ve yarıyıl çalışması yapılması halinde, bu sınavların ve yarıyıl çalışmalarının yüzdelik oranlarının toplamının harf notuna katkısı % 40 olacak şekilde dersin öğretim elemanı tarafından belirlenir. Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %60’dır. Bütünleme sınavına katılan öğrencinin, ilgili derse ait başarı notu belirlenirken, yarıyıl sonu sınav notu yerine bütünleme sınav notu kullanılır. Yarıyıl sonu sınavları sonunda, yarıyıl not ortalaması 2.00 ve üzeri olduğu için (DC) harf notlu derslerden başarılı sayılırken, bunu takip eden bütünleme sınavı sonrasında yarıyıl ortalamasını 2.00’ın altına düşüren öğrenciler, başarılı sayıldıkları (DC) harf notlu derslerden de başarısız konumuna düşer. | Mezuniyet Koşulları | Programımızdaki müfredatta yer alan zorunlu ve seçmeli derslerini başarıyla tamamlayan, zorunlu seminer sunumunu gerçekleştiren ve hazırlamış olduğu tezi başarılı bir şekilde savunan ve Bayburt Üniversitesi yüksek lisans eğitim-öğretim yönetmeliğinde belirtilen şartları sağlayan öğrenciler yüksek lisans diploması almaya hak kazanırlar. | Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) | Tam Zamanlı | Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) | Tuzcuzade Mahallesi Demirözü Caddesi Erzincan Yolu Üzeri 2.7 km İlahiyat Fakültesi 1. kat 69000 / Bayburt
T.C. Bayburt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | Bölüm Olanakları | A) Merkezi Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi (3000 M2)
B) Gıda Mühendisliği Laboratuvarı (92,30 M2)
C) Biyoloji Laboratuvarı (92,30 M2)
D) Kimya Laboratuvarı (92,30 M2)
E) Fizik Laboratuvarı (92,30 M2)
F) Bilgisayar Laboratuvarları (71,8+71,8+106,0 M2) |
Program Çıktıları
|
|
1 | Organik tarım bilimi hakkında bilgi edinir. | 2 | Organik tarım biliminin temel ilkeleri hakkında bilgi edinir. | 3 | Organik tarım işletmeciliği hakkında bilgi edinir. | 4 | Organik bitkisel ürünlerin (Tarla bitkileri, Bahçe bitkileri) yetiştirilmesi depolanması ve pazarlanması hakkında bilgi edinir. | 5 | Organik hayvansal ürünlerin üretilmesi, işlenmesi, depolanması ve pazarlanması hakkında bilgi edinir. | 6 | Organik tarım işletmeciliği alanı ile ilgili kurumsal ve yönetim bilgileri edinir.
| 7 | Organik tarım işletmeciliği ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri hakkında ölçme ve değerlendirme konularında bilgi edinir | 8 | Organik tarım işletmeciliği alanında sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirme becerisi kazanır. | 9 | Organik bitkisel ve hayvansal işletmelerde problemlerin çözülmesi için deney tasarımı, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır. | 10 | Organik tarım işletmeciliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır | 11 | Organik tarım ve işletme displinlerarası etkin çalışabilme becereisi kazanır. | 12 | Organik tarım işletmeciliği alanında bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinliği kazanır. | 13 | Organik tarım işletmeciği alanında sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlama ve yönetebilme yetkinliği kazanır. | 14 | Organik tarım ve işletmeciliği alanıyla ilgili plan, proje hazırlama, çalışmaları bağımsız yürütme, danışmanlık ve denetim yetkinliği kazanır | 15 | Organik bitkisel ve hayvansal üretim alanıyla ilgili plan, proje hazırlama, çalışmaları bağımsız yürütme, danışmanlık ve denetim yetkinliği kazanır | 16 | Organik tarım işletmeciliği alanında edindiği bilgi ve beceri ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin tutum geliştirir. | 17 | Organik bitkisel ve hayvansal üretim alanında edindiği bilgi ve beceri ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin tutum geliştirir. | 18 | Organik bitkisel ve hayvansal üretim alanında ileri teknolojiyi (Tarımsal Mekanizasyon, Bilgisayar vb) kullanma yetkinliği kazanır. | 19 | Sosyal hakların evrenselliği, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile cevre koruma, iş hukuku, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | 20 | Organik tarım işletmeciliği alanıyla ilgili mevzuata hakimdir ve uygun davranır | 21 | Organik tarım işletmeciliği alanında bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun haraket eder |
Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
| TYYÇ | Program Çıktıları |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| BİLGİ | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| BECERİ | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Öğrenme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(İletişim ve Sosyal Yetkinlik ) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 4 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Alana Özgü Yetkinlik) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Müfredat
|
|
T : Teorik U: Uygulama L: Laboratuvar
1
|
OTDKY
|
Danışmanlık
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
0
|
Toplam |
0
|
1
|
0
|
0
|
|
|
1
|
OT123Z
|
Bilimsel Araştırma Teknikleri
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
6
|
2
|
OTSEÇ-1Y
|
Organik Tarım İşletmeciliği Seçmeli Dersler-1
|
Seçmeli
|
-
|
-
|
-
|
0
|
3
|
OTZOR-1Y
|
Organik Tarım İşletmeciliği Zorunlu Dersler-1
|
Seçmeli
|
-
|
-
|
-
|
0
|
4
|
OTSEÇ1
|
ORGANİK TARIM SEÇMELİ DERSLER 1
|
Seçmeli
|
-
|
-
|
-
|
18
|
5
|
OTUZM
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
6
|
0
|
0
|
6
|
6
|
OTUZMY
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
6
|
0
|
0
|
0
|
Toplam |
24
|
0
|
0
|
30
|
|
|
1
|
OT100Z
|
Bilgisayar Uygulamalı Temel İstatistik
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
6
|
2
|
OTSEÇ-2Y
|
Organik Tarım İşletmeciliği Seçmeli Dersler-2
|
Seçmeli
|
-
|
-
|
-
|
0
|
3
|
OTZOR-2Y
|
Organik Tarım İşletmeciliği Zorunlu Dersler-2
|
Seçmeli
|
-
|
-
|
-
|
0
|
4
|
OTSEÇ2
|
ORGANİK TARIM SEÇMELİ DERSLER 2
|
Seçmeli
|
-
|
-
|
-
|
18
|
5
|
OTSDY
|
Seminer
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
0
|
6
|
OTUZM
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
6
|
0
|
0
|
6
|
7
|
OTUZMY
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
6
|
0
|
0
|
0
|
Toplam |
24
|
1
|
0
|
30
|
|
|
1
|
OTSD
|
Seminer Dersi
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
6
|
2
|
OTTEZ
|
Tez Çalışması
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
18
|
3
|
OTTEZY
|
Tez Çalışması
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
0
|
4
|
OTUZM
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
6
|
0
|
0
|
6
|
5
|
OTUZMY
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
6
|
0
|
0
|
0
|
Toplam |
12
|
3
|
0
|
30
|
|
|
1
|
OTSD
|
Seminer Dersi
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
6
|
2
|
OTTEZ
|
Tez Çalışması
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
18
|
3
|
OTTEZY
|
Tez Çalışması
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
0
|
4
|
OTUZM
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
6
|
0
|
0
|
6
|
5
|
OTUZMY
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
6
|
0
|
0
|
0
|
Toplam |
12
|
3
|
0
|
30
|
|
|
1
|
OT103Y
|
İyi Tarım Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
2
|
OT105Y
|
Yem Katkı Maddeleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
3
|
OT107Y
|
Hayvan Refahı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
4
|
OT109Y
|
Organik Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
5
|
OT111Y
|
Apiterapi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
6
|
OT113Y
|
Organik Tarımda İşletme Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
7
|
OT115Y
|
Genel Fizyoloji I
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
8
|
OT117Y
|
Endokrin Sistem Fizyolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
9
|
OT119Y
|
Bitki Islah Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
10
|
OT121Y
|
Organik Tarımda Stratejik Yönetim
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
11
|
OT123Y
|
Enzimoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
12
|
OT125Y
|
Klinik Biyokimya
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
13
|
OT127Y
|
Hava Kirliliği ve Çevre Etkisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
14
|
OT129Y
|
Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
15
|
OT131Y
|
Çevre Kirliliği ve Kontrolü
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
16
|
OT133Y
|
Çevresel Etki Değerlendirmesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
17
|
OT135Y
|
Doğal Kaynaklar ve Çevre Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
18
|
OT137Y
|
Toprak Kirliliğinin Biyolojik Yöntemlerle İyileştirilmesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
19
|
OT139Y
|
Bitki Stresi Fatktörleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
20
|
OT141Y
|
Organik Hayvansal Üretimin Genel Prensipleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
|
1
|
OT101ZY
|
Bilimsel Araştırma Teknikleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
|
1
|
OT105
|
İyi Tarım Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
2
|
OT127
|
Organik Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
3
|
OT129
|
Apiterapi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
4
|
OT131
|
Organik Tarımda İşletme Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
5
|
OT133
|
Genel Fizyoloji I
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
6
|
OT135
|
Endokrin Sistem Fizyolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
7
|
OT137
|
Bitki Islah Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
8
|
OT157
|
Organik Tarımda Stratejik Yönetim
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
9
|
OT159
|
Enzimoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
10
|
OT161
|
Klinik Biyokimya
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
11
|
OT163
|
Hava Kirliliği ve Çevre Etkisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
12
|
OT165
|
Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
13
|
OT167
|
Çevre Kirliliği ve Kontrolü
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
14
|
OT169
|
Çevresel Etki Değerlendirmesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
15
|
OT171
|
Doğal Kaynaklar ve Çevre Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
16
|
OT173
|
Toprak Kirliliğinin Biyolojik Yöntemlerle İyileştirilmesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
17
|
OT175
|
Bitki Stresi Faktörüleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
18
|
OT181
|
Organik Bitkisel Üretimin Genel Prensipleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
19
|
OT183
|
Arı ve Arıcılık Ürünleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
20
|
OT185
|
Arıcılıkta Mevsimsel Çalışmalar
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
21
|
OT187
|
Tarım İşletmelerinde Üretim Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
22
|
OT189
|
Hayvan Beslenme Biyokimyası
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
23
|
OT193
|
Hayvan Beslenme Biyokimyası
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
24
|
OT195
|
Kan, Hücre ve Vücut Sıvıları Fizyolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
25
|
OT197
|
Endüstri Bitkilerinde Organik Tarım
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
26
|
OT199
|
Bitki Moleküler Genetiği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
27
|
OT201
|
Bitki Embriyolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
28
|
OT203
|
Palinoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
29
|
OT205
|
Tarımsal Pazarlama Araştırmaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
30
|
OT207
|
Serbest Radikaller ve Antioksidanlar
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
31
|
OT211
|
Coğrafi Bilgi Sistemi Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
32
|
OT213
|
Organik Tarım İşletmelerinde Marka Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
33
|
OT215
|
Ekstraksiyon Teknikleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
34
|
OT217
|
Tarım Ekonomisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
35
|
OT219
|
Tüketici Davranışları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
36
|
OT221
|
Pazarlama Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
37
|
OT223
|
Uygulamalı Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
38
|
OT225
|
Arı, Bitki ve Çevre İlişkileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
|
1
|
OT102Y
|
Yemeklik Tane Baklagillerin Özel Yetiştiriciliği ve Islahı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
2
|
OT104Y
|
Organik Süt Sığırı Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
3
|
OT106Y
|
İklim Değişikliği ve Olası Etkileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
4
|
OT108Y
|
Tarla Bitkilerinde Organik Tarım ve Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
5
|
OT110Y
|
Organik Koyun Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
6
|
OT112Y
|
Bahçe Bitkilerinde Organik Tarım ve Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
7
|
OT114Y
|
Bal Arısı Hastalık ve Zararlarına Karşı Uygulanan Organik Yöntemler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
8
|
OT116Y
|
Enerji Bitkileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
9
|
OT118Y
|
Yağ Bitkileri Yetiştiriciliği ve Teknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
10
|
OT120Y
|
Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
11
|
OT122Y
|
Bahçe Bitkilerinin Çoğaltma Materyallerinin Organik Yöntemlerle Üretimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
12
|
OT124Y
|
Antioksidan Tayin Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
13
|
OT126Y
|
Arı Ekolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
14
|
OT128Y
|
Tarım İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
15
|
OT130Y
|
Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesi ve Beslenme Hastalıkları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
16
|
OT132Y
|
Çevresel Biyoteknoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
17
|
OT134Y
|
Tıbbi Aromatik Bitkisel Ürünler ve Kalite Analizleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
18
|
OT136Y
|
Tarımsal Girişimcilik
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
19
|
OT138Y
|
Genel Fizyoloji II
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
20
|
OT140Y
|
Hayvan Genetiği ve Üreme Fizyolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
21
|
OT142Y
|
Toprak Kirliliği ve Kontrolü
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
22
|
OT144Y
|
Su Kaynaklarının Planlanması ve Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
23
|
OT146Y
|
Genetik Toksikoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
24
|
OT148Y
|
İleri Biyokimya
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
25
|
OT150Y
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Organik Tarım ve Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
26
|
OT152Y
|
Çevresel Faktörlerin Organik Tarıma Etkileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
27
|
OT154Y
|
Organik Tarım İşletmelerinde Pazarlama İlkeleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
28
|
OT156Y
|
Organik Tarım İşletmelerinde Lojistik Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
29
|
OT158Y
|
Yönetim ve Organizasyon
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
30
|
OT160Y
|
Sindirim ve Solunum Sistemi Fizyolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
31
|
OT162Y
|
Bilimsel Bilgiyi Sunma Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
32
|
OT164Y
|
Toprak ve Havza Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
33
|
OT166Y
|
Organik Ürünlerin İşlenmesi ve Muhafazası
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
34
|
OT168Y
|
Aerobiyoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
35
|
OT170Y
|
Çevre Kirliliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
36
|
OT172Y
|
Polen Biyoteknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
37
|
OT174Y
|
Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
38
|
OT176Y
|
Pazarlamada Yeni Trendler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
39
|
OT178Y
|
Temel Bitki Morfolojisi ve Anatomisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
40
|
OT180Y
|
Tarım Ürünlerinin Kurutma Karakteristiklerinin Modellenmesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
41
|
OT182Y
|
Ekonomide Seçilmiş Konular
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
42
|
OT184Y
|
Tarımda İnovasyon ve Teknoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
43
|
OT186Y
|
Organik Tarımda Mikrobiyal Gübreler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
44
|
OT188Y
|
Yeraltı ve Yüzey Sularında Hidrojeokimyasal Değerlendirme
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
45
|
OT190Y
|
Karbonhidrat Kimyası
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
46
|
OT192Y
|
Nörofizyoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
47
|
OT194Y
|
Pazarlama İlkeleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
48
|
OT196Y
|
Stratejik Marka Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
0
|
49
|
OT198Y
|
Antioksidanlar
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
50
|
OT200Y
|
Akıllı Tarım Teknolojileri ve Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
51
|
OT202Y
|
Ofiyolitik Kayaçların Organik Tarıma Etkileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
52
|
OT204Y
|
Sürdürülebilir Pazarlama
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
|
1
|
OT100ZY
|
Bilgisayar Uygulamalı Temel İstatistik
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
|
1
|
OT102
|
Yemeklik Tane Baklagillerin Özel Yetiştiriciliği ve Islahı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
2
|
OT104
|
Organik Süt Sığırı Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
3
|
OT106
|
İklim Değişikliği ve Olası Etkileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
4
|
OT108
|
Tarla Bitkilerinde Organik Tarım ve Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
5
|
OT112
|
Organik Koyun Yetiştiriciği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
6
|
OT114
|
Bahçe Bitkilerinde Organik Tarım ve Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
7
|
OT116
|
Bal Arısı Hastalık ve Zararlarına Karşı Uygulanan Organik Yöntemler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
8
|
OT118
|
Enerji Bitkileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
9
|
OT120
|
Yağ Bitkileri Yetiştiriciliği ve Teknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
10
|
OT122
|
Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
11
|
OT124
|
Bahçe Bitkilerinin Çoğaltma Materyallerinin Organik Yöntemlerle Üretimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
12
|
OT126
|
Antioksidan Tayin Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
13
|
OT128
|
Arı Ekolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
14
|
OT130
|
Tarım İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
15
|
OT132
|
Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesi ve Beslenme Hastalıkları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
16
|
OT134
|
Çevresel Biyoteknoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
17
|
OT136
|
Tıbbi Aromatik Bitkisel Ürünler ve Kalite Analizleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
18
|
OT138
|
Tarımsal Girişimcilik
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
19
|
OT140
|
Genel Fizyoloji II
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
20
|
OT142
|
Hayvan Genetiği ve Üreme Fizyolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
21
|
OT144
|
Toprak Kirliliği ve Kontrolü
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
22
|
OT146
|
Su Kaynaklarının Planlanması ve Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
23
|
OT148
|
Genetik Toksikoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
24
|
OT150
|
İleri Biyokimya
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
25
|
OT154
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Organik Tarım ve Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
26
|
OT156
|
Çevresel Faktörlerin Organik Tarıma Etkileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
27
|
OT158
|
Organik Tarım İşletmelerinde Pazarlama İlkeleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
28
|
OT160
|
Organik Tarım İşletmelerinde Lojistik Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
29
|
OT162
|
Yönetim ve Organizasyon
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
30
|
OT164
|
Sindirim ve Solunum Sistemi Fizyolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
31
|
OT170
|
Bilimsel Bilgiyi Sunma Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
32
|
OT172
|
Toprak ve Havza Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
33
|
OT174
|
Organik Ürünlerin İşlenmesi ve Muhafazası
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
34
|
OT176
|
Aerobiyoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
35
|
OT178
|
Çevre Kirliliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
36
|
OT180
|
Polen Biyoteknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
37
|
OT182
|
Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
38
|
OT184
|
Pazarlamada Yeni Trendler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
39
|
OT186
|
Temel Bitki Morfolojisi ve Anatomisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
40
|
OT188
|
Tarım Ürünlerinin Kurutma Karakteristiklerinin Modellenmesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
41
|
OT190
|
Ekonomide Seçilmiş Konular
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
42
|
OT192
|
Tarımda İnovasyon ve Teknoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
43
|
OT194
|
Organik Tarımda Mikrobiyal Gübreler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
44
|
OT196
|
Yeraltı ve Yüzey Sularında Hidrojeokimyasal Değerlendirme
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
45
|
OT198
|
Karbonhidrat Kimyası
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
46
|
OT200
|
Nörofizyoloji
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
47
|
OT202
|
Pazarlama İlkeleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
48
|
OT204
|
Stratejik Marka Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
49
|
OT206
|
Antioksidanlar
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
50
|
OT208
|
Akıllı Tarım Teknolojileri ve Uygulamaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
51
|
OT210
|
Ofiyolitik Kayaçların Organik Tarıma Etkileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
52
|
OT212
|
Sürdürülebilir Pazarlama
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
0
|
6
|
53
|
OTDK
|
Danışmanlık
|
Seçmeli
|
0
|
1
|
0
|
6
|
|
|