BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OT127Organik Meyve ve Sebze YetiştiriciliğiSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Organik tarımın ürün kalitesi ve verimine etkisi. Organik tarımın tanımı yapılarak, neden organik tarım yapıldığı izah edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde organik tarım konusunda yapılan çalışmalar ve organik meyve, sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlar. Organik tarımın, konvansiyonel tarımdan farklı yönleri nelerdir?
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr.Ümmügülsüm ERDOĞAN
Öğrenme Çıktıları
1Organik tarım esaslarına göre meyve ve sebze yetiştiriciliği ile geleneksel metotlarla yapılan üretim arasındaki farkı kavrar
2Organik meyve -sebze yetiştiriciliğindeki çoğaltma yöntemlerini öğrenir
3Organik meyve-sebze yetiştiriciliğinde kültürel yöntemleri bilir
4Organik meyve-sebzelerin hasat ve muhafazası hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Organik tarım nedir? Organik tarımın, konvansiyonel tarım sisteminden farkı nedir? Organik tarıma geçişte temel kurallar nelerdir? Organik meyve, sebze ve bağ üretimi. Organik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri. Organik tarımda kullanılabilecek yabancı ot mücadele yöntemleri. Organik bitkisel ürünlerin ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması ve pazarlanması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Organik tarım nedir? Dünyada ve ülkemizde organik ürün yetiştiriciliği. Neden organik ürün?
2Organik tarımın, konvansiyonel tarım sisteminden farklı yönleri.
3Organik tarıma geçişte temel kurallar nelerdir? Kontrol ve sertifikasyon kuralları
4Organik meyve yetiştiriciliği, organik fidan üretimi
5Organik subtropikal meyve yetiştiriciliği
6Organik ılıman iklim meyve türleri yetiştiriciliği
7Organik meyve yetiştiriciliğinde fidan üretim yöntemleri
8Ara sınav
9Organik serin iklim sebze üretimi
10Organik sıcak iklim sebze yetiştiriciliği
11Organik tarımda hastalık yönetimi
12Organik tarımda zararlılarla mücadele yöntemleri
13Organik tarımda kullanılabilecek yabancıot mücadele yöntemleri.
14Organik bitkisel ürünlerin ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması
15Organik ürünlerin pazarlanması ve değerlendirilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Çakmakçı, R, Ü. Erdoğan, 2012. Organik Tarım. Atatürk Üniversitesi Basımevi, Erzurum Cubison, S., (2009), Organic Fruit Production and Viticulture. The Crowood Press Ltd. 368 p., England. Kuepper, G., Ames, G. K., Baier, A., (2004), Tree Fruits: Organic Production Overview. ATTRA Publication.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav270
Alan Çalışması130
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı270
Seminer130
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14114
Soru-Yanıt717
Alan Çalışması10330
Seminer7963
Bireysel Çalışma10440
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4312
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma2612
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24
ÖÇ13323322223233223322  42 
ÖÇ22232222223322321231  33 
ÖÇ32333333233323331331  32 
ÖÇ43333333233323331331  33 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek