Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OT127 | Organik Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Organik tarımın ürün kalitesi ve verimine etkisi. Organik tarımın tanımı yapılarak, neden organik tarım yapıldığı izah edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde organik tarım konusunda yapılan çalışmalar ve organik meyve, sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlar. Organik tarımın, konvansiyonel tarımdan farklı yönleri nelerdir? |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof.Dr.Ümmügülsüm ERDOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Organik tarım esaslarına göre meyve ve sebze yetiştiriciliği ile geleneksel metotlarla yapılan üretim arasındaki farkı kavrar | 2 | Organik meyve -sebze yetiştiriciliğindeki çoğaltma yöntemlerini öğrenir | 3 | Organik meyve-sebze yetiştiriciliğinde kültürel yöntemleri bilir | 4 | Organik meyve-sebzelerin hasat ve muhafazası hakkında bilgi sahibi olur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Organik tarım nedir? Organik tarımın, konvansiyonel tarım sisteminden farkı nedir? Organik tarıma geçişte temel kurallar nelerdir? Organik meyve, sebze ve bağ üretimi. Organik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri. Organik tarımda kullanılabilecek yabancı ot mücadele yöntemleri. Organik bitkisel ürünlerin ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması ve pazarlanması. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Organik tarım nedir? Dünyada ve ülkemizde organik ürün yetiştiriciliği. Neden organik ürün? | | | 2 | Organik tarımın, konvansiyonel tarım sisteminden farklı yönleri. | | | 3 | Organik tarıma geçişte temel kurallar nelerdir? Kontrol ve sertifikasyon kuralları | | | 4 | Organik meyve yetiştiriciliği, organik fidan üretimi | | | 5 | Organik subtropikal meyve yetiştiriciliği | | | 6 | Organik ılıman iklim meyve türleri yetiştiriciliği | | | 7 | Organik meyve yetiştiriciliğinde fidan üretim yöntemleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Organik serin iklim sebze üretimi | | | 10 | Organik sıcak iklim sebze yetiştiriciliği | | | 11 | Organik tarımda hastalık yönetimi | | | 12 | Organik tarımda zararlılarla mücadele yöntemleri | | | 13 | Organik tarımda kullanılabilecek yabancıot mücadele yöntemleri. | | | 14 | Organik bitkisel ürünlerin ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması | | | 15 | Organik ürünlerin pazarlanması ve değerlendirilmesi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Çakmakçı, R, Ü. Erdoğan, 2012. Organik Tarım. Atatürk Üniversitesi Basımevi, Erzurum
Cubison, S., (2009), Organic Fruit Production and Viticulture. The Crowood Press Ltd. 368 p., England.
Kuepper, G., Ames, G. K., Baier, A., (2004), Tree Fruits: Organic Production Overview. ATTRA Publication. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 2 | 70 | Alan Çalışması | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 2 | 70 | Seminer | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 7 | 1 | 7 |
Alan Çalışması | 10 | 3 | 30 |
Seminer | 7 | 9 | 63 |
Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | | | 4 | 2 | | ÖÇ2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | | | 3 | 3 | | ÖÇ3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 1 | | | 3 | 2 | | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 1 | | | 3 | 3 | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|