BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OT188Tarım Ürünlerinin Kurutma Karakteristiklerinin ModellenmesiSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Tarım ürünlerinin kurutulması sırasında kullanılan yöntemler ve kurutma sırasında elde edilen verilerin değerlendirilmesi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR
Öğrenme Çıktıları
1Bir kurutma işleminde alınan verileri değerlendirerek kütle ve ısı transferi ile ilgili hesaplamaları yapabilmek.
2Su aktivitesi hesaplama ve ölçüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
3Ürüne uygun kurutma yöntemini ve kurutucu tipini belirleyebilmek.
4Bir kurutma işleminde ortaya çıkan problemleri son ürün kalitesini göz önünde bulundurarak çözebilmek.
5Modern kurutma teknikleri ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Kurutma mekanizması, kurutma yöntemleri, yöntemlere göre karşılaşılan zorluklar, kurutma sırasında elde edilen süreyle değişen nem miktarı verilerini yorumlayabilmek ve uygun matematiksel modellerin belirlenmesi konusunda bilgi verilecektir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Suyun Faz GrafiğiYokYok
2Su Aktivitesi ve Sorpsiyon İzotermiYokYok
3Su Aktivite Değerinin Bozulma ile İlişkisiYokYok
4Kurutma MekanizmasıYokYok
5Kurutma MekanizmasıYokYok
6Kurutma YöntemleriYokYok
7Kurutma YöntemleriYokYok
8Kurutma Hızının HesaplanmasıYokYok
9Kurutma Süresinin HesaplanmasıYokYok
10Kurutmada Kütle ve Enerji DenklikleriYokYok
11İnce Tabaka Kurutma ModelleriYokYok
12Efektif Difüzyon Katsayısının HesaplanmasıYokYok
13Aktivasyon Enerjisinin HesaplanmasıYokYok
14Aktivasyon Enerjisinin HesaplanmasıYokYok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1- Jangam,S.V. Law C.L. , Mujumdar, A.S. 2010. Drying of foods, vegetables and fruits, Vol. 1,2,3 TPR Group, Singapore. 2- Cemeroğlu, B. S. 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Bizim Büro Basımevi, Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Problem Çözümü5735
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma51050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma51050
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)181
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24
ÖÇ11112212442331222211  14 
ÖÇ21112214552351223312  14 
ÖÇ31112214553351332222  14 
ÖÇ41112215455541444422  24 
ÖÇ51112214445341444444  14 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek