Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OT180Y | Tarım Ürünlerinin Kurutma Karakteristiklerinin Modellenmesi | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Tarım ürünlerinin kurutulması sırasında kullanılan yöntemler ve kurutma sırasında elde edilen verilerin değerlendirilmesi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bir kurutma işleminde alınan verileri değerlendirerek kütle ve ısı transferi ile ilgili hesaplamaları yapabilmek. | 2 | Su aktivitesi hesaplama ve ölçüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak. | 3 | Ürüne uygun kurutma yöntemini ve kurutucu tipini belirleyebilmek. | 4 | Bir kurutma işleminde ortaya çıkan problemleri son ürün kalitesini göz önünde bulundurarak çözebilmek. | 5 | Modern kurutma teknikleri ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Kurutma mekanizması, kurutma yöntemleri, yöntemlere göre karşılaşılan zorluklar, kurutma sırasında elde edilen süreyle değişen nem miktarı verilerini yorumlayabilmek ve uygun matematiksel modellerin belirlenmesi konusunda bilgi verilecektir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Suyun Faz Grafiği | Yok | Yok | 2 | Su Aktivitesi ve Sorpsiyon İzotermi | Yok | Yok | 3 | Su Aktivite Değerinin Bozulma ile İlişkisi | Yok | Yok | 4 | Kurutma Mekanizması | Yok | Yok | 5 | Kurutma Mekanizması | Yok | Yok | 6 | Kurutma Yöntemleri | Yok | Yok | 7 | Kurutma Yöntemleri | Yok | Yok | 8 | Kurutma Hızının Hesaplanması | Yok | Yok | 9 | Kurutma Süresinin Hesaplanması | Yok | Yok | 10 | Kurutmada Kütle ve Enerji Denklikleri | Yok | Yok | 11 | İnce Tabaka Kurutma Modelleri | Yok | Yok | 12 | Efektif Difüzyon Katsayısının Hesaplanması | Yok | Yok | 13 | Aktivasyon Enerjisinin Hesaplanması | Yok | Yok | 14 | Aktivasyon Enerjisinin Hesaplanması | Yok | Yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1- Jangam,S.V. Law C.L. , Mujumdar, A.S. 2010. Drying of foods, vegetables and fruits, Vol. 1,2,3 TPR Group, Singapore.
2- Cemeroğlu, B. S. 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Bizim Büro Basımevi, Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Problem Çözümü | 5 | 7 | 35 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 10 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 10 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | | | 1 | 4 | | ÖÇ2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 4 | 5 | 5 | 2 | 3 | 5 | 1 | 2 | 2 | 3 | 3 | 1 | 2 | | | 1 | 4 | | ÖÇ3 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | | | 1 | 4 | | ÖÇ4 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | | | 2 | 4 | | ÖÇ5 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | | | 1 | 4 | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|