Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OT174 | Organik Ürünlerin İşlenmesi ve Muhafazası | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Organik bitkisel ürünlerin muhafazasında ve organik ürünlerin işlenmesinde dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında bilgi ve becerilerin sağlanmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof.Dr.Ümmügülsüm ERDOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Organik ürünlerin işlenmesine yönelik bilgileri öğrenebilmek ve uygulayabilmek. | 2 | Organik ürünlerin ambalajlanmasına yönelik bilgileri öğrenebilmek ve uygulayabilmek | 3 | Organik ürünlerin etiketlenmesine yönelik bilgileri öğrenebilmek ve uygulayabilmek | 4 | Organik ürünlerin depolanmasına yönelik bilgileri öğrenebilmek ve uygulayabilmek | 5 | Organik ürünlerin taşınmasına yönelik bilgileri öğrenebilmek ve uygulayabilmek.- |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Organik ürünlerin genel özellikleri
Biyokimyasal yapı ve fizyolojik olaylar
Hasat öncesi, hasat ve sonrası işlemler
Paketleme işlemleri ve depolama
Üründe dayanıklılığı artırma yöntemleri
Hammadde özeliklerinin işleme kalitesine etkileri
Organik ürünlerde işleme yöntemleri,
Organik ürünlerin muhafaza yöntemleri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ders içeriğinin ve kaynakların tanıtımı | | | 2 | Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler | | | 3 | Hasat zamanın belirlenme yöntemleri | | | 4 | Hasat sonrası kayıplar ve önleme yolları | | | 5 | Paketleme evi işlemleri | | | 6 | Organik ürünlerin işlenmesinde kurallar | | | 7 | Organik ürünlerin temel işleme yöntemleri | | | 8 | Organik ürünlerin temel işleme yöntemleri | | | 9 | Konserve tekniği | | | 10 | Meyve suyu üretimi | | | 11 | Kurutarak muhafaza | | | 12 | Soğuk hava şartlarında muhafaza | | | 13 | Dondurarak muhafaza | | | 14 | Storage methods of products | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Organik Tarım. R.Çakmakçı, Ü.Erdogan, 2012. Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum.
Bahçe Ürünlerinin Muhafaza Ve Pazarlanması, 2004. İ. Karaçalı Ege Üniversitesi Basımevi Bornova –İzmir.
Organik Tarım, 2004. E. İlter, A. Altındişli Ege Üniversitesi Basımevi Bornova –İzmir. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 6 | 48 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 9 | 6 | 54 |
Ev Ödevi | 2 | 6 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | | | 2 | 2 | | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | 3 | | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | | | 2 | 2 | | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | 3 | | ÖÇ5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | 3 | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|