Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OT215 | Ekstraksiyon Teknikleri | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bitkilerden önemli biyoaktif bileşiklerin ekstraksiyon yöntemi ile elde edilmesi ve verilerin değerlendirilmesi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Geleneksel ve modern ekstraksiyon yöntemlerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak. | 2 | Uygulanabilcek yenilikçi ve çevreci yöntemler ve kombinasyonları hakkında bilgi sahibi olmak. | 3 | Ürüne uygun ekstraksiyon yöntemini ve koşullarını belirleyebilmek. | 4 | Literatürde ekstraksiyon işlemi ile ilgili güncel çalışmalar hakkında inceleme yapabilmek. | 5 | Ekstraksiyon sonucunda elde edilen verileri değerlendirebilmek. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ekstraksiyon mekanizması, ekstraksiyon yöntemleri, yöntemlere göre karşılaşılan zorluklar, ekstraksiyon ile elde edilen verileri yorumlayabilmek ve uygun çalışma koşullarının belirlenmesi konusunda bilgi verilecektir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ekstraksiyonun tanımı ve temel prensipleri | Yok | Yok | 2 | Solvent (çözücü) çeşitleri ve seçimi | Yok | Yok | 3 | Maserasyon, perkolasyon, sokselet ekstraksiyonu | Yok | Yok | 4 | Sıvı-sıvı ekstraksiyonu, sıvı-katı ekstraksiyonu | Yok | Yok | 5 | Yüksek basınçlı sıvı ekstraksiyonu | Yok | Yok | 6 | Ultrasonik destekli ekstraksiyon | Yok | Yok | 7 | Mikrodalga destekli ekstraksiyon | Yok | Yok | 8 | Süperkritik akışkan ekstraksiyonu | Yok | Yok | 9 | Vurgulu elektrik alan destekli ekstraksiyon | Yok | Yok | 10 | Ohmik ısıtma destekli ekstraksiyon | Yok | Yok | 11 | Enzim destekli ekstraksiyon | Yok | Yok | 12 | Mikroekstraksiyon | Yok | Yok | 13 | Yeşil ekstraksiyon kavramı | Yok | Yok | 14 | Yeşil ekstraksiyon uygulamaları | Yok | Yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
- Charlotta Turner - Modern Extraction Techniques- Food and Agricultural Samples, American Chemical Society, Washington, DC, 2006.
- Sukhdev Swami Handa, Suman Preet Singh Khanuja, Gennaro Longo, Dev Dutt Rakesh - EXTRACTION TECHNOLOGIES FOR MEDICINAL AND AROMATIC PLANTS-INTERNATIONAL CENTRE FOR SCIENCE AND HIGH TECHNOLOGY (2008) |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Rapor Sunma | 5 | 7 | 35 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 10 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 10 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | 4 | 3 | 2 | 4 | 4 | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 4 | 2 | | | 2 | 1 | | ÖÇ2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 1 | 2 | 2 | 3 | 2 | 4 | 5 | | | 1 | 1 | | ÖÇ3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 2 | 2 | 4 | 2 | 2 | 2 | | | 2 | 2 | | ÖÇ4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 1 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 2 | | | 3 | 3 | | ÖÇ5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 1 | | | 1 | 3 | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|