Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OT128 | Arı Ekolojisi | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Ekolojik çevre koşullarını tanıtmak ve bu ekolojik çevre koşullarının arı kolonileri üzerindeki etkileri hakkında bilgi vermek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. yaşar ERDOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Ekoloji kavramını öğrenmek | 2 | Doğada yaşayan bal arılarını bilmek | 3 | Çevrenin arı yaşamı üzerine etkilerini öğrenmek | 4 | Farklı ısılarda larva ve pupada görülen değişimleri bilmek | 5 | Yavru üşümesi ve alınabilecek önlemleri öğrenmek | 6 | Farklı ısıların arıların uçuşu üzerindeki etkilerini öğrenmek | 7 | Kışlatmada farklı ısılarda arı salkımının aldığı şekilleri öğrenmek |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ekolojinin tanımı,Ekolojik çevre koşulları,Çevre koşullarının arıların yaşamları üzerindeki etkileri,Kışlatma yöntemleri,Kışlatmada kovanda nem ve rutubetin meydana gelmesi,Yüksek ve düşük ısılarda arı salkımının aldığı şekiller,Erkek arı toplanma bölgeleri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dünyada ve ülkemizde arı ekoljisi | Yok | Not | 2 | Arıcılıkta ekolojinin yeri ve önemi | Yok | Yok | 3 | Kolonilerde yaşam döngüsü | Yok | Yok | 4 | Koloni gelişimi ve enerji mekanizması | Yok | Yok | 5 | Ekolojiye bağlı arı davranışları | Yok | Yok | 6 | Ara Sınav | Yok | Yok | 7 | Kovanda savunma mekanizması | Yok | Yok | 8 | Oğulda ve besin toplama sırasında termo regülasyon | Yok | Yok | 9 | Bal arılarının bitkisel üretimde yeri ve kullanımı | Yok | Yok | 10 | Bal arısı ve tozlaşma | Yok | Yok | 11 | Ekolojik bitkiler | Yok | Yok | 12 | Arı ekolojisinde hormonlar ve feromonlar | Yok | Yok | 13 | Polen ve propolis toplama | Yok | Yok | 14 | Çevresel indikatör olarak bal arıları | Yok | Yok | 15 | Çevre kirliliğinin ekolojiye etkileri | Yok | Yok | 16 | Final Sınavı | Yok | Yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Crane, E. 1979. Honey. A comprehensive survey. 608 pp. Heinemann-London. Dadant & Sons., 1975. The hive and the honeybee. 740pp. Hamilton-Illinois. Doğaroğlu,M. 2004. Modern Arıcılık Teknikleri, Doğa Arıcılık Tic.Tekirdağ, 296s. McGregor, S.E. 1976. Insect pollination of cultivated crop plants. A.R.C. No. 496, 411pp. Washington. Sönmez, R., Altan, Ö. 1992. Teknik Arıcılık. E.Ü. Basımevi-Bornova, 246s. Winston, M. 1991. The biology of the honeybee. 281 pp. Harvard University-London. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 2 | 70 | Alan Çalışması | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 2 | 30 | Seminer | 1 | 70 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 7 | 1 | 7 |
Alan Çalışması | 10 | 3 | 30 |
Seminer | 7 | 9 | 63 |
Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | | | 2 | 2 | | ÖÇ2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | 3 | | ÖÇ3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | | | 2 | 3 | | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | 2 | | ÖÇ5 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | 2 | | ÖÇ6 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | | | 3 | 2 | | ÖÇ7 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | 3 | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|