BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OT134YTıbbi Aromatik Bitkisel Ürünler ve Kalite AnalizleriSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen bitkisel ürünleri, bitkisel ürünlerin elde ediliş yöntemlerini (distilasyon, ekstraksiyon ve mekanik ekstraksiyon) ve tıbbi ve aromatik bitkilerde kalite analizi için gerekli hazırlık işlemlerini ve örnekleme yöntemlerini öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Volkan GÜL
Öğrenme Çıktıları
1Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanımını ve kullanım alanlarını öğrenir.
2Distilasyon ve ekstraksiyon yöntemlerini öğrenir.
3Distilasyon ve ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen bitkisel ürenler tanır ve öğrenir.
4Kalite analizinde örnekleme yöntemini, tanıma testleri, genel testler, özel testleri öğrenir.
5Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili yeni bilgiler edinir, yöntem ve teknolojiler geliştirir, temel ve uygulamalı araştırmalar yapar, Tıbbi bitkiler alanında karşılaşılan problemlerin analizinde mevcut bilgi teknolojilerinden de yararlanarak uygun yöntemleri belirler ve kullanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilme ilkeleri •Kültürel yöntemler •Kullanım alanları •Uçucu yağ ve ham yağ ekstraksiyonları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanımı ve kapsamı
2Tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya ve Türkiye’deki genel durumu
3Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları
4Drog, Ekstre tanımı ve tipleri, bitkilerin drog olarak kullanılan kısımları
5Distilasyon ve ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen bitkisel ürünler ve bu ürünlerin tanımı
6Ekstraksiyonun tanım ve özellikleri
7Ekstraksiyon parametreleri, ekstraksiyon yöntemleri ve tipleri, Ekstraksiyon öncesi ve sonrasi işlemler
8Ara sınav
9Distilasyonun tanım ve özellikleri, distilasyon yöntemleri
10Distilasyon öncesi ve sonrası işlemler
11Mekanik ekstraksiyon yöntemleri
12Kalite analizlerinde örnekleme yöntemleri
13Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen bitkisel ürünler ve elde etme yöntemleri ile ilgili genel değerlendirme
14Genel Değerlendirme
15Final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Baydar, H. 2013. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayın No:51, Isparta. Baytop, T. 1999. Türkiye’de Bitkilerle Tedavi. Geçmişte ve Bugün. Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul. Yücel, E. 2010. Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2101, Eskişehir. Başer, K.H.C. 2010. Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürünlerin Üretimi ve Kalite Kontrolü, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. Faydalıoğlu, E., Sürücüoğlu, M.S. 2011. Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11 (1): 52 – 67. 5. Bayram, E., Kırıcı, S., Tansı, S., Yılmaz, G., Arabacı, O., Kızıl, S., Telci, D. 2010. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Arttırılması Olanakları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-I, 437–456, Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav166
Final Sınavı155
Soru-Yanıt133
Bireysel Çalışma12448
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma10440
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12448
Ev Ödevi10330
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24
ÖÇ13222222222222222222  22 
ÖÇ22222222222222222222  22 
ÖÇ32222222222222222222  22 
ÖÇ42222222222222222222  22 
ÖÇ52222222222222222222  22 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek