|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OT134Y | Tıbbi Aromatik Bitkisel Ürünler ve Kalite Analizleri | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen bitkisel ürünleri, bitkisel ürünlerin elde ediliş yöntemlerini (distilasyon, ekstraksiyon ve mekanik ekstraksiyon) ve tıbbi ve aromatik bitkilerde kalite analizi için gerekli hazırlık işlemlerini ve örnekleme yöntemlerini öğretmektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Doç. Dr. Volkan GÜL | Öğrenme Çıktıları | 1 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanımını ve kullanım alanlarını öğrenir. | 2 | Distilasyon ve ekstraksiyon yöntemlerini öğrenir. | 3 | Distilasyon ve ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen bitkisel ürenler tanır ve öğrenir. | 4 | Kalite analizinde örnekleme yöntemini, tanıma testleri, genel testler, özel testleri öğrenir. | 5 | Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili yeni bilgiler edinir, yöntem ve teknolojiler geliştirir, temel ve uygulamalı araştırmalar yapar, Tıbbi bitkiler alanında karşılaşılan problemlerin analizinde mevcut bilgi teknolojilerinden de yararlanarak uygun yöntemleri belirler ve kullanır. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | YOK | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | YOK | Dersin İçeriği | Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilme ilkeleri •Kültürel yöntemler •Kullanım alanları •Uçucu yağ ve ham yağ ekstraksiyonları | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanımı ve kapsamı | | | 2 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya ve Türkiye’deki genel durumu | | | 3 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları | | | 4 | Drog, Ekstre tanımı ve tipleri, bitkilerin drog olarak kullanılan kısımları | | | 5 | Distilasyon ve ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen bitkisel ürünler ve bu ürünlerin tanımı | | | 6 | Ekstraksiyonun tanım ve özellikleri | | | 7 | Ekstraksiyon parametreleri, ekstraksiyon yöntemleri ve tipleri, Ekstraksiyon öncesi ve sonrasi işlemler | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Distilasyonun tanım ve özellikleri, distilasyon yöntemleri | | | 10 | Distilasyon öncesi ve sonrası işlemler | | | 11 | Mekanik ekstraksiyon yöntemleri | | | 12 | Kalite analizlerinde örnekleme yöntemleri | | | 13 | Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen bitkisel ürünler ve elde etme yöntemleri ile ilgili genel değerlendirme | | | 14 | Genel Değerlendirme | | | 15 | Final | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Baydar, H. 2013. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayın No:51, Isparta.
Baytop, T. 1999. Türkiye’de Bitkilerle Tedavi. Geçmişte ve Bugün. Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul.
Yücel, E. 2010. Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2101, Eskişehir.
Başer, K.H.C. 2010. Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürünlerin Üretimi ve Kalite Kontrolü, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.
Faydalıoğlu, E., Sürücüoğlu, M.S. 2011. Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11 (1): 52 – 67. 5. Bayram, E., Kırıcı, S., Tansı, S., Yılmaz, G., Arabacı, O., Kızıl, S., Telci, D. 2010. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Arttırılması Olanakları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-I, 437–456, Ankara. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 6 | 6 | Final Sınavı | 1 | 5 | 5 | Soru-Yanıt | 1 | 3 | 3 | Bireysel Çalışma | 12 | 4 | 48 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 12 | 4 | 48 | Ev Ödevi | 10 | 3 | 30 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | | | 2 | 2 | | ÖÇ2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | | | 2 | 2 | | ÖÇ3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | | | 2 | 2 | | ÖÇ4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | | | 2 | 2 | | ÖÇ5 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | | | 2 | 2 | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|