BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi - Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi



Program Tanımları
Kuruluş
Program 2022 yılında kurulmuştur. Bu yıldan itibaren güz ve bahar dönemlerinde öğrenci kabulü yapılmıştır
Kazanılan Derece
Programı başarılı olarak tamamlayan öğrenciler Yabancı dil olarak Türkçe eğitimi alanında yüksek lisans derecesine sahip olarak bilim uzmanı kabul edilir.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Tezli veya tezsiz yüksek lisans programlarına başvurular ve başvuruların değerlendirilme işlemleri, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığı veya enstitü müdürlüğü tarafından düzenlenir ve yürütülür. Öğrencinin herhangi bir anabilim/anasanat dalında tezli yüksek lisans programına başvurabilmesi için; lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde Senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olması gerekir. Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuvar ile ilişkili programlara müracaat edecek adaylarda ALES’e girmiş olma şartı aranmaz. ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucu da değerlendirmeye alınabilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belge ve bilgiler, uluslararası standart sınavlar, ALES puanının % 50’den az olmamak koşuluyla değerlendirmeye alınacağı ağırlık oranı, yüksek lisans giriş başarı notunun alt sınırı, yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunun ağırlık oranı; ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu önerisi ve enstitü kurulunun onayı ile belirlenir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yükseköğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yükseköğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu ilgili yönetmelikler kapsamında gerçekleştirilmektedir. Yönetmelikte belirtilen şartlara uyulduğu takdirde sinirli sayıda ders kredileri bölümler arası transfer edilebilmekte veya bir öğrencinin öğrenimine farklı bir bolümde devam etmesi mümkün olmaktadır. Türkiye'de yüksek öğretimde formal olmayan tipte öğrenimin tanınması henüz çok erken bir safhada olduğundan bu formal öğrenim dışında kalan öğrenim tecrübelerinin YOK tarafından tanınması henüz mümkün olmamaktadır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Yabancı dil olarak Türkçe eğitimi Anabilim Dalında yüksek Lisans için bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. 2023 Müfredatına tabi olan öğrenciler ise dönemlik olarak bir zorunlu, iki seçmeli dersle birlikte seminer almak zorundadır. Bu aşamaları başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler tez çalışmasına geçebilmektedir.
Program Profili
Yabancı dil olarak Türkçe eğitimi Tezli yüksek lisans programımız, alanında uzman akademisyenlerden oluşmakta ve gerekli çalışmalar derslerle birlikte yürütülmektedir. Bu program, öğrencilerin bilimsel araştırma yöntemlerine ve etik ilkelere vâkıf olarak yabancı dil olarak Türkçe eğitimi alanına yönelik üst düzey bilişsel basamak düzeyinde araştırmalar yürütebilecek yeterliğe sahip olmalarını, bu bağlamda da araştırmalar yürütmelerini hedeflemektedir. Programdan mezun olunduktan sonra öğrencilerin Yabancı dil olarak Türkçe eğitimi uzmanı olarak yurt içinde ve yurt dışında farklı görevlerde yetkin bir şekilde yabancı dil olarak Türkçe eğitimine hizmet sunabilmeleri başat hedeftir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bu programdan mezun olan öğrenciler özel/kamu sektörlerinde öğretici, öğretmen, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman olarak istihdam edilmektedir. Yurt içinde TÖMER’lerde, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki okullarda yabancı öğrencilerin Türkçeyi öğrenebilmeleri için istihdam edilebilmektedir. Yurt dışında ise Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı ve diğer kurumlarda yabancı/ikinci dil olarak Türkçe eğitimi için bu programdan mezun olan öğrenciler istihdam edilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler Türkçe eğitimi ve yabancı dil olarak Türkçe öğretimi/eğitimi doktora programlarında eğitim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı ve bütünleme sınavından oluşur. (2) Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Özellik gösteren dersler/uygulamalar için sınavlar en az üç öğretim üyesi tarafından sözlü ve uygulamalı da yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. (3) Her ders için en az bir ara sınav yapılır. (4) Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. (5) İlgili enstitü yönetim kurulunun uygun göreceği mazeretler sebebiyle, ara sınavlara giremeyen lisansüstü öğrencilerine, enstitü yönetim kurulunca mazeret sınav hakkı verilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin ders başarısı Örgün lisansüstü programlarda, başarı notu, ara sınav not ortalamasının %30’u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının %70’inin toplamı alınarak hesaplanır. Uzaktan eğitimle yürütülen lisansüstü programlarda ise başarı notu, ara sınav not ortalamasının %20’si ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının %80’inin toplamı alınarak hesaplanır. c) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan olması gerekir. Ders dönemine ek olarak öğrencilerin uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışmasını da başarı bir şekilde tamamlaması halinde mezun olunabilir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat MADEN sedatmaden@bayburt.edu.tr AKTS Bölüm Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Gülden
Bölüm Olanakları
Bilgisayar Laboratuvarı (160 Adet masaüstü bilgisayar): Fakültemiz bünyesinde Lisans ve Yüksek Lisans derslerinde kullanılmak üzere bilgisayar laboratuvarı mevcut olup adet 48 adet bilgisayara SPSS programı yüklü olarak yüksek lisans öğrencilerinin kullanıma hazırdır. Önerilen programla ilgili olarak Bayburt Üniversitesi Kütüphanesi ve ilgili fakültelerin mevcut kütüphanelerinde önerilen Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans Programı ile ilgili çok sayıda süreli yayına ulaşılabilir. Kütüphane çalışma saatleri ise öğretim dönemlerinde hafta içi 08.00-22.00, Öğretim dönemi harici 08.00-17.00 saatleri arasında ve hafta sonu cumartesi günleri 10.00-15.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Önerilen programla ilgili üniversitemizin kütüphanesinde bulunan süreli yayınların listesi ve çeşitli çevrimiçi veri tabanı listesi (Springer Nature – SpringerLink Springer Nature, Adis Springer Nature, Palgrave Macmillan Journals, EBSCOHOST, Hiperkitap, IEEE / IEE Electronic Library, ITHENTICATE, ScienceDirect Freedom Collection, Scopus, T&F (Taylor & Francis), Web of Science, Tümer Altaş. Sınava Hazırlık ve Dil Eğitimi Veritabanı, Mendeley, İdealonline, Kütüphane, JSTOR Archive Journal Content, ProQuest Dissertations & Theses, Emerald Insight(e-Dergi), OVID-LWW, Wiley Online Library, Turnitin, Asos İndeks Atıf Dizini, Bookcites Atıf Dizini, İdealonline, Sayısal Kitap: Türkçe Dijital Kütüphane, E-Osmanlıca ve Kelimex, World eBook Library, Sobiad Atıf Dizini, İntihal.net, World eBook Library) bulunmaktadır.

Program Çıktıları
1YTÖ'nün dört temel dil becerisinin önemi ve edinimi hakkında yetkinlik kazanabilmek
2YTÖ'nün güncel sorunlarını tespit edebilmek ve bu sorunlara yönelik bilimsel çalışmalar yürütebilmek.
3YTÖ'ye yönelik ulusal ve uluslararası alan yazını araştırma konularına göre çeşitli kaynaklardan tarayabilmek ve başucu eserlere hâkim olabilmek.
4YTÖ'ye ve iki dillilere Türkçe öğretimi alanlarına hâkim olarak bilimsel araştırmalar yürütebilmek
5YTÖ'de kültürün önemine ve işlevlerine vâkıf olabilmek.
6YTÖ'de bilimsel araştırma yöntemlerine ve etik ilkelere hâkim olarak araştırma süreçlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmek
7CEFR’ye ve Yabancı dil olarak Türkçe Öğretim Programı’na hâkim olarak yabancı/ikinci dil öğretimine yönelik gelişim gösterebilmek

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
2222222
BİLGİ1
2
BECERİ1
2
3
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2
3

Müfredat
T : Teorik U: Uygulama L: Laboratuvar
0. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YTDKY Danışmanlık Zorunlu 0 1 0 0
Toplam 0 1 0 0
 
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YTUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
2 YTUZMY Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
3 YTSEÇ1 Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Seçmeli Dersler 1 Seçmeli - - - 0
4 YTZOR1 Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Zorunlu Dersler 1 Seçmeli - - - 0
5 YTSEÇ-1Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Seçmeli Dersler-1 Seçmeli - - - 0
6 YTZOR-1Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Zorunlu Dersler-1 Seçmeli - - - 0
Toplam 24 0 0 12
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YTSEMY Seminer Zorunlu 0 1 0 6
2 YTUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
3 YTUZMY Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
4 YTSEÇ2 Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Seçmeli Dersler 2 Seçmeli - - - 0
5 YTZOR2 Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Zorunlu Dersler 2 Seçmeli - - - 0
6 YTSEÇ-2Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Seçmeli Dersler-2 Seçmeli - - - 0
7 YTZOR-2Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Zorunlu Dersler-2 Seçmeli - - - 0
Toplam 24 1 0 18
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YTSEM Seminer Dersi Zorunlu 0 1 0 6
2 YTTEZY Tez Çalışması Zorunlu 0 1 0 24
3 YTTEZ Tez Dersi Zorunlu 0 1 0 18
4 YTUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
5 YTUZMY Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 12 3 0 60
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YTSEM Seminer Dersi Zorunlu 0 1 0 6
2 YTTEZY Tez Çalışması Zorunlu 0 1 0 24
3 YTTEZ Tez Dersi Zorunlu 0 1 0 18
4 YTUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
5 YTUZMY Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 12 3 0 60
 
Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Seçmeli Dersler 1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YT103 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimine Stratejik Yaklaşımlar Seçmeli 3 0 0 0
2 YT105 Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dijital Ortamlar Seçmeli 3 0 0 6
3 YT107 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Yöntemler Seçmeli 3 0 0 0
4 YT109 Türkçenin Öğretim Üstünlükleri Seçmeli 3 0 0 6
5 YT113 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Coğrafi ve Kültürel Farklılıklar Seçmeli 3 0 0 6
6 YT119 WEb 2.0 Araçları ile Yazma Etkinlikleri Seçmeli 3 0 0 0
Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Zorunlu Dersler 1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YT101Z Nitel Araştırma Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 6
2 YTDNŞ Danışmanlık Seçmeli 0 1 0 6
Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Seçmeli Dersler-1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YT103Y Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dijital Ortamlar Seçmeli 3 0 0 0
2 YT105Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Coğrafi ve Kültürel Farklılıklar Seçmeli 3 0 0 0
3 YT107Y Yabancılara Türkçe Öğretiminin Tarihçesi Seçmeli 3 0 0 0
4 YT109Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Stratejik Yaklaşımlar Seçmeli 3 0 0 0
5 YT111Y Türkçenin Öğretim Üstünlükleri Seçmeli 3 0 0 6
6 YT113Y Web 2.0 Araçları ile Yazma Etkinlikleri Seçmeli 3 0 0 0
7 YT115Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Yöntemler Seçmeli 3 0 0 0
Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Zorunlu Dersler-1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YT101ZY Nitel Araştırma Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 6
Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Seçmeli Dersler 2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YT104 Türkçe Öğretiminin Tarihsel Gelişimi Seçmeli 3 0 0 6
2 YT106 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kaynakçası Seçmeli 3 0 0 6
3 YT108 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Söz Varlığı Seçmeli 3 0 0 6
4 YT110 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Temel Meseleler Seçmeli 3 0 0 0
5 YT112 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dil Bilgisi Öğretimi Seçmeli 3 0 0 6
6 YT114 Türkçe Öğretiminde Kültür ve Somut Olmayan Kültürel Miras Seçmeli 3 0 0 6
7 YT116 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Metin Sadeleştirme Seçmeli 3 0 0 6
8 YT120 İki Dillilere Türkçe Öğretimi Seçmeli 3 0 0 0
9 YT122 Sinema Filmleriyle Yabancılara Türkçe Öğretimi Seçmeli 3 0 0 6
Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Zorunlu Dersler 2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YT102Z Nicel Araştırma Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 6
Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Seçmeli Dersler-2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YT102Y Türkçe Öğretiminin Tarihsel Gelişimi Seçmeli 3 0 0 0
2 YT104Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Temel Meseleler Seçmeli 3 0 0 0
3 YT106Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kaynakçası Seçmeli 3 0 0 0
4 YT108Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dil Bilgisi Öğretimi Seçmeli 3 0 0 6
5 YT110Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Metin Sadeleştirme Seçmeli 3 0 0 0
6 YT112Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Kültürel ve Somut Olarak Kültürel Miras Seçmeli 3 0 0 0
7 YT114Y Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Söz Varlığı Seçmeli 3 0 0 0
8 YT116Y Sinema Filmleriyle Yabancılara Türkçe Öğretimi Seçmeli 3 0 0 6
9 YT118Y İki Dillilere Türkçe Öğretimi Seçmeli 3 0 0 0
Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Zorunlu Dersler-2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 YT100ZY Nicel Araştırma Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 6