İletişim
Akademik Takvim
Yönetim
Ege Üniversitesi Genel Tanıtımı
Derece Programlarının Listesi
Başvuru ve Kayıt İşlemleri
Yönetmelikler
Ege Üniversitesi'nde Akademik
   Tanınma Prosedürü
Ege Üniversitesi'nde ECTS
   Kredilerinin Belirlenmesi
ECTS Koordinatörleri
 
Ege Üniversitesi Genel Tanıtımı

Aklın ve bilimin önderliğini hedefleyen Ege Üniversitesi, ulusal ve evrensel değerleri özümsemiş binlerce gencin eğitilmesini sağlamıştır ve yetiştirdiği öğretim elemanları ile Ege Bölgesindeki tüm üniversitelerin kuruluşunda ve gelişmesinde önemli roller oynamıştır.

Ege Üniversitesi; iyi yetişmiş, deneyimli öğretim kadrosu ve geniş araştırma olanakları ile toplumun gereksinimlerine uygun projeler yürütmekte, oluşturduğu sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif atmosferi öğrencileri, mensupları ve toplumla paylaşmaktır.

Ege Üniversitesinin misyonu; evrensel nitelikte eğitim veren, araştırmalar yapan, bilgi üreten, yayan, sosyal, kültürel ve bilimsel etkinliklere ortam yaratan, girişimci, yenilikçi, katılımcı, dışa açık bir üniversite olarak hizmet etmek ve topluma; etik değerleri özümsemiş, ülke ve dünya gerçeklerinin farkında olan aydın bireyler kazandırmaktır. Güçlü kurum kültürüne sahip, eğitim, bilim, araştırma, yayın, teknoloji, sanat alanlarında bilgi üreten ve keşfeden, nitelikli insan kaynağı yetiştiren dünyanın lider üniversitelerinden biri olmak ise Ege Üniversitesinin temel vizyonudur. Ege Üniversitesinin temel değerleri; çağdaşlık, katılımcılık, girişimcilik, yaratıcılık, etik davranış ve kurumsal gelişimdir.

Kurumsal Gelişim

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayınlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Ege Üniversitesi'nin ilk fakülteleri, 1955 yılında kurulan Tıp ve Ziraat Fakülteleridir. Aynı öğretim yılı içinde Yüksek Hemşirelik Okulu açılmıştır. Yaklaşık yirmi yıllık bir zaman diliminde kuruluş sürecini tamamlayan Ege Üniversitesi'nde, değişik tarihlerde birçok yüksekokul ve enstitü açılmıştır. 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile 1982 yılında, o güne kadar bölgenin tek üniversitesi olan Ege Üniversitesi'nin içinden başka bir üniversite, Dokuz Eylül Üniversitesi doğmuş, Ege Üniversitesi'nin kampüs alanı dışındaki fakülte ve yüksekokulları bu üniversiteye devredilmiştir. Ayrıca, Ege Üniversitesi'nin Ege Bölgesi'nin çeşitli il ve ilçelerine yayılan fakülte ve yüksekokulları, bu illerde kurulan Pamukkale Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi gibi üniversitelerin ilk fakülte ve yüksekokullarını oluşturmuştur. 11 fakülte, 8 enstitü, 5 yüksekokul, 1 Devlet konservatuvarı, 7 meslek yüksekokulu ve 26 araştırma uygulama merkezi bulunan Ege Üniversitesi, 3.500 idari çalışanı ve 3.000'e yakın öğretim elemanından oluşan deneyimli kadrosu, 40.000'e yakın öğrencisi ile bilgiyi yaşamla bütünleştirmek ve alanında uzman olarak yetişmek isteyen öğrencilerin ilk seçimleridir.

Yerleşim

Ege Üniversitesi, 1955 yılında Türkiye'nin dördüncü üniversitesi olarak İzmir'in Bornova ilçesinde 3.450 dekarlık bir alanda kurulmuştur. Öğrenci ve çalışanları ile 50.000 kişilik bir kampüs-kent olan Ege Üniversitesi'nin Bornova ilçesindeki kampüsünden ayrı olarak; Bergama, Bayındır, Tire, Ödemiş, Çeşme ilçelerinde yüksekokul ve meslek yüksekokulları, Kurudağ'da rasathanesi, Urla ve Tuzla'da su ürünleri tesisleri, Menemen'de deneme istasyonu ve üretme çiftliği, Mordoğan'da tarımsal araştırma ve üretim istasyonu, Çeşme!de eğitim ve dinlenme tesisi bulunmaktadır.

Bornova'da, İzmir-Ankara-İstanbul karayollarının birleştiği kavşakta kurulan Ege Üniversitesi Kampüsü'nün şehir merkezine uzaklığı 15 km'dir. Metro, kamu toplu taşıma araçları ve dolmuş gibi çeşitli kitle ulaşım araçlarından yararlanarak ortalama 20 dakikada ulaşılan kampüs içinde de ücretsiz otobüs seferleri düzenlenmektedir. 2000 yılından bu yana Üçyol-Bornova hattında hizmet veren metro ile hızlı ve sorunsuz ulaşım, güvenle sağlanmaktadır.
 
Ege Üniversitesi, Bornova - İzmir / TÜRKİYE • Tel: +90 232 339 90 91 • e-posta: intrec@mail.ege.edu.tr