Course Unit Code | Course Unit Title | Type of Course Unit | Year of Study | Semester | Number of ECTS Credits | D316.3B | Halal and forbidden in Islam | Elective | 3 | 6 | 3 |
|
Level of Course Unit |
First Cycle |
Objectives of the Course |
Kur’an’da yer alan helaller ve haramlar konusunda yeterli düzeyde bilgi vermektir |
Name of Lecturer(s) |
Yrd. Doç. Dr. Suat ERDEM |
Learning Outcomes |
1 | Helal ve haram kavramları hakkında yeterli düzeyde bilgi elde eder. | 2 | Kur’an’daki haramların yasaklanma gerekçeleri hakkında nitelikli birikime sahip olur. | 3 | Kur’an’daki haramların insan sağlığına olumsuz etkileri hakkında bilimsel verilerle ilişki kurar. |
|
Mode of Delivery |
Normal Education |
Prerequisites and co-requisities |
Yok |
Recommended Optional Programme Components |
Yok |
Course Contents |
Kur’an-ı Kerim’deki helal ve haram kapsamına giren hükümlerin neler olduğunun detaylı bir biçimde ele alınacağı bu ders, insan yaşantısı açısından haram olan davranışların hangi sebeplerle yasaklandığının dini ve ilmi gerekçelerini ortaya koymasının yanı sıra söz konusu bu hükümlerin neden değiştirilemeyeceğini de konu edinir. |
Weekly Detailed Course Contents |
|
1 | Dersin tanımı, önemi, amacı yöntemi ve kaynakları. | | | 2 | Helal ve haram kavramlarının tanımı . | | | 3 | Helal ve haram hükümlerini ortaya koyma yetkisinin kime ait olduğu. | | | 4 | Hz. Peygamber’in şâri’ (hüküm koyma) yetkisinin olup olmadığı. | | | 5 | Hz. Peygamberin ortaya koyduğu hükümlere ait örnekler. | | | 6 | Yeme ve içme açısından haram olanlar. | | | 7 | Kur’an’da yenilmesi yasaklanan şeyler. | | | 8 | Ara sınavı | | | 9 | Domuz etinin haram kılınışının dini ve ilmi gerekçeleri. | | | 10 | Şarap ve alkollü maddelere yönelik Kur’an’daki yasaklar. | | | 11 | Alkollü madde kapsamına giren katı ve sıvı uyuşturucular. | | | 12 | Kumar kapsamına giren haramlar. | | | 13 | Riba (faiz), içki ve kumarın toplumsal zararları. | | | 14 | Genel değerlendirme. | | | 15 | Genel değerlendirme. | | | 16 | Final | | |
|
Recommended or Required Reading |
Kardâvî, Yusuf, el-Halal ve’l-Harâm fi’l-İslam, Kahire, 1412/1993.
Derveze, İzzet, ed-Düstûru’l-Kur’ânî ve’s-Sünnetü’n-Nebeviyye fî Şuûni’l-Hayât,Beyrut, 1401/1981.
Diğer Kaynaklar : * Zuhayli, Vehbe, İslam Fıkıh Ansiklopedisi, İstanbul, 1994. |
Planned Learning Activities and Teaching Methods |
|
Assessment Methods and Criteria | |
Midterm Examination | 1 | 100 | SUM | 100 | |
Final Examination | 1 | 100 | SUM | 100 | Term (or Year) Learning Activities | 40 | End Of Term (or Year) Learning Activities | 60 | SUM | 100 |
| Language of Instruction | Turkish | Work Placement(s) | Yok |
|
Workload Calculation |
|
Midterm Examination | 1 | 1 | 1 |
Final Examination | 1 | 2 | 2 |
Attending Lectures | 1 | 14 | 14 |
Question-Answer | 2 | 14 | 28 |
Self Study | 2 | 14 | 28 |
Individual Study for Mid term Examination | 1 | 14 | 14 |
Individual Study for Final Examination | 1 | 14 | 14 |
|
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|