BAYBURT University Information Package / Course Catalogue

Home Information on the Institution Information on Degree Programmes General Information for Students
Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
D316.3BHalal and forbidden in IslamElective363
Level of Course Unit
First Cycle
Objectives of the Course
Kur’an’da yer alan helaller ve haramlar konusunda yeterli düzeyde bilgi vermektir
Name of Lecturer(s)
Yrd. Doç. Dr. Suat ERDEM
Learning Outcomes
1Helal ve haram kavramları hakkında yeterli düzeyde bilgi elde eder.
2Kur’an’daki haramların yasaklanma gerekçeleri hakkında nitelikli birikime sahip olur.
3Kur’an’daki haramların insan sağlığına olumsuz etkileri hakkında bilimsel verilerle ilişki kurar.
Mode of Delivery
Normal Education
Prerequisites and co-requisities
Yok
Recommended Optional Programme Components
Yok
Course Contents
Kur’an-ı Kerim’deki helal ve haram kapsamına giren hükümlerin neler olduğunun detaylı bir biçimde ele alınacağı bu ders, insan yaşantısı açısından haram olan davranışların hangi sebeplerle yasaklandığının dini ve ilmi gerekçelerini ortaya koymasının yanı sıra söz konusu bu hükümlerin neden değiştirilemeyeceğini de konu edinir.
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Dersin tanımı, önemi, amacı yöntemi ve kaynakları.
2Helal ve haram kavramlarının tanımı .
3Helal ve haram hükümlerini ortaya koyma yetkisinin kime ait olduğu.
4Hz. Peygamber’in şâri’ (hüküm koyma) yetkisinin olup olmadığı.
5Hz. Peygamberin ortaya koyduğu hükümlere ait örnekler.
6Yeme ve içme açısından haram olanlar.
7Kur’an’da yenilmesi yasaklanan şeyler.
8Ara sınavı
9Domuz etinin haram kılınışının dini ve ilmi gerekçeleri.
10Şarap ve alkollü maddelere yönelik Kur’an’daki yasaklar.
11Alkollü madde kapsamına giren katı ve sıvı uyuşturucular.
12Kumar kapsamına giren haramlar.
13Riba (faiz), içki ve kumarın toplumsal zararları.
14Genel değerlendirme.
15Genel değerlendirme.
16Final
Recommended or Required Reading
Kardâvî, Yusuf, el-Halal ve’l-Harâm fi’l-İslam, Kahire, 1412/1993. Derveze, İzzet, ed-Düstûru’l-Kur’ânî ve’s-Sünnetü’n-Nebeviyye fî Şuûni’l-Hayât,Beyrut, 1401/1981. Diğer Kaynaklar : * Zuhayli, Vehbe, İslam Fıkıh Ansiklopedisi, İstanbul, 1994.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Midterm Examination1100
SUM100
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Final Examination1100
SUM100
Term (or Year) Learning Activities40
End Of Term (or Year) Learning Activities60
SUM100
Language of Instruction
Turkish
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Midterm Examination111
Final Examination122
Attending Lectures11414
Question-Answer21428
Self Study21428
Individual Study for Mid term Examination11414
Individual Study for Final Examination11414
TOTAL WORKLOAD (hours)101
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
PO
16
LO1          5 1   
LO2           53   
LO3         55 4   
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High