Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G409.2B2 | Industrial Food Production | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
The aim of the course is to provide the student’s ability to administrate process for ready to serve food industry by learning technological knowledge for taking an active role in production process, having information about the principles of equipments and generating new recipes. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | The student learns the production technologies of ready meals | 2 | The students will be able to know the features of the equipment used in ready to serve food processing | 3 | The student can interpret and find solutions to the production errors of ready meals | 4 | The students will be able to have knowledge about to develop a recipe for ready to eat canned foods | 5 | The students will be able to learn the processing technology of ready to serve food production |
|
Öğrenim Türü |
Normal Education |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
None |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
None |
Dersin İçeriği |
1 The students will be able to learn the processing technology of ready to serve food production.;
2 The students will be able to know the features of the equipment used in ready to serve food processing.;
3 The students will be able to interpret the production problems and offer the solutions for these problems. ;
4 The students will be able to have knowledge about to develop a recipe for ready to eat canned foods.; |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Introduction to Canned Food Processing | | | 2 | Pre-Processes of Ready to Serve Canned Food | | | 3 | Washing and Seperation Processes and the Equipments Used for This Purpose | | | 4 | Classification Process and Classification Equipments | | | 5 | Blanching and It’s Aims | | | 6 | Filling of Cans | | | 7 | Exhaust Methods | | | 8 | MIDTERM EXAM | | | 9 | Sealing of Cans | | | 10 | Heat Treatments of Canned Food | | | 11 | Ingredients Used for Ready to Serve Foods | | | 12 | Canned Meat Products | | | 13 | Canned Fish Products | | | 14 | Canned Vegetable Products | | | 15 | Overall Evaluation of the Subjects | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Cemeroğlu, B., F. Karadeniz, M. Özkan. 2003. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 28, Ankara. 690 s. Acar, J., F. Şahbaz. 1995. Gıda Mühendisliğinde Sterilizasyon Değerlendirme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık. Ankara, 206 s. Yurdagel, Ü., Ü.R. Yaman, T. Baysal. 1996. Hazır Yemek Et ve Balık Konservesi Yapım Teknolojisi. Ege Meslek Yüksekokulu Yayın No: 21. İzmir. 32 s. Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –I. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 73 Bursa, 192 s. Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –II. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 s. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Midterm Examination | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Examination | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Term (or Year) Learning Activities | 40 | End Of Term (or Year) Learning Activities | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Turkish | Staj Durumu | None |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Midterm Examination | 1 | 2 | 2 |
Final Examination | 1 | 2 | 2 |
Attending Lectures | 13 | 1 | 13 |
Discussion | 13 | 1 | 13 |
Individual Study for Mid term Examination | 1 | 20 | 20 |
Individual Study for Final Examination | 1 | 20 | 20 |
Reading | 13 | 2 | 26 |
Performance | 13 | 2 | 26 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|