BAYBURT University Information Package / Course Catalogue

Home Information on the Institution Information on Degree Programmes General Information for Students
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G409.2B2Industrial Food ProductionSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
The aim of the course is to provide the student’s ability to administrate process for ready to serve food industry by learning technological knowledge for taking an active role in production process, having information about the principles of equipments and generating new recipes.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN
Öğrenme Çıktıları
1The student learns the production technologies of ready meals
2The students will be able to know the features of the equipment used in ready to serve food processing
3The student can interpret and find solutions to the production errors of ready meals
4The students will be able to have knowledge about to develop a recipe for ready to eat canned foods
5The students will be able to learn the processing technology of ready to serve food production
Öğrenim Türü
Normal Education
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
None
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
None
Dersin İçeriği
1 The students will be able to learn the processing technology of ready to serve food production.; 2 The students will be able to know the features of the equipment used in ready to serve food processing.; 3 The students will be able to interpret the production problems and offer the solutions for these problems. ; 4 The students will be able to have knowledge about to develop a recipe for ready to eat canned foods.;
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Introduction to Canned Food Processing
2Pre-Processes of Ready to Serve Canned Food
3Washing and Seperation Processes and the Equipments Used for This Purpose
4Classification Process and Classification Equipments
5Blanching and It’s Aims
6Filling of Cans
7Exhaust Methods
8MIDTERM EXAM
9Sealing of Cans
10Heat Treatments of Canned Food
11Ingredients Used for Ready to Serve Foods
12Canned Meat Products
13Canned Fish Products
14Canned Vegetable Products
15Overall Evaluation of the Subjects
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Cemeroğlu, B., F. Karadeniz, M. Özkan. 2003. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 28, Ankara. 690 s. Acar, J., F. Şahbaz. 1995. Gıda Mühendisliğinde Sterilizasyon Değerlendirme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık. Ankara, 206 s. Yurdagel, Ü., Ü.R. Yaman, T. Baysal. 1996. Hazır Yemek Et ve Balık Konservesi Yapım Teknolojisi. Ege Meslek Yüksekokulu Yayın No: 21. İzmir. 32 s. Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –I. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 73 Bursa, 192 s. Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –II. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Midterm Examination1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Examination1100
TOPLAM100
Term (or Year) Learning Activities40
End Of Term (or Year) Learning Activities60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Turkish
Staj Durumu
None
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Midterm Examination122
Final Examination122
Attending Lectures13113
Discussion13113
Individual Study for Mid term Examination12020
Individual Study for Final Examination12020
Reading13226
Performance13226
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)122
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1454454
ÖÇ2543433
ÖÇ3543543
ÖÇ4444544
ÖÇ5454345
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek