BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - Gıda Mühendisliği - Gıda Mühendisliği (Atatürk Üniv. Ortak)



Program Tanımları
Kuruluş
Kazanılan Derece
Gıda Mühendisliği Anabilim dalı yüksek lisans programını başarı ile tamamlayanlar Gıda Mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olur.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Gıda Mühendisliği programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Gıda Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesini almak için tamamlanan ders süreci sonunda bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Program Profili
Gıda teknolojileri, kimyası ve biyokimyası ve gıda mikrobiyolojisi alanlarının birinde uzmanlaşmalarını; amaçlamaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Öğrenciler, akademik, kamu ve özel sektörde uzman olarak da çalışabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Gıda Mühendisliği Programında yüksek lisansını tamamlamış öğrencileri kabul eden doktora programlarında da doktora yapabilmektedirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir.
Mezuniyet Koşulları
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
-
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bölüm Olanakları

Program Çıktıları
1 Lisans yeterliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alandan geldikten sonra Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek
2Gıda Mühendisliği alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek.
3Gıda Mühendisliği alanındaki bir sorun veya öngörülemeyen karmaşık bir durum için, bağımsız çalışarak ve sorumluluk alarak stratejik çözümler üretebilmek.
4 Hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini anlama ve bunu gerçekleştirme yeteneğine sahip olma.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
1111
BİLGİ1
2
BECERİ1
2
3
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2
3

Müfredat
T : Teorik U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GMSEÇ1 Gıda Mühendisliği Seçmeli Dersler-1 Seçmeli - - - 18
2 GMZOR1 Gıda Mühendisliği Zorunlu Dersler-1 Seçmeli - - - 6
3 GMUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 12 0 0 30
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GMSEÇ2 Gıda Mühendisliği Seçmeli Dersler-2 Seçmeli - - - 18
2 GMZOR2 Gıda Mühendisliği Zorunlu Dersler-2 Seçmeli - - - 6
3 GMUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 12 0 0 30
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GMSD Seminer Dersi Zorunlu 0 1 0 6
2 GMTEZ Tez Çalışması Zorunlu 0 1 0 18
3 GMUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 6 2 0 30
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GMSD Seminer Dersi Zorunlu 0 1 0 6
2 GMTEZ Tez Çalışması Zorunlu 0 1 0 18
3 GMUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 6 2 0 30
 
Gıda Mühendisliği Seçmeli Dersler-1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM103 İleri Mikroskop Teknikleri Seçmeli 3 0 0 6
2 GM105 Enstrümental Analiz Seçmeli 3 0 0 6
3 GM107 Meyve Ve Sebzelerin Kurutularak Dayandırılması Seçmeli 3 0 0 6
4 GM111 Gıda Sanayiinde Isıl Olmayan Prosesler Seçmeli 3 0 0 6
5 GM117 Tereyağı Üretim Ve İşleme Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
6 GM119 Süt Mikrobiyolojisi Seçmeli 3 0 0 6
7 GM121 Su Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
8 GM127 İleri Organik Kimya Seçmeli 3 0 0 6
9 GM129 Süt Ürünleri Proseslerinde Yeni Teknikler Seçmeli 3 0 0 6
10 GM135 Sebze Ve Meyve Suyu Üretim Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
11 GM139 Gıda Ve Beslenme Seçmeli 3 0 0 6
12 GM145 Lipid Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
13 GM147 Gıda Teknolojisinde Isıl Prosesler Seçmeli 3 0 0 6
14 GM157 Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 6
15 GM165 Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvar Kurulum Ve Uygulamalı Kullanımı Seçmeli 3 0 0 6
16 GM167 Zeytinyağı Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
17 GM169 Mühendislik Proseslerinde İstatistiksel Süreç Kontrolü Seçmeli 3 0 0 6
18 GM171 Toksik Metaller Ve Analizleri Seçmeli 3 0 0 6
19 GM173 Çevresel Etki Değerlendirmesi Seçmeli 3 0 0 6
20 GM175 Süt Endüstrisinde Yeni Eğilimler Seçmeli 3 0 0 6
21 GM177 Süt Fizik Ve Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
22 GM179 Meyve Suyu Üretim Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
23 GM181 Süt Esaslı Ürünler Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
24 GM183 Gıda Koruma Yöntemleri Ve Gıda Muhafazasında Yeni Yöntemler Seçmeli 3 0 0 6
25 GM187 İçme Sütü Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
26 GM191 Meyve Ve Sebze Kurutma Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
27 GM195 Su Kalitesi Ve Atık Su Arıtımı Seçmeli 3 0 0 6
28 GM199 Karbonhidrat Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
29 GM203 Proje Hazırlama Ve Değerlendirme Seçmeli 3 0 0 6
30 GM205 Süt Yan Ürünleri Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
31 GM207 Akademik Araştırma Ve Yazma Teknikleri Seçmeli 3 0 0 6
32 GM209 İleri Moleküler Mikrobiyal Biyoteknoloji Seçmeli 3 0 0 6
33 GM215 Çevresel Numunelerde Ağır Metal Analizleri Seçmeli 3 0 0 6
34 GM217 Biyokimya Laboratuvar Teknikleri Seçmeli 3 0 0 6
35 GM225 Dondurma Üretim Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
36 GM251 Organik Gıda Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
37 GM253 Meyvelerde Hasat Sonrası Teknoloji Seçmeli 3 0 0 6
38 GM263 Gıda Kaynaklı Antioksidanlar Seçmeli 3 0 0 6
39 GM269 Gıdaların Fiziksel Özellikleri Seçmeli 3 0 0 6
Gıda Mühendisliği Zorunlu Dersler-1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM261Z Bilimsel Araştırma Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 6
Gıda Mühendisliği Seçmeli Dersler-2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM104 Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
2 GM109A Tahıl Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
3 GM110A Gıdalarda Termal Analiz Seçmeli 3 0 0 6
4 GM113A Gıdalarda Tekstür Seçmeli 3 0 0 6
5 GM114A Mikrobiyal Gıda Zehirlenmeleri Seçmeli 3 0 0 6
6 GM116 Organik Ürünlerin İşlenmesi Ve Muhafazası Seçmeli 3 0 0 6
7 GM118A Nutrasötikler Ve Fonksiyonel Gıdalar Seçmeli 3 0 0 6
8 GM122 Fonksiyonel Starter Kültürler Seçmeli 3 0 0 6
9 GM126A Gıda Endüstrisinde Biyoteknolojik Uygulamalar Seçmeli 3 0 0 6
10 GM131A Koyulaştırılmış Ve Kurutulmuş Süt Ürünleri Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
11 GM133A Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 6
12 GM136A Tahıl Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
13 GM140A Gıdalarda Tekstür Seçmeli 3 0 0 6
14 GM141A Mikotoksikoloji Seçmeli 3 0 0 6
15 GM151A Ekmek Üretim Teknolojisinde Son Gelişmeler Seçmeli 3 0 0 6
16 GM153A Et Tüketimi Ve Sağlık İlişkileri Seçmeli 3 0 0 6
17 GM155A Gıdalarda Mutajenik Ve Karsinojenik Bileşikler Seçmeli 3 0 0 6
18 GM163A Gıda Analizlerinde Spektroskopi Ve Titrimetri Analizleri Seçmeli 3 0 0 6
19 GM177 Süt Fizik Ve Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
20 GM178A Ekmek Üretim Teknolojisinde Son Gelişmeler Seçmeli 3 0 0 6
21 GM181 Süt Esaslı Ürünler Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
22 GM182A Gıdalarda Mutajenik Ve Karsinojenik Bileşikler Seçmeli 3 0 0 6
23 GM191 Meyve Ve Sebze Kurutma Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
24 GM193A Uygulamalı Peynir Üretim Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
25 GM195 Su Kalitesi Ve Atık Su Arıtımı Seçmeli 3 0 0 6
26 GM197A Tereyağı Üretim Ve İşleme Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
27 GM199 Karbonhidrat Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
28 GM201A Gıda Teknolojisinde Isıl Prosesler Seçmeli 3 0 0 6
29 GM203 Proje Hazırlama Ve Değerlendirme Seçmeli 3 0 0 6
30 GM204 Süt Fizik Ve Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
31 GM207 Akademik Araştırma Ve Yazma Teknikleri Seçmeli 3 0 0 6
32 GM208 Süt Esaslı Ürünler Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
33 GM209 İleri Moleküler Mikrobiyal Biyoteknoloji Seçmeli 3 0 0 6
34 GM210 Gıda Koruma Yöntemleri Ve Gıda Muhafazasında Yeni Yöntemler Seçmeli 3 0 0 6
35 GM214 İçme Sütü Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
36 GM215 Çevresel Numunelerde Ağır Metal Analizleri Seçmeli 3 0 0 6
37 GM217 Biyokimya Laboratuvar Teknikleri Seçmeli 3 0 0 6
38 GM218 Meyve Ve Sebze Kurutma Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
39 GM219A Gıda Endüstrisinde Mikrobiyolojik Uygulamalar Seçmeli 3 0 0 6
40 GM220A Uygulamalı Peynir Üretim Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
41 GM221A Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
42 GM222 Su Kalitesi Ve Atık Su Arıtımı Seçmeli 3 0 0 6
43 GM223A Gıda Kaynaklı Antioksidanlar Seçmeli 3 0 0 6
44 GM224A Tereyağı Üretim Ve İşleme Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
45 GM226 Karbonhidrat Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
46 GM233A Dondurma Üretim Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
47 GM234 Akademik Araştırma Ve Yazma Teknikleri Seçmeli 3 0 0 6
48 GM236 İleri Moleküler Mikrobiyal Biyoteknoloji Seçmeli 3 0 0 6
49 GM241A Et Endüstrisinde Fonksiyonel Kültürler Seçmeli 3 0 0 6
50 GM242 Çevresel Numunelerde Ağır Metal Analizleri Seçmeli 3 0 0 6
51 GM243A Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvar Kurulum Ve Uygulamalı Kullanımı Seçmeli 3 0 0 6
52 GM244 Biyokimya Laboratuvar Teknikleri Seçmeli 3 0 0 6
53 GM246A Gıda Endüstrisinde Mikrobiyolojik Uygulamalar Seçmeli 3 0 0 6
54 GM252 Dondurma Üretim Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
55 GM255A Un Değirmenciliğinde Yeni Teknikler Seçmeli 3 0 0 6
56 GM256A Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü Seçmeli 3 0 0 6
57 GM257A Lipit Kimyası Ve Biyokimyası Seçmeli 3 0 0 6
58 GM259A Süt Fizik Ve Kimyası Seçmeli 3 0 0 6
59 GM262A Süt Ürünleri Proseslerinde Yeni Teknikler Seçmeli 3 0 0 6
60 GM268A Et Endüstrisinde Fonksiyonel Kültürler Seçmeli 3 0 0 6
61 GM270A Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvar Kurulum Ve Uygulamalı Kullanımı Seçmeli 3 0 0 6
62 GM275 Organik Ürünlerin İşlenmesi ve Muhafazası Seçmeli 3 0 0 6
63 GM276 Vitaminler ve Mineraller Seçmeli 3 0 0 6
64 GM277 Bal Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
65 GM280 Fermente Gıdalar Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 6
66 GM282A GIDA TEKNOLOJİSİNDE ISIL OLMAYAN PROSESLER Seçmeli 3 0 0 6
67 GM284A UN DEĞİRMENCİLİĞİ VE YENİ GELİŞMELER Seçmeli 3 0 0 6
68 GMDK Danışmanlık Seçmeli 0 1 0 6
Gıda Mühendisliği Zorunlu Dersler-2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM272Z Bilgisayar Uygulamalı Temel İstatistik Seçmeli 3 0 0 6