BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - Antrenörlük Eğitimi - Antrenörlük Eğitimi İ.Ö.



Program Tanımları
Kuruluş
Bayburt Üniversitesi Lisansüstü Eğitimi Enstitüsü Antrenörlük Eğitimi Programı 2022- 2023 akademik yılında, Baberti Külliyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Antrenörlük Eğitimi Programında öğrenciler, sağlık, spor, hareket eğitimi, antrenman bilimleri, psikososyal gelişim süreçleri gibi kavramlar hakkında kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olabilmektedirler. Ayrıca öğrenciler, eğitim ve öğretim sürecinde teknolojiyi etkin şekilde kullanarak bilgiye ulaşabilecek, ulaştıkları bilgileri analiz edebilecek, analiz ettikleri bilgileri raporlandırabilecek yetkinliğe sahip olabileceklerdir. Yüksek lisans düzeyinde mezun olan öğrencilerimiz, ilgili şartları yerine getirerek doktora programlarına başvuru yapabilmektedirler.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Öğrenci kabul ve kayıt koşulları Bayburt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde yapılmaktadır. Başvuru sürecinde öğrencilerden 55 puandan daha az olmamak koşuluyla ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı ve lisans düzeyinde mezuniyet diploması talep edilmektedir. Ayrıca öğrencilerin lisans diploması not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme şartları Antrenörlük Eğitimi Program kurulu önerisi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kurulunun onayı ile belirlenmektedir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Farklı bir kurumda Yüksek Lisans düzeyinde başarıyla tamamlanan dersin içeriğinin ve AKTS'sinin Bayburt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Antrenörlük Eğitimi Programı müfredatında bulunan dersle benzer olması durumunda, Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla öğrenci söz konusu dersten muaf olabilmektedir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Antrenörlük Eğitimi Programında bir yarı yılda azami 48 AKTS’lik derslere %70 devam şartı aranmaktadır. Lisansüstü derslerle ilgili diğer düzenlemeler Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre belirlenir.
Program Profili
Lisansüstü Antrenörlük Eğitimi Programında spor, sağlık, antrenman konularını kapsayan bir eğitim öğretim müfredatı uygulamaktadır. Bu müfredatlar çerçevesinde, araştırmaya açık, girişimci, bölgesel ve evrensel değerleri benimseyen, alanında yetkin, yaşadığı topluma ve insanlığa katma değer katacak bilim uzmanları yetiştirmek, programın genel profilini oluşturmaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Lisansüstü Antrenörlük Eğitimi Programını tamalayan öğrenciler, Yüksek Lisans derecesiyle mezun olabilmektedirler. Özel veya kamu kurumlarında antrenör olarak görev alabilmektedirler. Aynı zamanda üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik kadrolarda araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olarak istihdam edilebilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisansüstü Antrenörlük Eğitimi Programın'dan mezun olan öğrenciler, doktora programlarına başvuru yapabilmektedir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Lisansüstü Antrenörlük Eğitimi Programı'nda Akademik takvimde belirlenen süre içinde öğrencilerin ders kayıtlarını yapmaları ve ilgili yarıyılda derslere devam etme zorunlukları vardır. Bayburt Üniversitesi lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mezuniyet sınavı ve mazeret sınavı olarak düzenlenmektedir. Öğrencilerin derslerin en az %70’ine, devam etmeleri zorunluğu vardır. Bu şartları sağlamayan öğrenciler devamsız durumunda değerlendirilmektedir. Sınavlarda değerlendirmeler 100 puan üzerinde yapılmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Antrenörlük Eğitimi tezli yüksek lisans programı; 21 krediden az olmamak koşuluyla en az 7 ders, 1seminer dersi ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Seminer dersi ve tez çalışmasının kredisi yoktur fakat başarılı veya başarısız olarak değerlendirilmektedir. Öğrenciler, bir eğitim-öğretim dönemi sürecinde seminer ve tez çalışmasının dahil olduğu 60 AKTS'den az olmamak şartıyla, toplam 120 AKTS'lik dersten başarılı olarak mezuniyet koşullarını tamamlamaktadırlar.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bayburt Üniversitesi Baberti Külliyesi, Tuzcuzade Mahallesi Demirözü Caddesi 69000 / Bayburt E-Posta: spbf[at]bayburt.edu.tr Telefon:(0458) 333-2027 Antrenörlük Eğitimi Dahili :3226 Faks:(458) 211-11-27 (Bayburt Üniversitesi)
Bölüm Olanakları
Antrenörlük Eğitimi Programında bir(1) Profesör Dr.; iki(2) Doç. Dr.; bir(1) Dr. Öğretim Üyesi, bir(1) Öğr. Gör. Dr.; iki (2) Arş. Gör. olmak üzere toplam 7 akademik personel, bir(1) idari personel görev yapmaktadır.

Program Çıktıları
1Öğrenciler, yüksek lisans yeterlilikleri düzeyinde spor, sağlık, fiziksel uygunluk, antrenörlük eğitimi, atletik performans ölçüm yöntemleri; yetenek seçimiyle ilgili konularda ulusal ve uluslararası literatürü analiz eder, değerlendirir ve raporlandırır. Kazandıkları bilgileri uygulama ortamlarına taşıyarak pratikte karşılaştığı problemlere çözümler üretir.
2Farklı spor branşlarının fiziksel ve fizyolojik performans gereksinimleri hakkında bilgi sahibidirler. Her düzeydeki popülasyon için antrenman planlarını bilimsel yaklaşımlarla tasarlarlar. Tasarladığı planları uygularlar. Bu antrenman süreçlerinde farklı ölçme yöntemleriyle veri toplarlar bu verileri analiz ederler, yorumlar ve raporlandırırlar.
3Öğrenciler, sporda teknolojik gelişmelere uyum sağlarlar. Teknoljiyi kullanarak bilimsel bilgiye ulaşırlar, ulaştıkları bilgileri yorumlar, analiz eder ve raporlandırırlar. Multidisipliner bakış açısıyla spor bilimleri alanında ulusal ve uluslararası proje ekiplerinde görev alırlar.
4 Öğrenciler yaşam boyu eğitim çerçevesinde Ulusal ve Uluslararası düzeyde eğitimlere, kurslara, çalıştaylara seminerlere kongrelere katılarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirirler. Mesleki işbirliklerini artırarak problem çözme, anlama ve uygulama yetkinliklerine sahip olurlar.
5Öğrenciler, antrenörlük mesleği ile ilgili bilgilerini artırabilmek için kendi kendine araştırma ve öğrenme ortamları oluşturma yetkinliklerine sahip olurlar. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle bilimsel kaynaklara ulaşır, ulaştıkları bilgileri analiz eder yorumlar ve raporlandırırlar. Hazırladıkları raporları sunar ve tartışır.
6Öğrenciler etkili iletişim, empati, işbirliği ve çatışma çözme becerileriyle ilgili yetkinliklerini geliştiririrler. Ulusal ve Uluslararası çalıştay ve kongrelere katılarak mesleki bilgi ve becerilerinin yanı sıra iletişim ağlarını geliştirirler. Yabancı dil konuşma ve anlama yetkinliklerine sahip olurlar.
7Öğrenciler, spor ortamlarında sağlık ve güvenlik risk değerlendirmelerini raporlandırabilirler. Kamu ve özel kuruluşlarla işbirliği yaparak sporda yetenek tarama etkinlikleri organize ederler. Spor ortamlarında temel hak ve hürriyetleri gözetirler. Sporda çocuk koruma konusunda bilgi sahibi olurlar.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
1123333
BİLGİ1
2
BECERİ1
2
3
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2
3

Müfredat
T : Teorik U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 ANSEÇ1 Antrenörlük Eğitimi Seçmeli Dersler 1 Seçmeli - - - 18
2 ANZOR1 Antrenörlük Eğitimi Zorunlu Dersler 1 Seçmeli - - - 6
3 ANUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 12 0 0 30
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 ANSEÇ2 Antrenörlük Eğitimi Seçmeli Dersler 2 Seçmeli - - - 18
2 ANZOR2 Antrenörlük Eğitimi Zorunlu Dersler 2 Seçmeli - - - 6
3 ANSEM Seminer Zorunlu 0 1 0 0
4 ANUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 12 1 0 30
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 ANTEZY Tez Çalışması Zorunlu 0 1 0 0
2 ANUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 6 1 0 6
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 ANTEZY Tez Çalışması Zorunlu 0 1 0 0
2 ANUZM Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 6 0 0 6
Toplam 6 1 0 6
 
Antrenörlük Eğitimi Seçmeli Dersler 1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 AN105 Fitness Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar Seçmeli 3 0 0 6
2 AN107 Antrenman Dönemlemesi Seçmeli 3 0 0 0
3 AN109 Dayanıklılık ve Güç Geliştirme Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 0
4 AN111 Çocuk ve Spor Seçmeli 3 0 0 6
5 AN113 Beden Eğitimi ve Sporda Öğretim Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 6
6 AN115 Beden Eğitimi ve Sporda Beceri Öğretimi Seçmeli 3 0 0 6
7 AN117 Okul öncesi ve İlköğretimde Oyun ve Hareket Öğretimi Seçmeli 3 0 0 6
8 AN121 Beden Eğitimi ve Sporun Fizyolojik Temelleri I Seçmeli 3 0 0 6
9 AN123 İleri Antrenman Modelleri-I Seçmeli 3 0 0 6
10 AN125 Fonksiyonel Anatomi Seçmeli 3 0 0 6
11 AN127 Kinantropometri Seçmeli 3 0 0 6
12 AN131 Bilimsel Makale ve Tez Yazım Teknikleri Seçmeli 3 0 0 6
13 ANDK Danışmanlık Seçmeli 0 1 0 6
Antrenörlük Eğitimi Zorunlu Dersler 1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 AN101Z Bilimsel Araştırma Yöntemleri Seçmeli 3 0 0 6
Antrenörlük Eğitimi Seçmeli Dersler 2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 AN106 Ekstrem Koşullarda Egzersiz Seçmeli 3 0 0 6
2 AN110 Egzersize Kardiyovasküler Uyum ve Rehabilitasyon Seçmeli 3 0 0 6
3 AN112 İlkokullarda Hareket ve Oyun Eğitimi Seçmeli 3 0 0 6
4 AN114 Antrenmanın Fizyolojik Etkileri Seçmeli 3 0 0 6
5 AN116 Metabolik Sağlık, Obezite ve Egzersiz Seçmeli 3 0 0 6
6 AN118 Sporda Motor Öğrenme Seçmeli 3 0 0 6
7 AN120 Egzersiz Biyokimyası Seçmeli 3 0 0 6
8 AN122 Kondisyon Antremanı Seçmeli 3 0 0 6
9 AN126 Sporda Öğrenme ve Öğretme Süreçleri Seçmeli 3 0 0 6
10 AN130 Sporda Yetenek Seçimi Seçmeli 3 0 0 6
Antrenörlük Eğitimi Zorunlu Dersler 2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 AN102Z İstatistik Bilimine Giriş Seçmeli 3 0 0 6
2 ANDK Danışmanlık Seçmeli 0 1 0 6