BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

Mühendislik Fakültesi - Gıda Mühendisliği - Gıda Mühendisliği



Program Tanımları
Kuruluş
Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 31.05.2008 tarih ve 26892 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 5765 sayılı kararı ile kurulmuştur. Gıda Mühendisliği programı; Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde yürütülecektir. Gıda Mühendisliği Programı, Gıda Bilimi ve Gıda Teknolojisi olmak üzere 2 Ana Bilim Dalından oluşmaktadır. Gıda sanayi ülkemizin kalkınması açısından önemli bir sektördür. Bu sektörün kalkınması ancak bilim ve teknolojideki değişimleri takip eden nitelikli elemanların yetiştirilmesi ile mümkündür. Bu nedenle Mühendislik Fakültesi bünyesine açılan Gıda Mühendisliği lisans programı Gıda Bilimi ve Teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak yeniden hazırlanmış, uygulamalara ağırlık verilmiş ve sanayicinin istekleri dikkate alınmıştır. Eğitim programımız matematik, biyoloji, fizik ve kimya bilimleri ile temel mühendislik konularına ilaveten, mezunlarını güncel mühendislik problemlerine gıda mühendisliği prensiplerini uygulayabilecek şekilde hazırlamak için laboratuar ve tasarım deneyimlerini de kapsamaktadır. Bölümümüz tüm bu konulardaki teknolojik ve akademik gelişmeleri yakından takip etmek suretiyle, tekniğin son durumu ile ilgili uygulamaları öğrencilerine aktarmayı amaç edinerek, bu konularda ülkemizin önde gelen Gıda Mühendisliği bölümleri arasında kısa sürede yapacağı çalışmalarla yerini alacaktır.
Kazanılan Derece
Gıda mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Gıda Mühendisi" unvanı verilir. Dört yıllık fakülte mezunu olacağından Gıda Mühendisine tanınan tüm yetkilere sahip olacaktır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı'ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Türk Yüksek öğretim kurularında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır.Bu nedenle Bayburt Üniversitesi'nin tüm programlarındaönceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2 ağırlıklı not ortalaması elde eden, ve mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrencilere GIDA MÜHENDİSLİĞİ alanında lisans diploması verilir.
Program Profili
Gıda Mühendisliği programı, 1. Gıda proseslerinin sağlık, gıda güvenliği, çevre ve sosyal etkilerini dikkate alarak analizi ve tasarımı için gerekli bilgi ve beceriye sahip, 2. Teknolojik gelişmeleri ve dünya standartlarını takip edip ayak uydurabilecek, 3. Doğru bilgiye ulaşmada izleyeceği yolu bilen, 4. Türk Gıda Endüstrisinin öncü ve yenilikçi kadrosunu oluşturacak, 5. Yapacağı araştırmalar ile yurt içinde üniversitemizi, yurt dışında ise ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek, 6. Araştırma geliştirme ruhuna sahip Mühendisler yetiştirmeye yönelik bir eğitim programı benimsemiştir. Program, temel mühendislik, mesleki alan ve genel kültür ile ilgili zorunlu dersler içermektedir. Eğitim planı zorunlu derslere ilave olarak, öğrencilere kendi tercihlerine göre seçim yapabilme şansı sağlayan seçmeli dersler de içermektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bölümümüz mezunları Gıda Sanayi ile ilgili çeşitli kuruluşlarda üretim, kalite-güvence, AR-GE, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis olarak görev alabilecek; ayrıca TSE, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Tarım İl Müdürlüğü laboratuarları, belediye ve özel sektörde mühendis ve yönetici olarak istihdam edilebilecektir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci, lisasüstü öğrenim için gerekli sınavlarda (ALES, UDS/KPDS) yeterlilik gösterdiği takdirde Gıda Mühendisliği ve ilgili Ana Bilim Dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilecektir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Prof. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN (Bölüm Başkanı) Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü TLF: 458 2111153 (3227-3226) e-mail: ummugulsumerdogan@bayburt.edu.tr
Bölüm Olanakları
DERSLİKLER 120 kişi kapasiteli 1 amfi, (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı) 520 kişi kapasiteli 12 derslik, (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı) 70 kişi kapasiteli teknik resim salonu, (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı) 30 kişi kapasiteli 2 bilgisayar salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kıllanı alanı) 66 kişi kapasiteli konferans salonu,(Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı) LABORATUVARLAR Enstümental Analiz Laboratuvarı 1 Enstrünemtal Analiz Laboratuvarı 2 Mikrobiyoloji Laboratuvarı Tahıl Ürünleri İşleme laboratuvarı Süt ve Süt Ürünleri İşleme Laboratuvarı Teknoloji Laboratuvarı Genel Kimya Laboratuvarı SOSYAL ALANLAR 150 Kişi kapasiteli öğrenci kantini, (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı) 2000 kişi/öğün kapasiteli öğrenci yemekhanesi, (Üniversite ortak kullanım alanı) 30 kişi kapasiteli 1 bilgisayar salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kıllanı alanı)

Program Çıktıları
1Gıda Kodeksi ve Standarlarına uygun olarak, çevresel ve sosyal etkileri dikkate alarak, gıda güvenliği, ekonomisi ve verimliliği değerlendirerek gıda proseslerinin dizaynı için yeterli bilgiye sahip olmak.
2Matematik, fen ve temel mühendislik bilimleri konusunda edindiği bilgileri Gıda Mühendisliği problemlerine uygulayabilme
3Gıda Mühendisliği mesleği konusunda lider/ uzman bir gruba üye olmak. Bu nedenle, inisiyatif alma, sözlü ve yazılı iletişim araçlarını etkili kullanma.
4Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olmak.
5Çağın problemlerine duyarlı olarak, mesleki ve etik sorumlulukla, gıda mühendisliği mesleğinin global ve sosyal etkilerinin bilincinde olmak
6Gıda endüstrisinin ihtiyaç ve mevcut problemlerinin takip ederek, ülkenin öz kaynaklarından güvenli, kaliteli ve ekonomik ürünler elde etmek için yeni teknolojiler geliştirmek ve bunu ilgili kurum ve sektörle paylaşmak.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
123333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2

Müfredat
T : Teorik U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 M105B2 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Zorunlu 2 0 0 2
2 GM113B Bilgisayara Giriş Zorunlu 1 0 2 4
3 G115B2 Bilişim ve Bilgisayar Teknolojileri Zorunlu 2 1 0 4
4 GM109B Fizik I Zorunlu 4 0 0 5
5 G107B2 Fizik I Zorunlu 4 0 0 5
6 GM115B Genel Kimya Zorunlu 3 0 2 5
7 G109B2 Genel Kimya Zorunlu 3 2 0 5
8 GM117B Gıda Mühendisliğine Giriş Zorunlu 2 0 0 3
9 G113B2 Gıda Mühendisliğine Giriş Zorunlu 2 0 0 5
10 GM107B Matematik I Zorunlu 4 0 0 5
11 G111B2 Matematik I Zorunlu 4 0 0 5
12 GM111B Teknik Çizim Zorunlu 1 0 2 4
13 M101B Türk Dili I Zorunlu 2 0 0 2
14 M101B2 Türk Dili I Zorunlu 2 0 0 2
15 M105B Yabancı Dil I Zorunlu 2 0 0 2
16 M103B2 Yabancı Dil I Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 40 3 6 60
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 M106B2 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Zorunlu 2 0 0 2
2 GM112B Bilgisayar Destekli Teknik Çizim Zorunlu 2 0 2 4
3 GM110B Fizik II Zorunlu 3 0 0 4
4 G108B2 Fizik II Zorunlu 3 0 0 4
5 GM118B Gıda Biyolojisi Zorunlu 3 0 0 4
6 G110B2 Gıda Biyolojisi Zorunlu 3 0 0 5
7 GM114B Gıda Mühendisliği Malzeme Bilgisi Zorunlu 2 0 0 3
8 GM108B Matematik II Zorunlu 4 0 0 5
9 G112B2 Matematik II Zorunlu 3 0 0 5
10 GM116B Organik Kimya Zorunlu 3 0 0 4
11 G116B2 Organik Kimya Zorunlu 3 0 0 5
12 GM106B Seçmeli Ders Grubu 1 Seçmeli - - - 2
13 G114B2 Teknik Resim Zorunlu 1 2 0 5
14 M102B Türk Dili II Zorunlu 2 0 0 2
15 M102B2 Türk Dili II Zorunlu 2 0 0 2
16 M104B Yabancı Dil II Zorunlu 2 0 0 2
17 M104B2 Yabancı Dil II Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 42 2 2 60
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM203B Analitik Kimya Zorunlu 3 0 0 4
2 G201B2 Analitik Kimya Zorunlu 3 0 0 4
3 M215B Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Zorunlu 2 0 0 2
4 G213B2 Biyokimya Zorunlu 3 0 0 4
5 G209B2 Diferansiyel Denklemler Zorunlu 3 0 0 4
6 GM205B Genel Mikrobiyoloji Zorunlu 2 0 2 4
7 GM201B Gıda Teknolojisi Zorunlu 3 0 0 4
8 G211B2 İş Hayatında İngilizce Zorunlu 2 0 0 2
9 GM207B Kütle ve Enerji Denklikleri Zorunlu 3 0 0 3
10 G205B2 Kütle ve Enerji Denklikleri Zorunlu 3 0 0 3
11 GM211B Matematik III Zorunlu 3 0 0 4
12 GM209B Mühendislik Termodinamiği Zorunlu 3 0 0 4
13 G203B2 Reaksiyon Kinetiği Zorunlu 2 0 0 3
14 G215B2 Seçmeli Ders Grubu 1 Seçmeli - - - 4
15 GM213B Seçmeli Ders Grubu 2 Seçmeli - - - 3
16 G217B2 Seçmeli Ders Grubu 2 Seçmeli - - - 2
17 G207B2 Termodinamik Zorunlu 3 0 0 4
18 ÜSD Üniversite Seçmeli Dersler Grubu Seçmeli - - - 2
Toplam 47 0 2 60
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM212B Akışkanlar Mekaniği Zorunlu 3 0 0 3
2 G210B2 Akışkanlar Mekaniği Zorunlu 3 0 0 4
3 M216B Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Zorunlu 2 0 0 2
4 GM210B Bilgisayar Destekli İstatistik Analiz Zorunlu 2 0 0 3
5 G206B2 Bilgisayar Destekli İstatistik Analiz Zorunlu 2 0 0 2
6 GM204B Biyokimya Zorunlu 3 0 0 4
7 G208B2 Genel Mikrobiyoloji Zorunlu 2 2 0 3
8 G204B2 Gıda Kimyası Zorunlu 3 0 0 3
9 GM202B Gıda Mikrobiyolojisi Zorunlu 3 0 2 4
10 GM206B Isı ve Kütle Transferi Zorunlu 3 0 0 4
11 G202B2 Isı ve Kütle Transferi Zorunlu 3 0 0 4
12 GM208B Reaksiyon Kinetiği Zorunlu 2 0 0 3
13 GM214B Seçmeli Ders Grubu 3 Seçmeli - - - 3
14 G212B2 Seçmeli Ders Grubu 3 Seçmeli - - - 4
15 G214B2 Seçmeli Ders Grubu 4 Seçmeli - - - 3
16 G216B2 Seçmeli Ders Grubu 5 Seçmeli - - - 3
17 GMSTAJ1B Staj 1 Zorunlu 0 2 0 4
18 GMS1B2 Staj 1 Zorunlu 0 2 0 4
Toplam 40 6 2 60
 
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM313B Bitkisel Yağ Teknolojisi Zorunlu 2 0 2 4
2 GM307B Et Bilimi ve Teknolojisi Zorunlu 2 0 2 4
3 G305B2 Et ve Ürünleri Teknolojisi Zorunlu 3 0 0 4
4 GM301B Gıda Kimyası Zorunlu 2 0 0 3
5 G303B2 Gıda Mikrobiyolojisi I Zorunlu 3 2 0 4
6 G311B2 Gıda Mühendisliği Lab. Uygulamaları I Zorunlu 0 4 0 5
7 GM303B Gıda Mühendisliği Temel İşlemler I Zorunlu 2 0 0 4
8 G301B2 Gıda Mühendisliği Temel İşlemler I Zorunlu 2 0 0 3
9 GM309B Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Zorunlu 2 0 2 4
10 GM315B Seçmeli Ders Grubu 4 Seçmeli - - - 3
11 G313B2 Seçmeli Ders Grubu 6 Seçmeli - - - 4
12 G315B2 Seçmeli Ders Grubu 7 Seçmeli - - - 3
13 GM305B Süt Bilimi ve Teknolojisi Zorunlu 2 0 2 4
14 G307B2 Süt Bilimi ve Teknolojisi Zorunlu 2 0 0 3
15 GM311B Tahıl ve Öğütme Teknolojisi Zorunlu 2 0 2 4
Toplam 32 6 10 56
 
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G310B2 Bitkisel Yağ Teknolojisi Zorunlu 3 0 0 4
2 G306B2 Enstrümantal Gıda Analizleri Zorunlu 2 2 0 4
3 GM302B Enstrümental Gıda Analizleri Zorunlu 2 0 2 4
4 GM308B Et Ürünleri İşleme Mühendisliği Zorunlu 2 0 2 4
5 G304B2 Gıda Mikrobiyolojisi II Zorunlu 3 0 0 3
6 GM304B Gıda Mühendislği Temel İşlemler II Zorunlu 2 0 0 4
7 G314B2 Gıda Mühendisliği Lab. Uygulamaları II Zorunlu 0 4 0 5
8 G302B2 Gıda Mühendisliği Temel İşlemler II Zorunlu 2 0 0 3
9 GM310B İçecek Teknolojisi Zorunlu 2 0 2 3
10 G308B2 Meyve-Sebze Teknolojisi Zorunlu 3 0 0 4
11 GM314B Seçmeli Ders Grubu 5 Seçmeli - - - 3
12 GMSTAJ2B Staj 2 Zorunlu 0 2 0 4
13 GMS2B2 Staj 2 Zorunlu 0 2 0 4
14 GM306B Süt Ürünleri İşleme Mühendisliği Zorunlu 2 0 2 4
15 G312B2 Süt Ürünleri İşleme Mühendisliği Zorunlu 2 0 0 3
16 GM312B Tahıl Ürünleri İşleme Mühendisliği Zorunlu 2 0 2 4
Toplam 30 10 10 60
 
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM401B İşçi Sağlığı ve Güvenliği Zorunlu 3 0 0 4
2 GMTEZBI Mezuniyet Çalışması I Zorunlu 0 0 4 6
3 G403B2 Mezuniyet Çalışması I Zorunlu 0 2 0 6
4 G401B2 Proses Uygulamaları Zorunlu 0 3 0 6
5 GM411B Seçmeli Ders Grubu 10 Seçmeli - - - 4
6 G409B2 Seçmeli Ders Grubu 10 Seçmeli - - - 4
7 G411B2 Seçmeli Ders Grubu 11 Seçmeli - - - 4
8 GM403B Seçmeli Ders Grubu 6 Seçmeli - - - 4
9 GM405B Seçmeli Ders Grubu 7 Seçmeli - - - 4
10 GM407B Seçmeli Ders Grubu 8 Seçmeli - - - 4
11 G405B2 Seçmeli Ders Grubu 8 Seçmeli - - - 4
12 GM409B Seçmeli Ders Grubu 9 Seçmeli - - - 4
13 G407B2 Seçmeli Ders Grubu 9 Seçmeli - - - 4
14 ÜSD Üniversite Seçmeli Dersler Grubu Seçmeli - - - 2
Toplam 25 5 4 60
 
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 FS01 Fakülte Seçmeli Dersler Grubu Seçmeli - - - 3
2 FS01 Fakülte Seçmeli Dersler Grubu Seçmeli - - - 3
3 GMTEZBII Mezuniyet Çalışması II Zorunlu 0 0 4 6
4 G402B2 Mezuniyet Çalışması II Zorunlu 0 2 0 6
5 GM402B Proje Tekniği Zorunlu 2 0 0 5
6 GM404B Seçmeli Ders Grubu 11 Seçmeli - - - 4
7 GM406B Seçmeli Ders Grubu 12 Seçmeli - - - 4
8 G404B2 Seçmeli Ders Grubu 12 Seçmeli - - - 5
9 GM408B Seçmeli Ders Grubu 13 Seçmeli - - - 4
10 G406B2 Seçmeli Ders Grubu 13 Seçmeli - - - 5
11 GM410B Seçmeli Ders Grubu 14 Seçmeli - - - 4
12 G408B2 Seçmeli Ders Grubu 14 Seçmeli - - - 4
13 G410B2 Seçmeli Ders Grubu 15 Seçmeli - - - 4
14 G412B2 Seçmeli Ders Grubu 16 Seçmeli - - - 3
Toplam 25 2 4 60
 
Seçmeli Ders Grubu 1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM106.1B Beden Eğitimi Seçmeli 2 0 0 2
2 GM106.2B Müzik Seçmeli 2 0 0 2
3 GM106.3B Resim Seçmeli 2 0 0 2
4 GM106.4B Halk Oyunları Seçmeli 2 0 0 2
Seçmeli Ders Grubu 1
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G215.1B2 Gıda Teknolojisi ve Malzeme Bilimi Seçmeli 2 0 0 4
2 G215.2B2 Gıda Endüstrisi Makineleri Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM213.1B Gıda Analizleri Seçmeli 3 0 0 3
2 GM213.2B Gıda Güvenliği ve Hijyen Seçmeli 3 0 0 3
Seçmeli Ders Grubu 2
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G217.1B2 Gıda Katkı Maddeleri Seçmeli 2 0 0 2
2 G217.2B2 Gıdalarda Raf Ömrü Seçmeli 2 0 0 2
3 G217.3B2 Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar Seçmeli 2 0 0 2
Üniversite Seçmeli Dersler Grubu
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 ÜS0101.3B2 Çevre ve Toplum (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
2 ÜS0103.1B3 Tarihi Yapılar (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
3 ÜS0103.2B3 Gıda Güvenliği (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
4 ÜS0103.3B3 Popüler Bilim (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
5 ÜS0104.2 Stratejik Yönetim Uygulamaları (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
6 ÜS0201.8 Temel Ekonomi (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
7 ÜS0201.9 Güncel İktisadi Konular (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
8 ÜS0202.4 Bireysel Yatırımcılık (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
9 ÜS0202.5 Kariyer Planlama (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
10 ÜS0204.3 Vergiye Giriş (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
11 ÜS0206.1 Kent ve Çevre Hakları (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
12 ÜS0305.2 Akademik Türkçe (Eğitim Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
13 ÜS0502.2 Metin İncelemesi/Roman ve Hikaye Teorisi (İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
14 ÜS0503.2 Sosyal Hareketler (İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
15 ÜS0701.12 Herkes İçin Spor (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
16 ÜS0701.13 Basketbol (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
17 ÜS0701.14 Futbol (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
18 ÜS0701.15 Dart (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
19 ÜS0701.16 Bisiklet (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
20 ÜS0701.17 Gönüllülük Çalışması (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 1 2 0 2
21 ÜS0901.02 Organik Tarım Uygulamaları (Uygulamalı Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
22 ÜS0902.02 Liderlik ve Motivasyon (Uygulamalı Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
23 ÜS1001.1B Renklerin Dili (Sanat ve Tasarım Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
24 ÜS1202.2B2 Temel Halk Sağlığı (Sağlık Hizmetleri MYO) Seçmeli 2 0 0 2
25 ÜS1202.3B2 İlk Yardımda Temel Uygulamalar (Sağlık Hizmetleri MYO) Seçmeli 2 0 0 2
26 ÜS1207.2B Dijital Sağlık (Sağlık Hizmetleri MYO) Seçmeli 2 0 0 2
27 ÜS1207.4B Çocuk Hakları (Sağlık Hizmetleri MYO) Seçmeli 2 0 0 0
28 ÜS1301.1B2 İletişim (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 0 0 2
29 ÜS1301.2B2 Girişimcilik (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 0 0 2
30 ÜS1302.2B İş Hukuku(Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 0 0 2
31 ÜS1401.1B2 Kişisel Gelişim ve Motivasyon (Demirözü MYO) Seçmeli 2 0 0 2
32 ÜS1402.1B3 Evcil Hayvan Yetiştiriciliği ve Hayvan Hakları (Demirözü MYO) Seçmeli 2 0 0 2
33 ÜS1404B Doğa Koruma (Demirözü MYO) Seçmeli 2 0 0 2
34 ÜS1405.B2 İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (Demirözü MYO) Seçmeli 2 0 0 2
35 ÜS1501.1B2 İnsan Hakları Hukuku (Adalet MYO) Seçmeli 2 0 0 2
36 ÜS1603.2B2 Para ve Banka (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
37 ÜS1604.2B2 Ekonomi Okuryazarlığı (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
38 ÜS1608.2B2 Uygulamalı Dış Ticaret (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 0 0 0 2
39 ÜS1610.3B Reklamcılık (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
40 ÜS1612.1B Catering (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
41 ÜS1701.2B3 Algoritma ve Programlama Mantığı (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
42 ÜS1702.2B3 Elektrik Enerjisinin Tarihi (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
43 ÜS1702.3B3 Matematik ve Yaşam (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
44 ÜS1704.1B2 Halkla İlişkiler (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
45 ÜS1713.2B Sosyal Medya Okumaları (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
Seçmeli Ders Grubu 3
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM214.1B Soğuk Tekniği Seçmeli 3 0 0 3
2 GM214.2B İşletme Sanitasyonu Seçmeli 3 0 0 3
Seçmeli Ders Grubu 3
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G212.1B2 Mesleki İngilizce Seçmeli 2 0 0 4
2 G212.2B2 İş Hukuku Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 4
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G214.1B2 Moleküler Biyoloji ve Genetik Seçmeli 2 0 0 3
2 G214.2B2 Gıda Toksikolojisi Seçmeli 2 0 0 3
Seçmeli Ders Grubu 5
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G216.1B2 Beslenme İlkeleri Seçmeli 2 0 0 3
2 G216.2B2 Mikrobiyal Kalite Kontrol Seçmeli 2 0 0 3
Seçmeli Ders Grubu 4
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM315.1B Gıda Endüstri Makineleri Seçmeli 3 0 0 3
Seçmeli Ders Grubu 6
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G313.1B2 Gıda Biyoteknolojisi Seçmeli 3 0 0 4
2 G313.2B2 Endüstriyel Mikrobiyoloji Seçmeli 3 0 0 4
3 G313.3B2 Bilimsel Araştırma Metotları Seçmeli 3 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 7
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G315.1B2 Gıda Muhafaza Teknikleri Seçmeli 2 0 0 3
2 G315.2B2 Gıda Endüstrisi Atıkları Seçmeli 2 0 0 3
3 G315.3B2 Genetiği Değ. Gıdalar Ve Analiz Yöntem. Seçmeli 2 0 0 3
Seçmeli Ders Grubu 5
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM314.1B Gıda Biyoteknolojisi Seçmeli 3 0 0 3
2 GM314.2B Gıda Mevzuatı Seçmeli 3 0 0 3
Seçmeli Ders Grubu 10
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM411.1B Pazarlama Seçmeli 2 0 0 4
2 GM411.2B İş Hukuku Seçmeli 2 0 0 4
3 GM411.3B İşletme Yönetimi Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 10
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G409.1B2 İşletme Sanitasyonu Seçmeli 2 0 0 4
2 G409.2B2 Endüstriyel Yemek Üretimi Seçmeli 2 0 0 4
3 G409.3B2 Enzim Bilimi ve Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
4 G409.4B2 Organik Tarım ve Gıda Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 11
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G411.1B2 Kanatlı ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
2 G411.2B2 İçecek Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
3 G411.3B2 Yumuşak Buğday Ürünleri Seçmeli 2 0 0 4
4 G411.4B2 Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol Seçmeli 2 0 0 4
5 G411.5B2 Zeytinyağı Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 6
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM403.1B Gıda Katkı Maddeleri Seçmeli 3 0 0 4
2 GM403.2B Gıda ve Beslenme Seçmeli 3 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 7
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM405.1B Süt Yan Ürünler Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
2 GM405.2B Zeytinyağı Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 8
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM407.1B Et Tesisi Kuruluş ve Organizasyonu Seçmeli 2 0 0 4
2 GM407.2B Geleneksel Gıdalar ve Coğrafi İşaretler Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 8
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G405.1B2 Gıda Ambalajlama Seçmeli 2 0 0 4
2 G405.2B2 Fonksiyonel Gıdalar Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 9
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM409.1B Starter Kültür Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
2 GM409.2B Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 9
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G407.1B2 Proses Tasarımı Seçmeli 3 0 0 4
2 G407.2B2 Yeni Ürün Geliştirme Seçmeli 3 0 0 4
3 G407.3B2 Süt Yan Ürünleri Teknolojisi Seçmeli 3 0 0 4
Üniversite Seçmeli Dersler Grubu
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 ÜS0101.3B2 Çevre ve Toplum (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
2 ÜS0103.1B3 Tarihi Yapılar (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
3 ÜS0103.2B3 Gıda Güvenliği (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
4 ÜS0103.3B3 Popüler Bilim (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
5 ÜS0104.2 Stratejik Yönetim Uygulamaları (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
6 ÜS0201.8 Temel Ekonomi (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
7 ÜS0201.9 Güncel İktisadi Konular (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
8 ÜS0202.4 Bireysel Yatırımcılık (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
9 ÜS0202.5 Kariyer Planlama (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
10 ÜS0204.3 Vergiye Giriş (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
11 ÜS0206.1 Kent ve Çevre Hakları (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
12 ÜS0305.2 Akademik Türkçe (Eğitim Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
13 ÜS0502.2 Metin İncelemesi/Roman ve Hikaye Teorisi (İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
14 ÜS0503.2 Sosyal Hareketler (İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
15 ÜS0701.12 Herkes İçin Spor (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
16 ÜS0701.13 Basketbol (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
17 ÜS0701.14 Futbol (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
18 ÜS0701.15 Dart (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
19 ÜS0701.16 Bisiklet (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
20 ÜS0701.17 Gönüllülük Çalışması (Spor Bilimleri Fakültesi) Seçmeli 1 2 0 2
21 ÜS0901.02 Organik Tarım Uygulamaları (Uygulamalı Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
22 ÜS0902.02 Liderlik ve Motivasyon (Uygulamalı Bilimler Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
23 ÜS1001.1B Renklerin Dili (Sanat ve Tasarım Fakültesi) Seçmeli 2 0 0 2
24 ÜS1202.2B2 Temel Halk Sağlığı (Sağlık Hizmetleri MYO) Seçmeli 2 0 0 2
25 ÜS1202.3B2 İlk Yardımda Temel Uygulamalar (Sağlık Hizmetleri MYO) Seçmeli 2 0 0 2
26 ÜS1207.2B Dijital Sağlık (Sağlık Hizmetleri MYO) Seçmeli 2 0 0 2
27 ÜS1301.1B2 İletişim (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 0 0 2
28 ÜS1301.2B2 Girişimcilik (Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 0 0 2
29 ÜS1302.2B İş Hukuku(Aydıntepe MYO) Seçmeli 2 0 0 2
30 ÜS1401.1B2 Kişisel Gelişim ve Motivasyon (Demirözü MYO) Seçmeli 2 0 0 2
31 ÜS1402.1B3 Evcil Hayvan Yetiştiriciliği ve Hayvan Hakları (Demirözü MYO) Seçmeli 2 0 0 2
32 ÜS1404B Doğa Koruma (Demirözü MYO) Seçmeli 2 0 0 2
33 ÜS1405.B2 İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (Demirözü MYO) Seçmeli 2 0 0 2
34 ÜS1501.1B2 İnsan Hakları Hukuku (Adalet MYO) Seçmeli 2 0 0 2
35 ÜS1603.2B2 Para ve Banka (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
36 ÜS1604.2B2 Ekonomi Okuryazarlığı (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
37 ÜS1608.2B2 Uygulamalı Dış Ticaret (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 0 0 0 2
38 ÜS1610.3B Reklamcılık (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
39 ÜS1612.1B Catering (Sosyal Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
40 ÜS1701.2B3 Algoritma ve Programlama Mantığı (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
41 ÜS1702.2B3 Elektrik Enerjisinin Tarihi (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
42 ÜS1702.3B3 Matematik ve Yaşam (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
43 ÜS1704.1B2 Halkla İlişkiler (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
44 ÜS1713.2B Sosyal Medya Okumaları (Teknik Bilimler MYO) Seçmeli 2 0 0 2
Fakülte Seçmeli Dersler Grubu
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 FS0101.1 İşci Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli 2 0 0 3
2 FS0101.1B2 Mesleki Yabancı Dil Seçmeli 3 0 0 3
3 FS0101.2 Mühendislik Etiği Seçmeli 2 0 0 3
4 FS0101.2B2 Günlük İngilizce Seçmeli 3 0 0 3
5 FS0101.4B2 Mühendislik Etiği Seçmeli 3 0 0 3
6 FS0101.5B2 Teknoloji Yönetimi Seçmeli 3 0 0 3
7 FS0102.1 Mühendislik Mekaniği Seçmeli 2 0 0 3
8 FS0102.1B2 İş Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli 2 0 0 3
9 FS0102.2B2 Biyopolimerler ve Biyomalzemeler Seçmeli 2 0 0 3
10 FS0103.1 Günlük İngilizce Seçmeli 2 0 0 3
11 FS0103.1B2 Günlük İngilizce Seçmeli 3 0 0 3
12 FS0104.2 Kalite İyileştirme Yöntemleri Seçmeli 2 0 0 3
13 FS0105.1 Mesleki İngilizce Seçmeli 3 0 0 3
14 FS0105.3 Günlük İngilizce Seçmeli 3 0 0 3
Fakülte Seçmeli Dersler Grubu
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 FS0101.1 İşci Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli 2 0 0 3
2 FS0101.1B2 Mesleki Yabancı Dil Seçmeli 3 0 0 3
3 FS0101.2 Mühendislik Etiği Seçmeli 2 0 0 3
4 FS0101.2B2 Günlük İngilizce Seçmeli 3 0 0 3
5 FS0101.3B2 Mühendislikte Rapor ve Proje Hazırlama Seçmeli 3 0 0 3
6 FS0101.4B2 Mühendislik Etiği Seçmeli 3 0 0 3
7 FS0101.5B2 Teknoloji Yönetimi Seçmeli 3 0 0 3
8 FS0102.1 Mühendislik Mekaniği Seçmeli 2 0 0 3
9 FS0102.1B2 İş Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli 2 0 0 3
10 FS0102.2B2 Biyopolimerler ve Biyomalzemeler Seçmeli 2 0 0 3
11 FS0103.1 Günlük İngilizce Seçmeli 2 0 0 3
12 FS0103.1B2 Günlük İngilizce Seçmeli 3 0 0 3
13 FS0104.2 Kalite İyileştirme Yöntemleri Seçmeli 2 0 0 3
14 FS0104.4 Mühendisler İçin Planlama Seçmeli 2 0 0 0
15 FS0105.1 Mesleki İngilizce Seçmeli 3 0 0 3
16 FS0105.3 Günlük İngilizce Seçmeli 3 0 0 3
Seçmeli Ders Grubu 11
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM404.1B Gıda Ambalajlama Seçmeli 3 0 0 4
2 GM404.2B Yeni Ürün Geliştirme Seçmeli 3 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 12
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM406.2B Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
2 GM406.3B Fermantasyon Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 12
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G404.1B2 Proje Tekniği Seçmeli 2 0 0 5
2 G404.3B2 Geleneksel Gıdalar ve Coğrafi İşaretler Seçmeli 2 0 0 5
Seçmeli Ders Grubu 13
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM408.1B Süt Tesisi Kuruluş ve Organizasyonu Seçmeli 2 0 0 4
2 GM408.2B Gıda Kalite Kontrolü Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 13
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G406.1B2 Fermantasyon Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 5
2 G406.2B2 Minimal İşleme Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 5
3 G406.3B2 Farmosötik Gıdalar Seçmeli 2 0 0 5
4 G406.4B2 Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Seçmeli 2 0 0 5
Seçmeli Ders Grubu 14
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 GM410.1B Toplam Kalite Yönetim Sistemleri Seçmeli 2 0 0 4
2 GM410.2B Ekonomi Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 14
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G408.1B2 Gıda Politikaları Seçmeli 2 0 0 4
2 G408.2B2 Mühendislik Ekonomisi Seçmeli 2 0 0 4
3 G408.3B2 İşletme Yönetimi Seçmeli 2 0 0 4
4 G408.4B2 Pazarlama Seçmeli 2 0 0 4
5 G408.5B2 Helal Gıda Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 15
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G410.1B2 Kesimhane Ürünleri İşleme Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 4
2 G410.2B2 Gıda Mevzuatı ve Kalite Kontrolü Seçmeli 2 0 0 4
3 G410.3B2 Fırıncılık Ürünleri Seçmeli 2 0 0 4
Seçmeli Ders Grubu 16
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T U L AKTS
1 G412.1B2 Özel Gıdalar Teknolojisi Seçmeli 2 0 0 3
2 G412.2B2 Gıda Sanayinde Nanoteknoloji Uyg. Seçmeli 2 0 0 3
3 G412.3B2 Gıda Müh. Yeni Teknikler Seçmeli 2 0 0 3