Kuruluş |
Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 31.05.2008 tarih ve 26892 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 5765 sayılı kararı ile kurulmuştur.
Gıda Mühendisliği programı; Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde yürütülecektir.
Gıda Mühendisliği Programı, Gıda Bilimi ve Gıda Teknolojisi olmak üzere 2 Ana Bilim Dalından oluşmaktadır.
Gıda sanayi ülkemizin kalkınması açısından önemli bir sektördür. Bu sektörün kalkınması ancak bilim ve teknolojideki değişimleri takip eden nitelikli elemanların yetiştirilmesi ile mümkündür. Bu nedenle Mühendislik Fakültesi bünyesine açılan Gıda Mühendisliği lisans programı Gıda Bilimi ve Teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak yeniden hazırlanmış, uygulamalara ağırlık verilmiş ve sanayicinin istekleri dikkate alınmıştır.
Eğitim programımız matematik, biyoloji, fizik ve kimya bilimleri ile temel mühendislik konularına ilaveten, mezunlarını güncel mühendislik problemlerine gıda mühendisliği prensiplerini uygulayabilecek şekilde hazırlamak için laboratuar ve tasarım deneyimlerini de kapsamaktadır. Bölümümüz tüm bu konulardaki teknolojik ve akademik gelişmeleri yakından takip etmek suretiyle, tekniğin son durumu ile ilgili uygulamaları öğrencilerine aktarmayı amaç edinerek, bu konularda ülkemizin önde gelen Gıda Mühendisliği bölümleri arasında kısa sürede yapacağı çalışmalarla yerini alacaktır.
|
Kazanılan Derece |
Gıda mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Gıda Mühendisi" unvanı verilir.
Dört yıllık fakülte mezunu olacağından Gıda Mühendisine tanınan tüm yetkilere sahip olacaktır.
|
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) |
Lisans |
Kabul ve Kayıt Koşulları |
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme
Sınavı'ndan yeterli puanı almış olması gerekir. |
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar |
Türk Yüksek öğretim kurularında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç
aşamasındadır.Bu nedenle Bayburt Üniversitesi'nin tüm programlarındaönceki öğrenmenin
tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan
Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı
düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen
öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı
olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları |
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla
tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2 ağırlıklı not ortalaması elde eden, ve mesleki stajı ile
hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrencilere GIDA MÜHENDİSLİĞİ alanında
lisans diploması verilir. |
Program Profili |
Gıda Mühendisliği programı,
1. Gıda proseslerinin sağlık, gıda güvenliği, çevre ve sosyal etkilerini dikkate alarak analizi ve tasarımı için gerekli bilgi ve beceriye sahip,
2. Teknolojik gelişmeleri ve dünya standartlarını takip edip ayak uydurabilecek,
3. Doğru bilgiye ulaşmada izleyeceği yolu bilen,
4. Türk Gıda Endüstrisinin öncü ve yenilikçi kadrosunu oluşturacak,
5. Yapacağı araştırmalar ile yurt içinde üniversitemizi, yurt dışında ise ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek,
6. Araştırma geliştirme ruhuna sahip Mühendisler yetiştirmeye yönelik bir eğitim programı benimsemiştir. Program, temel mühendislik, mesleki alan ve genel kültür ile ilgili zorunlu dersler içermektedir. Eğitim planı zorunlu derslere ilave olarak, öğrencilere kendi tercihlerine göre seçim yapabilme şansı sağlayan seçmeli dersler de içermektedir.
|
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) |
Bölümümüz mezunları Gıda Sanayi ile ilgili çeşitli kuruluşlarda üretim, kalite-güvence, AR-GE, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis olarak görev alabilecek; ayrıca TSE, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Tarım İl Müdürlüğü laboratuarları, belediye ve özel sektörde mühendis ve yönetici olarak istihdam edilebilecektir. |
Üst Derece Programlarına Geçiş |
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci, lisasüstü öğrenim için gerekli sınavlarda (ALES, UDS/KPDS) yeterlilik gösterdiği takdirde Gıda Mühendisliği ve ilgili Ana Bilim Dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilecektir. |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme |
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı” nda ayrıntılı bir
şekilde tanımlanmıştır. |
Mezuniyet Koşulları |
Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir. |
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) |
Tam Zamanlı |
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) |
Prof. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN (Bölüm Başkanı)
Bayburt Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
TLF: 458 2111153 (3227-3226)
e-mail: ummugulsumerdogan@bayburt.edu.tr
|
Bölüm Olanakları |
DERSLİKLER
120 kişi kapasiteli 1 amfi, (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı)
520 kişi kapasiteli 12 derslik, (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı)
70 kişi kapasiteli teknik resim salonu, (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı)
30 kişi kapasiteli 2 bilgisayar salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kıllanı alanı)
66 kişi kapasiteli konferans salonu,(Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı)
LABORATUVARLAR
Enstümental Analiz Laboratuvarı 1
Enstrünemtal Analiz Laboratuvarı 2
Mikrobiyoloji Laboratuvarı
Tahıl Ürünleri İşleme laboratuvarı
Süt ve Süt Ürünleri İşleme Laboratuvarı
Teknoloji Laboratuvarı
Genel Kimya Laboratuvarı
SOSYAL ALANLAR
150 Kişi kapasiteli öğrenci kantini, (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı)
2000 kişi/öğün kapasiteli öğrenci yemekhanesi, (Üniversite ortak kullanım alanı)
30 kişi kapasiteli 1 bilgisayar salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kıllanı alanı)
|