BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu - Elektrik ve Enerji Bölümü - Elektrik İ.Ö.



Program Tanımları
Kuruluş
Bölümümüzde şuan aktif olarak Elektrik programı açık bulunmaktadır. Bu program 2009 yılında açılmış olup ilk öğrencilerini 2010 güz döneminde almış bulunmaktadır. Ancak şuanda bölümümüzün ikinci öğretim kısmı kapalıdır. Şu an bölümümüzde 1 Profesör, 1 Doçent, 3 Doktor Öğr. Üyesi ve 3 öğretim görevlisi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayanlara Elektrik Programı ön lisans diploması verilir. Mezunlarımız tekniker unvanı alır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların lise veya dengi okul mezunu olduktan sonra ÖSYM'nin yapmış olduğu merkezi sınavdan yeterli puan almış olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Türk Yüksek öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Bayburt Üniversitesinin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Bu nedenle Üniversitemizde bir önceki öğrenimde tanınması amacıyla sadece Yabancı dil muafiyet sınavları yapılmaktadır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan 120 AKTS'lik dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 diploma notu elde edilmelidir. Ayrıca 30 günlük endüstriye dayalı stajını tamamlamış olması gerekmektedir.
Program Profili
Elektrik Programı mezunların kamu kuruluşlarında veya kendi işyerlerinde Elektrik teknikeri yetiştirmek amacıyla eğitim programı takip etmektedir. Program mesleki derslerle birlikte diğer programlardan seçmeli derslerle donatılmıştır. Öğrencilerimiz derslerde aldığı teorik bilgileri, uygulamalarla da pekiştirmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Mezunlarımız KPSS sınavından yeterli puanı aldıkları durumda kamu kurum ve kuruluşlarında tekniker olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda mezunlarımız, özel sektörde de ara eleman olarak çalışabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Mezunlarımız ÖSYM tarafından yapılan DGS sınavında başarılı olmaları durumunda, Elektrik-Elektronik, Elektrik, Elektronik Haberleşme Mühendisliklerine geçiş yapabilmektedir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ders Öğretim planında ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Külliyesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bünyamin ALIM e-mail: balim@bayburt.edu.tr Ofis : 90 458 211 11 53 / (Dahili: 1675)
Bölüm Olanakları
Bölümümüze ait Elektrik, Elektronik ve Bilgisayar Laboratuvarında öğrencilerimiz aldıkları derslerin uygulamalarını yapmaktadırlar.

Program Çıktıları
1Elektrik, elektronik, elektro-mekanik, hidrolik, pnömatik, sensörler ve transdüserler vb. sistemleri tanır.
2Matematik, fen bilimleri ve bu alanların mühendislik temel bilimine uygulanması konusunda yeterli bilgiye sahip olur.
3Enerji sistemlerinin tasarımı, üretimi ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olabilme.
4İşletme derslerinde edindiği bilgileri uygulayabilme ve iş hayatının çalışma koşullarını öğrenebilme.
5Elektrik ve alternatif enerji kaynaklarını tanır ve yenilenebilir enerjileri bilir. Bu sebeple alternatif enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretme becerisi ve elektrik devreleri kurabilme ve onarabilme bilgisine sahip olur.
6İletken, yalıtkan, yarı iletken malzemelerin karakteristiklerini tanımak.
7Mesleki sorumluluk bilinci ile birlikte bir tekniker vasfına sahip olabilme.
8Bilim ve teknolojinin gelişimi için önemli olan Elektrik ve Enerji temel biliminin önemini kavrayarak yenilikleri takip edip, kendini geliştirebilme.
9Uygun bir yöntem / teknik kullanarak bir araştırma alanı ile ilgili bir proje hazırlama ve ilgili projeye bağlı olarak bir sunum hazırlama becerisini kazanmak.
10Bireysel çalışma becerisini kullanarak laboratuvar çalışmaları gibi çeşitli iletişim ortamlarında çalışmalarını ve fikirlerini paylaşabilme.
11Mesleği alanında edinilen Elektrik Programının gerektirdiği teorik ve deneysel bilginin, sebep-sonuç ilişkisini kullanarak edinme becerisini kazanmak.
12Yabancı bir dili genel bir Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde kullanma becerisine sahip olmak.
13Bilgi teknolojileri ile edindiği bilgi ve becerileri, sözlü / yazılı iletişim olanaklarını kullanarak mesleki çalışmalar yapabilme ve ilgili alandaki eğitim ve tanıtım programlarına katkıda bulunma becerisi kazanır.
14Disiplin içi ve disiplinler arası grup çalışmaları yapabilme.
15Temel elektrik kavramlarını anlamak, elektrik devreleriyle ilgili devre çözümlerini göstermek ve mikrodenetleyici teknolojisini kullanarak gerekli devre tasarımlarını yapma.
16Elektrik ve Enerji Sistemleri, proje yönetimi, enerji sektör uygulamaları, iş güvenliği, insan ve çevre güvenliği konularında bilinçlenme kabiliyetine sahip olma.
17MATLAB gibi gelişmiş program dillerinden en az biriyle program hazırlama becerisi kazanma.
18AutoCAD gibi 3 boyutlu tasarım programlarına dayalı proje ve planları gerçekleştirebilmek.
19Elektrik enerjisi iletimi ve dağıtımı, montajı ve bakımı için kullanılan elemanların özelliklerini bilme becerisi kazanır.
20Farklı enerji kaynakları arasında dönüşüm yapabilmek için fizik kurallarını ve birimlerinin temellerini bilme becerisi kazanma.
21Doğru ve alternatif akım devre çözümlemeleri ve bağlantılarını yapma, özel elektrik tesisatları tasarlayabilme, özel elektrik motor kurulumu yapma gibi üst düzey elektrik ve enerji uygulamaları yapabilme.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
111111223333333333333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2

Müfredat
T : Teorik U: Uygulama L: Laboratuvar