|
|
|
Önlisans Programları
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
- Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
Program Tanımları
|
|
Kuruluş | Bölümümüz 2014 yılında açılmış olup ilk öğrencilerini 2015-2016 eğitim öğretim yılı güz döneminde alarak eğitime başlamıştır. | Kazanılan Derece | Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Turizm ve Otel İşletmeciliği” alanında Ön lisans derecesi ile mezun olurlar. | Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) | Ön Lisans | Kabul ve Kayıt Koşulları | Adayların lise veya dengi okul mezunu olması, ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavdan yeterli puan almış olması gerekir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, YGS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler. | Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar | Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Bayburt Üniversitesi’nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Bu nedenle Üniversitemizde bir önceki öğrenimde tanınması amacıyla sadece Yabancı dil muafiyet sınavları yapılmaktadır. | Yeterlilik Koşulları ve Kuralları | Programda mevcut olan 120 AKTS’lik dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 diploma notu elde edilmelidir. Ayrıca 30 günlük endüstriye dayalı stajını tamamlamış olması gerekmektedir. | Program Profili | Turizm ve Otel İşletmeciliği Programının temel hedefi, turizm sektörünün her alanında özellikle konaklama işletmeciliği ve yiyecek içecek işletmeciliği alanlarında istihdam edilebilecek nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir. Bu hedefe bağlı olarak, akademik ve idari personelimiz öğrencilerimizin gerek teorik gerekse uygulama alanlarında en kaliteli eğitimi alabilmeleri için büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Bu programda öğrencilerimize Genel Turizm, Turizm Ekonomisi, Otel İşletmeciliği, Ön büro Yönetimi, Kat Hizmetleri Yönetimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Menü Planlama, Yiyecek İçecek Servis Teknikleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kongre ve Fuar Organizasyonu vb. dersler verilmekte ve Üniversitemiz bünyesinde bulunan ve en son teknolojik ekipmanlarla donatılmış Konukevi’nde tüm dersler için uygulama çalışmaları yaptırılmaktadır. | Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) | Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet, kongre ve fuar organizasyon şirketlerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler. | Üst Derece Programlarına Geçiş | Üst Derece Programlarına Geçiş Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS ( Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler | Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme | Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Her öğrenci dönem başında dersler kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine, uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Bir dersten (FD) veya (FF) notlarından birini alan öğrenciler o dersi başaramamış sayılırlar. | Mezuniyet Koşulları | Mezuniyet Şartları Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. | Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) | Tam Zamanlı | Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) | Baberti Külliyesi,69000,Merkez/BAYBURT | Bölüm Olanakları | Bölümümüzde dersler 60 kişilik kapasiteye bilgisayar ve projeksiyona sahip sınıflarda ve bilgisayar laboratuvarlarında yürütülmektedir. Bölümümüz öğrencileri kat hizmetleri laboratuvarından, yiyecek içecek laboratuvarından, internet laboratuvarından, kütüphaneden faydalanabilmektedir. Ayrıca çeşitli etkinliklerin yapılabildiği konferans salonu bulunmaktadır. |
Program Çıktıları
|
|
1 | Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar. | 2 | Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. | 3 | Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. | 4 | Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. | 5 | Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. | 6 | İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir. | 7 | Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. | 8 | Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. | 9 | Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. | 10 | Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır. | 11 | İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar. | 12 | Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar. | 13 | Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir. | 14 | Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır. | 15 | Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. | 16 | Rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular. | 17 | Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. |
Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
| TYYÇ | Program Çıktıları |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| BİLGİ | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| BECERİ | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Öğrenme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(İletişim ve Sosyal Yetkinlik ) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 4 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Alana Özgü Yetkinlik) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Müfredat
|
|
T : Teorik U: Uygulama L: Laboratuvar
|
|
|
|
|
|