Kuruluş |
2016-2017 Eğitim Öğretim yılında kurulmuş olup, 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı güz döneminde öğrenci alımına başlamıştır. |
Kazanılan Derece |
Bu program önlisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.Mezun olan öğrenciler Kooperatifçilik Meslek Elemanı ünvanını alırlar ve önlisans derecesine sahip olurlar. |
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) |
Ön Lisans |
Kabul ve Kayıt Koşulları |
ÖSYM tarafından yapılan YGS-5 sınavından baraj puanı olan en az 150,0000 puan almış olmaları gerekir. |
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar |
Programın zorunlu müfretında yer alan İngilizce I - II dersleri için her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar ve aldığı not öğrencinin transkriptine girilir. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları |
1- Kooperatifçilik alanında verileri toplama ve yorumlama becerisi / İktisat, işletme, hukuk ve iletişim alanlarındaki bilgileri kooperatifçilik alanına uygulayabilme
2- Etkin kooperatif kurma, yönetme ve liderlik becerisi
3- Küresel, ulusal ve yerel kooperatifçilik hareketlerini ve gelişmeleri izleme alışkanlığı ve becerisi\r\n
4- Kooperatif ve üst örgütlerinin kuruluş ve işleyişleri ile ilgili temel görevleri bağımsız olarak yürütebilme
5- Kooperatifçilik alanıyla ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme
6- Pazarlama temel kavramlarını ve pazarlama ilkelerini öğrenir ve kooperatiflerde kullanma becerisini kazanır.
7- Muhasebe işlemlerini kooperatiflerde uygulama becerisini kazanır.
8- Dayanışma kültürü oluşturma ve iletişim kurma becerisini kazanarak verilen görevleri ve sorumlulukları yerine getirme.
9- Ekonomik ve sosyal gelişme açısından kooperatifçilik hareketinin anlam ve önemini algılama becerisi / Kooperatifçilik alanında mikro ve makro düzeyde karşılaşılan problemleri tanıma ve çözüm üretebilme becerisi
10- Kooperatiflerle ilgili konularda sahip olduğu bilgi ve beceri sayesinde karşılaşılan sorunlar için ekip üyesi olarak sorumluluk alma.
11- Mesleki etik ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olabilme / Alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme / Etkin kooperatif kurma, yönetme ve liderlik becerisi
12- Mesleki açıdan temel düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmak
13- Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek
14- Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etme ve ticaret ve vergi hukuk bilgilerine sahip olma.
15- Tarihsel, sportif ve kültürel etkinlikler sayesinde etkili bir şekilde sosyal iletişim kurar.
16- Ekip çalışmasına yatkın olmak
17- Türk Dili ve iletişim teknolojisini mesleki yazışma ve görüşmelerinde doğru ve etkin olarak kullanır
18- Yönetsel görevleri yerine getirirken uyulması gereken rasyonel hukuk ve yönetim mantalitesine sahip olmak
19- Kooperatifçilik alanında ihtiyaç duyduğu temel matematiksel bilgilere sahiptir.
20- Araştırma yöntemleri hakkında temel bilgilere sahip olarak, kooperatifçilik alanında bağımsız araştırma yapma ve sunma yeteneğini kazanırlar. Araştırmaya kaynak sağlamak amacıyla proje hazırlayabilirler |
Program Profili |
Program Tanımı
Kooperatifçilik programı 5.seviye akademik ve mesleki yeterlilik kazandıran bir önlisans programıdır. program 40 kişidir. Eğitim dili Türkçedir. Akademik yönelimli kısa dönem ön lisans derecesi.Programın temel amacı; tarım ve tarım dışı kooperatif ve üst örgütlerinde çalışabilecek ve kooperatifte karşılaştıkları mali, hukuki, ticari problemlere çözüm getirecek, hem kooperatif ortakları arasındaki ilişkileri hem de kooperatifin özel ve kamu kuruluşları ile olan ilişkilerini düzenleyebilecek nitelikli ara eleman yetiştirmektir
Hedef
Devlet ve özel sektörün yanında üçüncü bir sektör olarak kabul edilen tarım ve tarım dışı kooperatif türlerini tanıtmak, uluslararası kooperatifçilik modellerini incelemek, evrensel kooperatifçilik ilkelerini gözeterek gelişimci ve yenilikçi bir anlayışla eğitim ve beceriye sahip olacak meslek elemanlarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
|
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) |
Kooperatifçilik mezunu öğrencilerimiz, Türkiye de faaliyet gösteren 5000 den fazla tarımsal kooperatif (Tarım Kredi Kooperatifi, Tarım Satış Kooperatifi, Pancar Ekicileri Kooperatifi, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri gibi ) ile sayıları 40000 i aşan tarım dışı (konut, esnaf vb.) kooperatiflerde istihdam edilebilir. Ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kooperatiflerle ilgili birimlerinde de çalışabilirler. |
Üst Derece Programlarına Geçiş |
Bu programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci YÖK'ün ilgili mevzuatı doğrultusunda Kooperatif programından öğrenci kabul eden ve aşağıda belirtilen diğer bilim dallarında lisans derecelerine başvuruda bulunabilir.
İşletme
İşletme-Ekonomi
Lojistik Yönetimi
Tarım Ekonomisi
Tarım İşletmeciliği |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme |
Harf notlarının katsayıları ve 100 (yüz) puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir. 100 Üzerinden Puan Yarıyıl Ders Notu Katsayısı 90 100 AA 4.0 85-89 BA 3.5 80-84 BB 3.0 70-79 CB 2.5 60-69 CC 2.0 55-59 DC 1.5 50-54 DD 1.0 40-49 FD 0.5 0-30 FF 0
Başarı Notları
Bir dersten başarılı sayılabilmek için o dersten yarıyıl notu olarak önlisans öğrencisinin en az (DD) almış olması gerekir. Genel not ortalaması ve yarıyıl not ortalaması en az 2.00 olan önlisans öğrencileri başarılı sayılırlar.
|
Mezuniyet Koşulları |
Kooperatifçilik Programında okutulan derslerden başarılı olmak ve toplam 30 iş günü olan iş yeri uygulamalı eğitim stajlarını başarı ile tamamlamak |
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) |
Tam Zamanlı |
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) |
T.C. Bayburt Üniversitesi, Demirözü Meslek Yüksekokulu, 69400, Demirözü - BAYBURT |
Bölüm Olanakları |
Yönetim Organizasyon Bölümü mezunu öğrenciler, kurum ve işletmelerin idari, mali, yönetim ve insan kaynakları departmanlarında çalışma olanaklarına sahip olmaktadırlar. |