BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

Aydıntepe Meslek Yüksekokulu - Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü - Harita ve Kadastro İ.Ö.



Program Tanımları
Kuruluş
Program 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir.
Kazanılan Derece
Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilir.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Harita ve Kadastro Programına kayıt yaptırmak isteyen adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavından YGS-1 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekir. Bununla beraber sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden de geçiş yapılabilmektedir. Bayburt Üniversitesine kayıt hakkı kazanan adaylar, üst kurumlar, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Rektörlükçe belirlenip ilan edilen süre içinde istenen belgelerle şahsen veya noter tarafından düzenlenen vekaletname ile tayin edilen vekil aracılığıyla kesin kaydını yaptırırlar. Eksik belge ile kayıt yapılmaz. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Harita ve Kadastro Programında öğrenim gören öğrenciler, Bayburt Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde belirlenen ders muafiyetleri koşullarını sağladıkları takdirde bazı derslerden muaf tutulabilirler.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Orta öğretim yeterliliklerine dayalı, en az iki yıllık bir programı kapsayan nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan meslek yüksekokulu programlarını başarı ile tamamlayıp gerekli kredi yükünü sağlayan öğrenciler Ön Lisans Diploması almaya hak kazanırlar.
Program Profili
Programımız zorunlu, seçmeli, mesleki ve ortak derslerden oluşmaktadır. Harita ve Kadastro Programında zorunlu ve seçmeli mesleki derslerin büyük çoğunluğu bilgisayar ağırlıklı ve uygulamalı olarak verilmektedir. Okutulan derslerimizin %20'si seçmeli derslerden oluşmaktadır. Okutulan derslere ek olarak, harita sektöründe yer alan çeşitli firmalardan sertifika eğitim desteği de alınmaktadır. Programımızda teknik altyapı olarak teknolojik ölçüm cihazları ve bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. Programda 3 adet öğretim elemanı görev yapmaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Mezun öğrencilerimiz harita üretimi yapan/yaptıran kamu kurum ve kuruluşlarında, mevcut sayısal ve grafik harita bilgilerini kullanarak kamu hizmetlerini gerçekleştiren kamu kurum ve kuruluşlarında, her türlü mühendislik amaçlı çalışmada yer alan özel sektör firmalarında, konum bilgisine dayalı bilgi sistemlerinin oluşturulması alanında çalışan firmalarda ve konum bilgilerini düzenlemeye yönelik yazılım geliştiren firmalarda çalışabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
ki yıl süreli bu programı bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı sonunda Geomatik Mühendisliği ve Harita Mühendisliği Bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca tüm mezunların Açıköğretim Fakültesi İktisat veya İşletme Bölümlerine üçüncü sınıftan itibaren devam etme ve lisans tamamlama imkanları bulunmaktadır.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerimizin derslerden başarılı olabilmeleri için öncelikle teorik derslerin % 70 ine, uygulamalı derslerin ise % 80 'ine devam etmeleri gerekmektedir. Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar ve benzeri) ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Genel sınavın ders başarı notuna etkisi en az % 40, en çok % 60 olabilir. Yarıyıl içi başarının ve genel sınavın ders başarı notuna etkileri ve öğrencinin başarılı sayılması için genel sınavda alması gereken en az not ile dersin uygulama planı, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyıl başında öğrencilere duyurulur. Genel sınava girmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerimizin öğrenimini tamamlamış ve mezun durumda kabul edilmesi için : Kayıtlı olduğu programın öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve stajları, Bayburt Üniversitesi Ön lisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğin hükümlerine göre başarı ile tamamlamak. Programın öngördüğü toplam 120 AKTS kredi miktarını tamamlamak. En az 2,00 genel akademik ortalamayı sağlamak
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bölüm Olanakları
ezun öğrencilerimiz harita üretimi yapan/yaptıran kamu kurum ve kuruluşlarında, mevcut sayısal ve grafik harita bilgilerini kullanarak kamu hizmetlerini gerçekleştiren kamu kurum ve kuruluşlarında, her türlü mühendislik amaçlı çalışmada yer alan özel sektör firmalarında, konum bilgisine dayalı bilgi sistemlerinin oluşturulması alanında çalışan firmalarda ve konum bilgilerini düzenlemeye yönelik yazılım geliştiren firmalarda çalışabilmektedir.

Program Çıktıları
1Mesleki matematiksel işlemlerin, geometrik şekillerin ve mesleki temel problemlerin çözümünü yapar.m Çıktısı
2Temel bilgisayar kullanımı yanında, mesleki problemlerin algoritmalarını ve basit programlarını yazar.
3Haritacılık mesleğinde uzaktan algılama ve fotogrametrik yöntemle harita üretme tekniklerini bilir.
4Harita ve proje bilgilerinin araziye uygulamanması işlemlerini gerçekleştirir.
5Kadastro mevuatını bilir ve gerekli uygulamalarını yapar.
6Kentsel ve kırsal alan düzenleme ve arazi kullanım yasalarının uygulamalarını yapar.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
111233
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2

Müfredat
T : Teorik U: Uygulama L: Laboratuvar