BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

Bayburt Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü - Optisyenlik İ.Ö.



Program Tanımları
Kuruluş
Optisyenlik Programı, 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılında Bayburt Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü bünyesinde eğitim ve öğretim vermeye başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programımızı başarı ile tamamlayan kişiler, Optisyenlik alanında Ön Lisans derecesi ile birlikte Optisyen unvanı almaya hak kazanırlar.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Lise ve dengi okul mezunu olmak ve ÖSYM tarafından başarılı bulunup ilgili Programa yerleştirilmiş olmak.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yüksek Öğretim kurumlarındaki önceki öğrenmenin tanınmasında “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Optisyenlik Programı mezunlarının, temel fizik ve matematik, göz anatomisi ve fizyolojisi, refraksiyon kusurları, işletme yönetimi, ürün pazarlama, iş sağlığı ve güvenliği, yüz şekillerine göre çerçeve seçimi, optik aletleri kullanma, standartlara uygun biçimde çerçeve-mercek montajı yapma, optisyenlik paket programlarını kullanma bilgi ve becerilerine sahip olması beklenmektedir. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve yaz stajını (30 iş günü) başarılı bir şekilde tamamlamak gerekmektedir.
Program Profili
Optisyenlik Programının amacı uzman doktorlar tarafından tanısı konulan refraksiyon (kırma) kusurlarının giderilmesi için düzenlenen reçeteleri okuyabilen, optik gereçleri tedarik eden ve hastaya özel uygulamaları standartlara uygun biçimde yapabilen, girişimci, bilgilerini problemlerin çözümünde etkin bir biçimde kullanabilen, iletişim becerileri gelişmiş, etik değerlere sahip profesyonel optisyenler yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Mezunlarımız; 5193 Sayılı Kanun esaslarına göre kendi optik mağazalarını açabilecekleri gibi özel veya tüzel kişilere ait optik mağazalarında mesul müdür veya optisyen olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra çerçeve ve/veya mercek üreten fabrikalarda ya da bunları ithal eden firmalarda görev yapabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Mezunlarımız, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı oldukları takdirde; Optik ve Akustik Mühendisliği, Fizik ve Fizik Mühendisliği Lisans Bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Bayburt Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen sınavlara ve not değerlendirmeye ilişkin esaslar dikkate alınır.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve yaz stajını (30 iş günü) başarılı bir şekilde tamamlamak gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adres: Genç Osman Mah. 21 Şubat Cad. 21/G Dede Korkut Külliyesi 69000 BAYBURT Telefon: 04582111171/1952 E-posta:tht@bayburt.edu.tr Program Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Harun YÜCEL
Bölüm Olanakları
Derslerin yürütüldüğü tüm dersliklerde akıllı tahta, projeksiyon cihazı ve internet bağlantısı mevcuttur. Bilgisayar uygulaması gerektiren dersler içerisinde 60 adet bilgisayar bulunan Bilgisayar Laboratuvarında yürütülmektedir. Bu laboratuvarda kablolu-kablosuz ağlar aracılığıyla internet erişimi sınırsızdır. Öğrencilerin kendi kişisel bilgisayarlarını da kullanarak hizmet alabildikleri bu laboratuvar ders saatleri haricindeki zamanlarda da öğrencilere açıktır.

Program Çıktıları


Müfredat
T : Teorik U: Uygulama L: Laboratuvar