BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OTD518Yağ Bitkilerinde Kalite ÖzellikleriSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Yağ Bitkilerini öğrencilere tanıtmak ve bunların tarihçesi kullanım alanları, yetiştiriciliği ve bakımları konusunda bilgi vermek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Volkan GÜL
Öğrenme Çıktıları
1Dersi alan ve öğrenen başaran öğrenciler yağ bitkileri tanırlar.
2Bu bitkilerin üretim pratikleri ve bakımları hususunda bilgi sahibi olurlar.
3Sıcaklık, yağış, toprak, besin maddeleri, zararlılar, hastalıklar ve yabancı otlar gibi bitki üretimini sınırlayan faktörleri bilirler ve bu hususta değerlendirmeler yapabilirler, Üretimde kullanılan yeni tekniklere aşina olurlar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Dünya ve Türkiye tarımında yağ bitkilerinin durumu ve yağ bitkileri ve bitkisel yağlar ticareti, yağ bitkilerinin sınıflandırılması, ayçiçeği, soya, kolza, aspir, susam, yerfıstığı gibi yağ bitkilerinin iklim ve toprak istekleri, büyüme ve gelişme fizyolojisi, yetiştirme teknikleri ve ıslahı.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yağ bitkilerine giriş, bitkisel yağlar ve önemi, ülkemizde ve dünyada yağ bitkilerinin ekiliş alanları ve üretim durumları
2Susam; tarihçesi, orijini, önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, adaptasyonu,
3Susam; tarımı, hastalık ve zararlılar, hasat ve depolama
4Haşhaş; tarihçesi, orijini, önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, adaptasyonu, tarımı, hastalık ve zararlılar, hasat ve depolama
5Ayçiçeği; tarihçesi, orijini, önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, adaptasyonu, tarımı, hastalık ve zararlılar, hasat ve depolama
6Yerfıstığı; tarihçesi, orijini, önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, adaptasyonu
7Yerfıstığı; tarımı, hastalık ve zararlılar, hasat ve depolama
8Ara sınav
9Soya; tarihçesi, orijini, önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, adaptasyonu, Soya; tarımı, hastalık ve zararlılar, hasat ve depolama
10Kolza; tarihçesi, orijini, önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, adaptasyonu
11Kolza; tarımı, hastalık ve zararlılar, hasat ve depolama
12Aspir; tarihçesi, orijini, önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, adaptasyonu, tarımı, hastalık ve zararlılar, hasat ve depolama
13Yağ Şalgamı ve Hardal; tarihçesi, orijini, önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, adaptasyonu, tarımı, hastalık ve zararlılar, hasat ve depolama
14Hintyağı, Izgın, pelemir, Ketencik; tarihçesi, orijini, önemi, kullanım alanları, botanik özellikleri, adaptasyonu, tarımı, hastalık ve zararlılar, hasat ve depolama
15FİNAL SINAVI
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
BAYDAR, H., ERBAŞ, S., 2014. Yağ Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 97 , Isparta, OZER H. 2010. Yağ Bitkileri Ders Notları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Soru-Yanıt14228
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14342
Ev Ödevi21530
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)191
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21
ÖÇ13      4   3   4  33 
ÖÇ23      3   4   3  42 
ÖÇ32      2   3   2  33 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek