|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OTD504 | Organik Üzümsü Meyve Yetiştiriciliği | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Doktora | Dersin Amacı | Bu dersin amacı üzümsü meyve türlerini ve yetiştiriciliğini öğretmektir | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Prof..Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Üzümsü meyveleri tanır, ülke ekonomisine katkısını değerlendirir. | 2 | Üzümsü meyvelerin ekolojik isteklerini karşılaştırır. | 3 | Üzümsü meyvelerde çoğaltma ve yetiştirme tekniklerini uygular. | 4 | Üzümsü meyvelerde hasat ve muhafaza yöntemlerine karar verir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | yok | Dersin İçeriği | 1 Üzümsü meyvelerin tarihçesi ve önemi
2 Çilek'in kültür tarihi, dünya ve Türkiye'deki üretimleri, sistematiği, , morfolojisi ve biyolojisi, çilek çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri.
3 Çilek yetiştiriciliğinin teknik özellikleri, çoğaltım yöntemleri, çilek bahçesi tesisi, çilek bahçesinin bakımı, hasat ve pazarlama
4 Çilek yetiştiriciliğinin teknik özellikleri, çoğaltım yöntemleri, çilek bahçesi tesisi, çilek bahçesinin bakımı, hasat ve pazarlama
5 Ahududu yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, ahududu çeşitleri ve özellikleri.
6 Ahududu yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, ahududu çeşitleri ve özellikleri.
7 Ara Sınav
8 Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, böğürtlen çeşitleri ve özellikleri,
9 Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, böğürtlen çeşitleri ve özellikleri,
10 Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, böğürtlen çeşitleri ve özellikleri,
11 Bektaşi üzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, bektaşi üzümü çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, bektaşi üzümü bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, bektaşi üzümü bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama.
12 Bektaşi üzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, bektaşi üzümü çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, bektaşi üzümü bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, bektaşi üzümü bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama.
13 Yaban mersini yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, Yaban mersini çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, Yaban mersini bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, Yaban mersini bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama.
14 Yaban mersini yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, Yaban mersini çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, Yaban mersini bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, Yaban mersini bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama.
15 Yaban mersini yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, Yaban mersini çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, Yaban mersini bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, Yaban mersini bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Üzümsü meyvelerin tarihçesi ve önemi | | | 2 | Organik üzümsü meyve yetiştiriciliğinin önemi ve gelişimi | | | 3 | Çilek'in kültür tarihi, dünya ve Türkiye'deki üretimleri, sistematiği, , morfolojisi ve biyolojisi, çilek çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri. | | | 4 | Çilek yetiştiriciliğinin teknik özellikleri, çoğaltım yöntemleri | | | 5 | Çilek bahçesi tesisi, çilek bahçesinin bakımı, hasat ve pazarlama | | | 6 | Ahududu yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi | | | 7 | Ahududu çeşitleri ve özellikleri. | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi | | | 10 | Böğürtlen çeşitleri ve özellikleri. | | | 11 | Frenküzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi | | | 12 | Frenküzümü çeşitleri ve özellikleri. | | | 13 | Maviyemiş yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi | | | 14 | Maviyemiş çeşitleri ve özellikleri. | | | 15 | Üzümsü meyvelerin hasat ve muhafazası | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. A. Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 290, 377 s. K2. Yılmaz, H., 2009. Çilek. Hasat Yayıncılık K3. Çalik, H., 2000. Yaban mersini. Hasat Yayıncılık
Organic Culture of Bramble Fruits, Horticulture Production Guide, 2003. Editors, George L. Keupper, Holly Born, Janet Bachmann, 20s. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 40 | Bütünleme Sınavı | 1 | 40 | Ev Ödevi | 1 | 20 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 70 | Rapor Sunma | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 30 | 30 | Final Sınavı | 1 | 30 | 30 | Bütünleme Sınavı | 1 | 30 | 30 | Rapor Sunma | 1 | 40 | 40 | Ev Ödevi | 1 | 35 | 35 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|