BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OTD504Organik Üzümsü Meyve YetiştiriciliğiSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Bu dersin amacı üzümsü meyve türlerini ve yetiştiriciliğini öğretmektir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof..Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN
Öğrenme Çıktıları
1Üzümsü meyveleri tanır, ülke ekonomisine katkısını değerlendirir.
2Üzümsü meyvelerin ekolojik isteklerini karşılaştırır.
3Üzümsü meyvelerde çoğaltma ve yetiştirme tekniklerini uygular.
4Üzümsü meyvelerde hasat ve muhafaza yöntemlerine karar verir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
1 Üzümsü meyvelerin tarihçesi ve önemi 2 Çilek'in kültür tarihi, dünya ve Türkiye'deki üretimleri, sistematiği, , morfolojisi ve biyolojisi, çilek çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri. 3 Çilek yetiştiriciliğinin teknik özellikleri, çoğaltım yöntemleri, çilek bahçesi tesisi, çilek bahçesinin bakımı, hasat ve pazarlama 4 Çilek yetiştiriciliğinin teknik özellikleri, çoğaltım yöntemleri, çilek bahçesi tesisi, çilek bahçesinin bakımı, hasat ve pazarlama 5 Ahududu yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, ahududu çeşitleri ve özellikleri. 6 Ahududu yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, ahududu çeşitleri ve özellikleri. 7 Ara Sınav 8 Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, böğürtlen çeşitleri ve özellikleri, 9 Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, böğürtlen çeşitleri ve özellikleri, 10 Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, böğürtlen çeşitleri ve özellikleri, 11 Bektaşi üzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, bektaşi üzümü çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, bektaşi üzümü bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, bektaşi üzümü bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama. 12 Bektaşi üzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, bektaşi üzümü çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, bektaşi üzümü bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, bektaşi üzümü bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama. 13 Yaban mersini yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, Yaban mersini çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, Yaban mersini bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, Yaban mersini bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama. 14 Yaban mersini yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, Yaban mersini çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, Yaban mersini bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, Yaban mersini bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama. 15 Yaban mersini yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi, Yaban mersini çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltım yöntemleri, Yaban mersini bahçesi tesisi, terbiye sistemleri, Yaban mersini bahçesi bakımı, budama, hasat ve pazarlama.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Üzümsü meyvelerin tarihçesi ve önemi
2Organik üzümsü meyve yetiştiriciliğinin önemi ve gelişimi
3Çilek'in kültür tarihi, dünya ve Türkiye'deki üretimleri, sistematiği, , morfolojisi ve biyolojisi, çilek çeşitleri ve özellikleri, ekolojik istekleri.
4Çilek yetiştiriciliğinin teknik özellikleri, çoğaltım yöntemleri
5Çilek bahçesi tesisi, çilek bahçesinin bakımı, hasat ve pazarlama
6Ahududu yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi
7Ahududu çeşitleri ve özellikleri.
8Ara sınav
9Böğürtlen yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi
10Böğürtlen çeşitleri ve özellikleri.
11Frenküzümü yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi
12Frenküzümü çeşitleri ve özellikleri.
13Maviyemiş yetiştiriciliğinin önemi, dünyada yayılışı, sistematiği, morfolojisi ve biyolojisi
14Maviyemiş çeşitleri ve özellikleri.
15Üzümsü meyvelerin hasat ve muhafazası
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. A. Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 290, 377 s. K2. Yılmaz, H., 2009. Çilek. Hasat Yayıncılık K3. Çalik, H., 2000. Yaban mersini. Hasat Yayıncılık Organic Culture of Bramble Fruits, Horticulture Production Guide, 2003. Editors, George L. Keupper, Holly Born, Janet Bachmann, 20s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav140
Bütünleme Sınavı140
Ev Ödevi120
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı170
Rapor Sunma130
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav13030
Final Sınavı13030
Bütünleme Sınavı13030
Rapor Sunma14040
Ev Ödevi13535
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)165
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21
ÖÇ1                  3  
ÖÇ2                  3  
ÖÇ3                  3  
ÖÇ4                  3  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek