BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OTD503Organik ürünlerin Ambalajlanması ve MuhafazasıSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Üretim, muhafaza ve pazarlama bakımından ayrıcalık gösteren organik ürünlerin muhafaza ve pazarlama yöntemlerinin öğretilmesi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan
Öğrenme Çıktıları
1Organik Ürünlerin İşlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususları öğrenir.
2Organik Ürünlerin muhafaza ve Pazarlama aşamalarını kavrar
3Organik tarım alanında kuramsal ve uygulamalı temel bilgilere sahip olabilmek.
4Organik Ürünlerin İşlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususları öğrenir
5Organik Ürünlerin mehafazasında geleneksel ürünlere görenelere dikkat edilmesi gereken hususları bilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Organik meyve ve sebzelerde hasat ve sınıflandırma; 2. Ürün bileşimi ve işlemeye etkileri; 3. Ürün bozulmasını etkileyen faktörler; 4. Ürünlerin dondurulması ve kurutulması; 5. Dondurma ve kurutma teknolojisi; 6. Konserve yapımı ve ilkeleri; 7. Organik ürünlerin işlenmesine yönelik mevzuat; 8. Organik ürünlerin işlenmesinde kullanılabilecek katkı maddeleri ilgili mevzuatlar; 9. Organik gıda tüketicileri özellikleri ve satın alma davranışları üzerindeki başlıca etkenler; 10. Organik ürünlerin pazarlanması ve dış ticaretine yönelik yasal düzenlemeler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve ve Sebzelerde Bozulma Nedenleri Ve Mikrobiyolojisi
2Meyve ve Sebzelerde Ön İşlemler
3Organik Ürünlerde hasat ve sınıflandırma
4Ürün bileşimi ve işleme üzerine etkisi
5Organik ürünlerin işlenmesi için düzenlemeler
6Organik ürünlerin işlenmesinde kullanılabilecek katkı maddeleri
7Ambalaj tanımı, temel işlevleri, ambalaj malzemesinden istenen özellikler
8Ara sınav
9Organik gıda tüketicileri özellikleri ve satın alma davranışları üzerindeki başlıca etkenler
10Organik ürünlerin taşıma ve depolama,ulusal ve uluslararası mevzuatta taşıma ve depolama
11Organik ürünlerde tutundurma çalışmaları,reklam ve tüketici bilgilendirme
12Organik ürünlerin satışı,dağıtım ve satış kanalları, dağıtım kanallarında organik ürünlerin muhafazası
13Organik ürünlerin pazarlanması ve son dönemdeki gelişmeler ile ilgili dünyadan örnekler
14Organik ürünlerin pazarlanması ve dış ticaretine yönelik yasal düzenlemeler
15Organik Ürünlerin ambalajlanmasında dikkat edilmesi gerekenler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Çakmakçı, R., Ü. Erdoğan, 2012. Organik Tarım. Third, p.367 · Publisher: Atatürk University. Faculty of Agriculture, Offset Publication No. 236
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav270
Alan Çalışması130
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı270
Seminer130
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14114
Soru-Yanıt717
Alan Çalışması10330
Seminer7963
Bireysel Çalışma10440
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4312
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma2612
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21
ÖÇ1423333323332222222322
ÖÇ2333333333332333233323
ÖÇ3333333333332333233333
ÖÇ4333333333332333333333
ÖÇ5333333323332233333333
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek