Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OTD503 | Organik ürünlerin Ambalajlanması ve Muhafazası | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Doktora |
Dersin Amacı |
Üretim, muhafaza ve pazarlama bakımından ayrıcalık gösteren organik ürünlerin muhafaza ve pazarlama yöntemlerinin öğretilmesi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Organik Ürünlerin İşlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususları öğrenir. | 2 | Organik Ürünlerin muhafaza ve Pazarlama aşamalarını kavrar | 3 | Organik tarım alanında kuramsal ve uygulamalı temel bilgilere sahip olabilmek. | 4 | Organik Ürünlerin İşlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususları öğrenir | 5 | Organik Ürünlerin mehafazasında geleneksel ürünlere görenelere dikkat edilmesi gereken hususları bilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Organik meyve ve sebzelerde hasat ve sınıflandırma; 2. Ürün bileşimi ve işlemeye etkileri; 3. Ürün bozulmasını etkileyen faktörler; 4. Ürünlerin dondurulması ve kurutulması; 5. Dondurma ve kurutma teknolojisi; 6. Konserve yapımı ve ilkeleri; 7. Organik ürünlerin işlenmesine yönelik mevzuat; 8. Organik ürünlerin işlenmesinde kullanılabilecek katkı maddeleri ilgili mevzuatlar; 9. Organik gıda tüketicileri özellikleri ve satın alma davranışları üzerindeki başlıca etkenler; 10. Organik ürünlerin pazarlanması ve dış ticaretine yönelik yasal düzenlemeler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Meyve ve Sebzelerde Bozulma Nedenleri Ve Mikrobiyolojisi | | | 2 | Meyve ve Sebzelerde Ön İşlemler | | | 3 | Organik Ürünlerde hasat ve sınıflandırma | | | 4 | Ürün bileşimi ve işleme üzerine etkisi | | | 5 | Organik ürünlerin işlenmesi için düzenlemeler | | | 6 | Organik ürünlerin işlenmesinde kullanılabilecek katkı maddeleri | | | 7 | Ambalaj tanımı, temel işlevleri, ambalaj malzemesinden istenen özellikler | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Organik gıda tüketicileri özellikleri ve satın alma davranışları üzerindeki başlıca etkenler | | | 10 | Organik ürünlerin taşıma ve depolama,ulusal ve uluslararası mevzuatta taşıma ve depolama | | | 11 | Organik ürünlerde tutundurma çalışmaları,reklam ve tüketici bilgilendirme | | | 12 | Organik ürünlerin satışı,dağıtım ve satış kanalları, dağıtım kanallarında organik ürünlerin muhafazası | | | 13 | Organik ürünlerin pazarlanması ve son dönemdeki gelişmeler ile ilgili dünyadan örnekler | | | 14 | Organik ürünlerin pazarlanması ve dış ticaretine yönelik yasal düzenlemeler | | | 15 | Organik Ürünlerin ambalajlanmasında dikkat edilmesi gerekenler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Çakmakçı, R., Ü. Erdoğan, 2012. Organik Tarım. Third, p.367 · Publisher: Atatürk University. Faculty of Agriculture, Offset Publication No. 236 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 2 | 70 | Alan Çalışması | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 2 | 70 | Seminer | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 7 | 1 | 7 |
Alan Çalışması | 10 | 3 | 30 |
Seminer | 7 | 9 | 63 |
Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|