Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | İD141 | İklim Değişikliği ve Arıcılık | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bal arısını oluşturan bireyleri, bu bireylerin morfolojik ve fizyolojik özelliklerini, arı ve arıcılığın bitkisel ve hayvansal üretim açısından önemini, bal arılarının dünya ekosistemindeki yerini ve balarılarının iklim değişimlerinden olumlu veya olumsuz nasıl etkileneceğini öğretmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr.Yaşar ERDOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bal arısı koloni düzeni ve kolonideki arı bireylerini tanır. | 2 | Arılık nasıl kurulur ve kurulum aşamalarını kavrar. | 3 | Bal arılarının morfoloji ve fizyolojilerini öğrenir. | 4 | Balarısının ekolojik sistemdeki yerini ve önemini anlar. | 5 | İklimin balarıları üzerindeki etkilerini kavrar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
1- Arıcılığın Gelişimi
2-Arıcılığın Tarım ve Türkiye Ekonomisindeki Yeri
3-Dünyada ve Türkiye’de Arıcılık
4-Arıcılık Ekipmanları
5- Bal Arılarında Vücut Yapısı, Büyüme ve Gelişme
6-Ergin Bal Arılarının Beslenmesi
7- Arı Islahı
8-Teknik Arıcılık
9-İklim değişikliğine bağlı olarak arılarda bölgelere göre ırk seçimi
10-İklime ve bölgeye bağlı arı besleme |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Arıcılık ve arıcılığın tarihi Gelişimi | yok | yok | 2 | Arıcılığın Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve önemi | yok | yok | 3 | Dünyada ve Türkiye’de Arıcılık | yok | yok | 4 | Arıcılıkta kullanılan alet ve ekipmanlar | yok | yok | 5 | İklim değişimine bağlı olarak bölgelere göre seçilecek arı ırkları ve bu ırkların genel özellikleri. | yok | yok | 6 | ARA SINAV | yok | yok | 7 | İklim değişimine bağlı olarak bölgelere göre seçilecek arı ırkları ve bu ırkların genel özellikleri. | yok | yok | 8 | İklim değişimine bağlı olarak bölgelere göre seçilecek arı ırkları ve bu ırkların genel özellikleri. | yok | yok | 9 | Bal Arılarının anatomik yapısı, Büyüme ve Gelişme | yok | yok | 10 | Ergin Bal Arılarının iklime bağlı Beslenmesi | yok | yok | 11 | Arı Kolonisi | yok | yok | 12 | Arı Islahı | yok | yok | 13 | Modern ve Teknik Arıcılık ile Arıcılıktan sağlanan Ürünler | yok | yok | 14 | Modern ve Teknik Arıcılık ile Arıcılıktan sağlanan Ürünler | yok | yok | 15 | Final sınavı | yok | yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1-Arıcılığın Temel Esasları (Genç, F. ve Dodoloğlu, A.)
2-Modern Arıcılık Teknikleri Kitabı - (PROF. DR. MUHSİN DOĞAROĞLU).
3-Form and Function in the Honey Bee –( Lesley Goodman) |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 2 | 70 | Alan Çalışması | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 2 | 70 | Seminer | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 7 | 1 | 7 |
Alan Çalışması | 10 | 3 | 30 |
Seminer | 7 | 9 | 63 |
Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|