Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | KTY113Y | Sekonder Metabolitler | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı, öğrencilere önemli mikrobiyal ve bitkisel sekonder metabolitler ve üretimleri hakkında avantaj ve dezavantajları ile birlikte kapsamlı bir alt yapı vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Hümeyra İSPİRLİ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bitkisel ve mikrobiyal sekonder metabolitlerin öğrenilmesi | 2 | Mikrobiyal ve bitkisel sekonder metabolitlerinin ekonomik öneminin öğrenilmesi | 3 | Sekonder metabolitlerin üretimi, izolasyonu ve analiz edilmesi hakkında bilgi ve deneyim elde edilmesi | 4 | Bilimsel kaynakları araştırabilme ve sekonder metabolitler hakkındaki bilgileri yorumlayabilme | 5 | Sekonder metabolitlerin üretimi için plan yapabilme | 6 | Uygulanabilir metotların avantajları ve dezavantajlarını yorumlayabilme ve karşılaştırabilme | 7 | Kültivasyon teknikleri anlayabilme ve deneyim kazanma |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
YOK |
Dersin İçeriği |
Sekonder metabolitlerin tanımı, sınıflandırılması ve ekonomik önemi, bazı önemli mikrobiyal ve bitkisel sekonder metabolitlerin üretimi ve deneysel uygulamaları. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sekonder metabolitlerin tanımı | | | 2 | Sekonder metabolitlerin sınıflandırılması-terpenler | | | 3 | Bitki sekonder metabolitleri-alkaloidler | | | 4 | Bitki Sekonder metabolitleri-fenoller | | | 5 | Sekonder metabolit ekstraksiyon yöntemleri | | | 6 | Mikroorganizma kaynaklı sekonder metabolitler | | | 7 | Mikroorganizmalardan yeni sekonder metabolitlerin araştırılması | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Sekonder metabolit üretici mikroorganizmalarının biyolojisi | | | 10 | Yeni biyo-aktif mikrobiyal metabolitlerin aranması | | | 11 | Sekonder metabolitlerin biyosentezi | | | 12 | Suş geliştirilmesi ve proses geliştirme | | | 13 | Analitik yöntemler: HPLC, GC-MS | | | 14 | Analitik yöntemler: TLC, NMR | | | 15 | Araştırma makalesinin öğrenciler tarafından sunumu | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Taiz, L. and Zeiger, E. 2007 Bitki Fizyolojisi (Çeviri editörü: İsmail TÜRKAN), Palme yayıncılık, Ankara. Crozier, A. Clifford, M.N. and Ashihara, H. 2006 Plant Secondary Metabolites, Occurrence, Structure and Role in the Human Diet, Blackwell Publishing Sökmen, A. ve Gürel, E. 2002. Bitki Biyoteknolojisi 1 Doku Kültürü ve Uygulamaları. Selçuk Üniversitesi Vakfı Yayınları, Konya. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 4 | 15 | 60 |
Uygulama/Pratik | 5 | 5 | 25 |
Laboratuvar | 7 | 9 | 63 |
Makale Kritik Etme | 5 | 3 | 15 |
Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 4 | 5 | 4 | 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | ÖÇ2 | 1 | 4 | 5 | 4 | 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | ÖÇ3 | 1 | 4 | 5 | 4 | 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | ÖÇ4 | 1 | 4 | 5 | 4 | 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | ÖÇ5 | 1 | 4 | 5 | 4 | 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | ÖÇ6 | 1 | 4 | 5 | 4 | 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | ÖÇ7 | 1 | 4 | 5 | 4 | 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|