BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
KTY139Biyopolimer KimyasıSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu derste öğrencilerimizin biyopolimerleri öğrenmesi ve endüstriyel alanlarda kullanımı hakkında bilgi edinmesi amaçlanmaktadır. Biyobazlı polimerler (Proteinler, polisakkaritler), mikroorganizma orjinli polimerler (ksantan, pullulan, bakteriyel nanoselüloz, polihidroksialkanoat), polilaktikasit poliesterleri ve son olarak biobazlı melanin polimerleri hakkında bilgiler paylaşılacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Sinan BAYRAM
Öğrenme Çıktıları
1Polimer ve biyopolimer kavramlarının anlaşılması.
2Bitkisel, hayvansal ve mikroorganizma bazlı polimerlerin sınıflandırılması.
3Ksantan, pullulan ve polihidroksi alkanoat polimerleri.
4Kitin, kitosan, gum, alginat, pektin, selüloz türevi polimerler ve nişasta türevi polimerler.
5Polilaktik asitler ve melaninler.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ön koşul yok.
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Öğrencinin, konu başlıkları hakkında gerekli literatür taraması, makaleler ve derlemeler okuyarak derse hazırlıklı olması dersin verimliliğini arttıracaktır.
Dersin İçeriği
Biyokütlelerden ekstrakte edilen biyopolimerler: Proteinler, bitki proteinleri (Zein, buğday gluteni, soya proteinleri vs.), hayvansal proteinler (kazein, kollajen, jelatin), Polisakkaritler (nişasta ve nişasta türevleri, selüloz ve selüloz türevleri, kitin, kitosan, gums, alginat ve pektin) Lipidler (Beeswax, karnauba wax, free fatty acids) mikroorganizma orjinli polimerler (ksantan, pullulan, bakteriyel nanoselüloz, polihidroksialkanoat), Bioorjinli monomerlerden üretilen laktik asit ürünleri, polilaktik asitler. Eumelanin çeşitleri (Eumelanin, pheomelanin, allomelanin, neuromelanin, pyomelanin) ve tüm bu biopolimerlerin endüstriyel alanlarda kullanımı hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Biyopolimer bilimine giriş.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
2Biyopolimerlerin sınıflandırılması.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
3Mikroorganizma bazlı biyopolimerlerKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
4PolihidroksialkanoatlarKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
5Bakteriyel nanoselülozKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
6Bitkisel biyopolimerler, zein, gluten ve soya proteinleriKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
7Nişasta ve nişasta bazlı biopolimerlerKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
8Selüloz ve selüloz bazlı biyopolimerlerKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
9Hayvansal biyopolimerlerKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
10Kazein, kollajen, jelatinKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
11Kitin ve kitosanKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
12KsanthangamlarKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
13Melanin polimerleriKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
14Eumelanin, pheomelanin, allomelanin, neuromelanin ve pyomelaninKonu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.Konu ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler değerlendirilecektir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Konular ile ilgili araştırma makaleleri ve derlemeler derslerde tartışılacaktır.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav150
Proje Hazırlama115
Proje Sunma115
Makale Yazma110
Makale Kritik Etme110
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı150
Proje Hazırlama120
Proje Sunma120
Makale Yazma110
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Staj yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav12020
Final Sınavı12020
Proje Hazırlama14040
Proje Sunma14040
Makale Yazma13030
Makale Kritik Etme13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ143445544453443555
ÖÇ245544545435545445
ÖÇ354555454544454544
ÖÇ445454345554545455
ÖÇ555545555445455545
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek