Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | KTY124 | Fitokimyasal Analiz Teknikleri | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, bitkisel bir droğun fitokimyasal analizinde kullanılan spektroskopik ve kromatografik tekniklerin ve ayrıca analiz esnasında kullanılan ekstraksiyon tekniklerinin öğretilmesi hedeflenmektedir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Nesrin ECEM BAYRAM |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bitkilerdeki önemli fitokimyasalları bilir. | 2 | Fitokimyasal analiz tekniklerini bilir. | 3 | Bitkisel drogların ekstraksiyon yöntemlerini bilir. | 4 | Bitki metbolitlerin tayininde kullanılan spektroskobik teknikleri bilir. | 5 | Bir bitkisel droğun total fenolik madde ve flaonoid madde analizini bilir. | 6 | Bir bitkisel droğun in vitro antioksidan aktivite analizini bilir. | 7 | Bitki metabolitlerinin tayininde kullanılan kromatografik teknikleri bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
- |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
- |
Dersin İçeriği |
Fitokimyasalların tanımı ve önemi, primer ve sekonder metabolitler, bitki fenoliklerinin biyosentezi ve biyoyararlılığı, ekstraksiyonun tanımı ve genel prensipleri, ekstraksiyon teknikleri, bitki metabolitlerinin tayininde kullanılan spektroskobik teknikler, bitkisel bir droğun total fenolik/total flavonoid/antioksidan madde analizi, bitki metabolitlerinin tayininde kromatografik ve diğer teknikler, fitokimyada güncel yaklaşımlar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Fitokimyaya giriş, önemi ve güncel literatürdeki yeri | | | 2 | Fitokimyasalların tanımı ve önemi, fitokimyadaki yeri, primer ve sekonder metabolitler | | | 3 | Sekonder metabolitlere örnek: Bitki fenoliklerinin biyosentezi ve biyoyararlılığı | | | 4 | Ekstraksiyonun tanımı ve genel prensipleri | | | 5 | Ekstraksiyon teknikleri | | | 6 | Uygulamalı ekstraksiyon çalışması | | | 7 | Uygulamalı ekstraksiyon çalışması | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Bitki metabolitlerinin tayininde kullanılan spektroskobik teknikler | | | 10 | Bir bitki örneğinin total fenolik madde analizi | | | 11 | Bir bitki örneğinin total flavonoid madde analizi | | | 12 | Bitkisel bir örneğin antioksidan aktivite analizi | | | 13 | Bitki metabolitlerinin tayininde kromatografik teknikler | | | 14 | Bitki metabolitlerinin tayininde kullanılan kromatografik teknikler | | | 15 | Bitki metabolitlerinin tayininde kapiler elektroforez ve diğer teknikler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Phytochemistry, Volume 1: Fundamentals, Modern Techniques, and Applications; Editors: Chukwuebuka Egbuna, Jonathan Chinenye Ifemeje, PhD, Stanley Chidi Udedi, PhD, Shashank Kumar, PhD, December 2018, CRC Press ISBN: 9781771887595, E-Book ISBN: 9780429426193
2. Phytochemical Methods: A Guide to Modern Techniques of Plant Analysis, Jeffrey B. Harborne, Springer, 2012
3. Douglas A. Skoog, F. James Holler, Timoty A. Nieman, Enstrümantal Analiz İlkeleri, 2000;
4. Sun, Da-Wen, 2012. Enhancing Extraction Processes in Food Industry, CRC Press. Syed R. H. Rizvi. 2010. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Makale Kritik Etme | 1 | 60 | Ev Ödevi | 1 | 40 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Final Sınavı | 1 | 5 | 5 |
Derse Katılım | 1 | 30 | 30 |
Makale Kritik Etme | 1 | 90 | 90 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 30 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ6 | 2 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ7 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|