BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
KTY116Protein Saflaştırma ve KarakterizasyonSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Her hücrenin bileşeni olan proteinlerin, enzimatik kataliz, transport, depolama, mekanik destek, koordine hareket, sinir impulslarının transmisyonu, immün koruma, büyüme ve farklılaşmanın kontrolü gibi fonksiyonları vardır. Proteinlerin saflaştırılması, hem bu fonksiyonları yapan molekülün belirlenmesi ve olayın mekanizmasının aydınlatılması hem de in vitro koşullarda endüstriyel veya analitik amaçla kullanılma olanağının araştırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Öğrencilere proteinlerin saflaştırılmasının genel özellikleri ve protein saflaştırmasında kullanacakları kromatografi, liyofilizasyon, elektroforez, diyaliz, ultrafiltrasyon gibi tekniklerle ilgili bilgilerin kazandırılması amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr.Üyesi Safinur ÇELİK
Öğrenme Çıktıları
1Protein saflaştırmanın prensipleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabileceklerdir.
2Protein saflaştırmanın aşamaları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabileceklerdir.
3Protein saflaştırma esnasında zorunlu birtakım analizlerin nasıl yapılacağı konusunda bilgi sahibi olabileceklerdir.
4Protein saflaştırma konusunda literatür araştıracak ve yorum yapabileceklerdir.
5Protein saflaştırmada kullanılan kromatografik teknikler hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Proteinlerin saflaştırma amacı. Protein saflaştırmasında kullanılan genel ve spesifik metotlar. Proteinlerin dokulardan ekstraksiyonu ve fraksiyonlanması. Protein ekstraktının çözünürleştirme, berraklaştırma ve deriştirilmesi. Ultrasantrifügasyon. Protein saflaştırmada kullanılan kromatografik teknikler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Protein saflaştırma stratejisi ve amacı
2Protein saflaştırmasında kullanılan genel metotlar
3Protein saflaştırmasında kullanılan spesifik metotlar
4Proteinlerin ekstraksiyonu ve fraksiyonlanması
5Çözünürleştirme ve berraklaştırma
6Protein ekstraktının deriştirilmesi
7Ultrasantrifügasyon
8Ara Sınav
9Jel filtrasyon kromatografisi
10Jel filtrasyon kromatografisi
11Afinite kromatografisi
12Afinite kromatografisi
13Elektroforetik yöntemler
14HPLC metodları
15İmmünolojik yöntemler
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Scopes, R. K. “Protein Purification: Principles and Practice” Third Edition. Springer Verlag, New York, 1994. Telefoncu, A. (Ed.), “Protein Saflaştırılması ve Karakterizasyonu”, Ege University Press, 1997.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Makale Kritik Etme5525
Bireysel Çalışma22040
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma31236
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma23060
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ154554554455545544
ÖÇ255455555544455545
ÖÇ354545444455554455
ÖÇ455445555544445454
ÖÇ554554554455455554
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek