Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | KTY116 | Protein Saflaştırma ve Karakterizasyon | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Her hücrenin bileşeni olan proteinlerin, enzimatik kataliz, transport, depolama, mekanik destek, koordine hareket, sinir impulslarının transmisyonu, immün koruma, büyüme ve farklılaşmanın kontrolü gibi fonksiyonları vardır. Proteinlerin saflaştırılması, hem bu fonksiyonları yapan molekülün belirlenmesi ve olayın mekanizmasının aydınlatılması hem de in vitro koşullarda endüstriyel veya analitik amaçla kullanılma olanağının araştırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Öğrencilere proteinlerin saflaştırılmasının genel özellikleri ve protein saflaştırmasında kullanacakları kromatografi, liyofilizasyon, elektroforez, diyaliz, ultrafiltrasyon gibi tekniklerle ilgili bilgilerin kazandırılması amaçlanmıştır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Öğr.Üyesi Safinur ÇELİK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Protein saflaştırmanın prensipleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabileceklerdir. | 2 | Protein saflaştırmanın aşamaları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabileceklerdir. | 3 | Protein saflaştırma esnasında zorunlu birtakım analizlerin nasıl yapılacağı konusunda bilgi sahibi olabileceklerdir. | 4 | Protein saflaştırma konusunda literatür araştıracak ve yorum yapabileceklerdir. | 5 | Protein saflaştırmada kullanılan kromatografik teknikler hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Proteinlerin saflaştırma amacı. Protein saflaştırmasında kullanılan genel ve spesifik metotlar. Proteinlerin dokulardan ekstraksiyonu ve fraksiyonlanması. Protein ekstraktının çözünürleştirme, berraklaştırma ve deriştirilmesi. Ultrasantrifügasyon. Protein saflaştırmada kullanılan kromatografik teknikler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Protein saflaştırma stratejisi ve amacı | | | 2 | Protein saflaştırmasında kullanılan genel metotlar | | | 3 | Protein saflaştırmasında kullanılan spesifik metotlar | | | 4 | Proteinlerin ekstraksiyonu ve fraksiyonlanması | | | 5 | Çözünürleştirme ve berraklaştırma | | | 6 | Protein ekstraktının deriştirilmesi | | | 7 | Ultrasantrifügasyon | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Jel filtrasyon kromatografisi | | | 10 | Jel filtrasyon kromatografisi | | | 11 | Afinite kromatografisi | | | 12 | Afinite kromatografisi | | | 13 | Elektroforetik yöntemler | | | 14 | HPLC metodları | | | 15 | İmmünolojik yöntemler | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Scopes, R. K. “Protein Purification: Principles and Practice” Third Edition. Springer Verlag, New York, 1994.
Telefoncu, A. (Ed.), “Protein Saflaştırılması ve Karakterizasyonu”, Ege University Press, 1997.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Makale Kritik Etme | 5 | 5 | 25 |
Bireysel Çalışma | 2 | 20 | 40 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 3 | 12 | 36 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 30 | 60 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|