BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM277Bal TeknolojisiSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu ders öğrencilere balın özelliklerini ve balın elde edilmesini öğretmeyi amaçlamaktadır. Dersin sonunda öğrenciler, balın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile bal hasadını ve kaliteli bal üretimini öğrenmektedir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Balın tanımının ve içeriğinin öğrenilmesi
2Balın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin öğrenilmesi
3Balın antioksidant ve antimikrobiyel özelliklerinin öğrenilmesi
4Balın muhafazasının, kristalizasyon ve fermantasyon kavramlarının öğrenilmesi
5Balın besin olarak değerinin ve öneminin öğrenilmesi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Balın tanımı ve genel özellikleri • Dünyada ve Türkiye’de bal üretimi • Nektarın bala dönüşümü • Balın kimyasal yapısı • Balın fiziksel özellikleri • Balın kristalizasyonu • Balın fermentasyonu • Bal hasadı • Balın sınıflandırılması • Balın kullanım alanları • Bal tebliği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Balın tarihçesi; arıcılığın başlangıcı
2Balın tanımı, Türk Gıda Kodeksine göre balın tanımı, bal olarak tanımlanmayan maddeler
3Dünyada ve Türkiye’de bal üretimi; miktarlar, Türkiye’nin kovan sayısı, bal üretimi ve bal ihracatı açısından dünyadaki konumu. Bal üretiminin arttırılabilmesi konusunun tartışılması
4Nektarın Bala Dönüşümü: Arı tarafından hammaddelerin toplanması, toplanan nektarın arı tarafından işlenmesi, balın olgunlaşması ve olgunlaşma esnasında oluşan kimyasal değişiklikler
5Balın kimyasal yapısı. Karbonhidratlar, proteinler, enzimler, diyastaz sayısı, asitler, vitaminler, mineral maddeler, su, kül, hmf, balın antioksidant ve antibakteriyel özellikleri.
6Balın Fiziksel Özellikleri: Balın rengi, balın viskozitesi, balın hidroskobik özelliği, balın tadı ve aroması, balın ışığı döndürme özelliği, elektriksel iletkenliği, balın özgül ağırlığı, balın kırılma indisi
7Balın kristalizasyonu. Balın fermantasyonu (ekşimesi), Bal Hasadı: Balın üretilmesi ve kovan dışına alınması
8Ara sınav
9Bal Hasadı: Isıtma, sızdırma, süzme ve dinlendirme, balın depolanması
10Balın Sınıflandırılması: Kaynağına göre, çiçek balı, salgı balı, besleme bal, yapay bal, zehirli bal
11Balın Sınıflandırılması: Piyasaya sunuluş şekline göre; petekli bal, temel petekli bal, doğal petekli bal, süzme bal.
12Balın Sınıflandırılması: Piyasaya sunuluş şekline göre; krema bal, press bal, organik bal.
13Balın Kullanım Alanları: Besin olarak kullanımı, biyoindikatör olarak kullanımı, gıda sektöründe kullanımı, apiterapide kullanımı
14Kodeks
15Kodeks
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Doğaroğlu,M. Modern Arıcılık Teknikleri, Anadolu Matbaa ve Ambalaj. ISBN: 975-94210-0-3, Tekirdağ, 1999 2. Bal tebliği :http://www.kkgm.gov.tr/TGK/Teblig/2005-49.html
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Beyin Fırtınası14114
Makale Kritik Etme14114
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)177
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ1    
ÖÇ2    
ÖÇ3    
ÖÇ4    
ÖÇ5    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek