Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM276 | Vitaminler ve Mineraller | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bitkilerde var olan vitaminler, mineraller; yetiştirme şartlarının vitamin-mineral içeriğine etkisi, vitaminlerin-minerallerin insan beslenmesinde fonksiyonlarının neler olduğunu bilmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Beslenme değeri yüksek ve sağlık açısından, güvenli besin üretmek; | 2 | Gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek; | 3 | Gıda hammaddelerini değerlendirmek, gıda kaynak savurganlığını önlemek, nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Bitkilerdeki vitaminle-mineraller ve yapılacak uygulamaların vitamin-mineral içeriğine etkileri, işlenmiş bitkisel ürünlerin vitamin-minerel içeriği ve vitamin-minerallerin beslenme fizyolojisi bakımından önemi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Bitkilerde bulunan vitaminler-mineraller ve önemleri | | | 2 | Bitkilerin farklı kısımlarına vitamin-minerallerin dağılımı | | | 3 | Vitamin-mineral miktarı üzerine genetik farklılıkların etkisi | | | 4 | Renklenme ve vitaminler arasındaki ilişkiler | | | 5 | Yetiştirme şartlarının mineral içeriğine etkisi | | | 6 | Yetiştirme şartlarının vitamin içeriğine etkisi | | | 7 | Vitaminlerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Yağda eriyen vitaminler özellikleri, metabolizması, görevleri | | | 10 | Suda eriyen vitaminler özellikleri, metabolizması, görevleri | | | 11 | Suda eriyen vitaminler özellikleri, metabolizması, görevleri | | | 12 | Vitamin benzeri maddeler, özellikleri, görevleri | | | 13 | Vitaminlerin-mineral maddelerin insan beslenmesinde önemi ve kullanımı | | | 14 | Vitamin-mineraller ve İşlenmiş ürünler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Taşkın,M. 2007. Beslenme Fizyolojisi ve Biyokimyası. Turkiye Klinikleri J Surg Med Sci 2007;3(18):18-25
Kacar, B., Katkat, V., Ş. Öztürk, 2013. Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınevi, 558 s.
Kökoğlu, E., A. Alturfan, 2010. Vitaminler ve Vitamin Benzeri Biyomoleküller. Nobel yayınevi, s.120. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Seminer | 3 | 10 | 30 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|