BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM263Gıda Kaynaklı AntioksidanlarSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Değişen ve gelişen dünyada son yıllarda ilgi odağı haline gelen ve sağlık üzerine olumlu etkileri ile dikkatleri üzerine çekerek her geçen gün önemini artıran akdioksidanlar hakkında bilgiler sunmak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
11- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir.
22- Bilimsel araştırma sürecini açıklar
33- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır.
44- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler
55- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar
66- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır.
7Laboratuvar güvenliği hakkında bilgi edinir
8Laboratuvar deneyimi kazanır
9Temel gıda analizlerini uygular
10Temel gıda analiz tekniklerini öğrenir
11
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda doğal olarak bulunan antioksidan maddeler ve özellikleri, bu maddelerin gıda sanayiinde kullanım imkanları, sağlık üzerindeki etkileri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıdalarda bulunan antioksidanlar ve etki mekanizmaları
2Antioksidanların taşıması gereken özellikler ve antioksidan kaynakları
3Serbest radikal kaynakları
4Antioksidan vitaminler, tokoferoller, tokoferollerin antioksidan etki mekanizmaları
5C vitamini ve türevleri
6Karotenoidler (lukopen, lutein, beta karoten vd. ) sağlık üzerindeki etkileri
7Sağlık ve antioksidan ilişkisi
8Arasınav
9Fenolik bileşikler ve analiz metodları
10Flavonoidler, antosiyaninler
11Flavanoller, flavonlar
12Flavanonlar, kateşinler
13İzoflavonoidler
14Sentetik ve doğal antioksidanların gıda ve ilaç sanayiinde kullanımı
15Gıdalardaki antioksidan içeriklerinin belirlenmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Edited by Jan Pokorny, Nedyalka Yanishlieva, Michael Gordon 2001; Antioxidants in food, Woodhead pubishing, USA Gulcin I. Antioxidant activity of Food constituents: an overwiew. Arch.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması10440
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma20360
Performans20240
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)183
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ14443
ÖÇ24344
ÖÇ34344
ÖÇ44453
ÖÇ53443
ÖÇ63433
ÖÇ75432
ÖÇ85434
ÖÇ92342
ÖÇ103423
ÖÇ114443
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek