Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM218 | Meyve Ve Sebze Kurutma Teknolojisi | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere; meyve ve sebzelerin kurutulması ve kurutulmuş ürün teknolojisinin verilmesidir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. Özlem ÇAKIR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısının meyve sebze proseslerindeki öneminin kavranması | 2 | Meyve sebzelerin kurutma işleme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olma | 3 | Bir prosesin temel işlem basamaklarını öğrenme. | 4 | Kaliteli üretim için her bir prosesde önemli olan noktaları kavrayarak çözüm getirebilme | 5 | Güvenli meyve ve sebze ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olma |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
1. Kurutma tarihçesi 2. Kurutmanın temel prensipleri 3. Meyve sebzelerde bozulma yapan mikroorganizmalar 4. Su aktivitesi ölçüm yöntemleri 4. Sorpsiyon izotermi 5. Kurutma yöntemleri 6.Depolamadaki değişimler 7. Ön işlemler 8. Paketleme ve Depolama 9. Kütle denklikleri 10. Yarı kurutulmuş ürünler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kurutma tarihçesi | | | 2 | Kurutma tarihçesi | | | 3 | Bozulma yapan mikroorganizmalar | | | 4 | Su aktivitesi ve ölçüm yöntemleri | | | 5 | Sorpsiyon izotermi | | | 6 | Kurutma yöntemleri | | | 7 | Kurutma sırasındaki değişimler | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Kurutma öncesi ön işlemler | | | 10 | Kurutma öncesi ön işlemler | | | 11 | Kurutulmuş ürünlerin paketlenmesi ve depolanması | | | 12 | Kurutulmuş ürünlerin depolama sırasındaki değişimleri | | | 13 | Kurutulmuş ürünler ile ilgili kütle denklikleri | | | 14 | Kuruttulmuş ürünlerin tüketim olanakları | | | 15 | Yarı kurutulmuş ürünler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
DERS KİTAPLARI 1. Cemeroğlu, B., Özkan, M., Karadeniz, F., Yemenicioğlu, A., 2004. “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, 1. Cilt, Editör: Cemeroğlu, B. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. 2. Cemeroğlu, B., Özkan, M.,Karadeniz, F., 2004. “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, 2. Cilt, Editör: Cemeroğlu, B. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 1 | 11 | 11 |
Bireysel Çalışma | 15 | 5 | 75 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 7 | 2 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ5 | 5 | 4 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|