Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM256A | Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdalarda mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı ile analizlerin yürütülmesi ve sonuçların değerlendirilmesi hakkında detaylı bilgiler vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemini açıklar | 2 | Örnek almanın önemini anlar ve uygulayabilir | 3 | Patojen mikroorganizmaların aranması/sayımını yapabilir | 4 | Gıdalardaki mikrobiyolojik kriterleri bilir | 5 | Mikrobiyolojik standartları yorumlayabilir | 6 | Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmaların etkilerini açıklar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Gıdalarda mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı, mikrobiyolojik analizler ve sonuçların değerlendirmesi ile mikrobiyolojik standartlara yöneliktir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı | | | 2 | Gıdalardan örnek alma | | | 3 | C. botulinum’ un aranması | | | 4 | L.monocytogenes aranması ve sayımı | | | 5 | S.aureus aranması ve sayımı | | | 6 | V.parahaemolyticus aranması ve sayımı | | | 7 | Salmonella aranması | | | 8 | Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler ve ilgili standartlar | | | 9 | Balık ve diğer su ürünlerinde mikrobiyolojik analizler ve ilgili standartlar | | | 10 | Hazır çorbalar ve baharatta mikrobiyolojik analizler ve ilgili standartlar | | | 11 | Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler ve ilgili standartlar | | | 12 | Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik analizler ve ilgili standartlar | | | 13 | Meyve ve sebzelerde mikrobiyolojik analizler ve ilgili standartlar | | | 14 | Konservelerde mikrobiyolojik analizler ve ilgili standartlar | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Spencer, J.F.T., Spencer, A.L.R.,2001. Food microbiology protocols. Humana press.USA |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Performans | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | | | | ÖÇ2 | 4 | | | | ÖÇ3 | 5 | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | ÖÇ5 | 4 | | | | ÖÇ6 | 4 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|