BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM270AGıda Mikrobiyolojisi Laboratuvar Kurulum Ve Uygulamalı KullanımıSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Gıda mikrobiyolojisi alanında temel laboratuvar bilgi ve becerisinin öğrenciye kazandırılması, bu alanda kullanılan tespit ve tanı yöntemlerinin tanıtılması bu dersin amacını oluşturur.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenci gıda mikrobiyolojisi laboratuvarında güvenli çalışma prensiplerini bilir.
2Öğrenci temel mikrobiyolojik teknikler ve mikroorganizmaların standart sayım yöntemlerini bilir.
3Öğrenci mikroskop kullanımını ve bakteri, maya ve küflerin mikroskop altında incelenmesini bilir.
4Öğrenci mikroorganizmalara uygulanan bazı biyokimyasal testlerin uygulanmasını bilir
5Öğrenci gıdalardaki bazı bakteri, maya ve küflerin sayımını bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikrobiyoloji biliminin tarihçesi ve gelişimi, mikroorganizmaların bilime ve teknolojiye olan etkileri, Mikroorganizmaların gıda sistemlerinde ve insanlarda hastalık yapma etkileşimleri, mikroorganizmalar arası iletişim ve ilişkiler. Bu konularda laboratuar çalışmaları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Öğrencilerle tanışma, dersin içeriğini anlatma, grupların belirlenmesi, mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma kurallarının anlatımıKonu anlatımı
2Gıda mikrobiyolojisi uygulamalarında kullanılan besiyerleri, kullanılacak alet-ekipmanın sterilizasyonuKonu anlatımı
3Gıda maddelerinden ve işletme içinden analiz için örnek alma yöntemleriKonu anlatımı
4Gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynaklarıKonu anlatımı
5Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler IKonu anlatımı
6Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler IIKonu anlatımı
7Ara Sınav
8Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler IIKonu anlatımı
9Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler IKonu anlatımı
10Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler IIKonu anlatımı
11Mikroskobik sayım yöntemleri IKonu anlatımı
12Mikroskobik sayım yöntemleri IIKonu anlatımı
13Mikroskobik sayım yöntemleri IIIKonu anlatımı
14Değişik gıda maddelerinde mikroorganizma yükünün saptanmasına yönelik uygulamalarKonu anlatımı
15Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları (Kadir Halkman)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması5630
Deney14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11818
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11919
Performans14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ14   
ÖÇ24   
ÖÇ32   
ÖÇ45   
ÖÇ51   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek