Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM178A | Ekmek Üretim Teknolojisinde Son Gelişmeler | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Yüksek lisans öğrencilerini, yeni ekmek üretim metotları ve teknolojileri konularında bilgilendirmek, araştırma alanlarına ilgilerini çekmek, ekmek üretimi araştırmalarının özelliklerini gözden geçirmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Geleneksel metotların pratiğe aktarılarak yeni bir teknoloji ile üretimlerinin mümkün olduğunu bilir | 2 | Tad ve lezzetin korunarak yeni teknolojilere uyum sağlanmasının olabileceğini izah edebilir | 3 | Ülkemizde de günlük üretimi milyonlarca adeti aşan ekmek kombinalarının gerekliliğini anlatabilir | 4 | Yeni teknolojilerin mutlaka uygulamaya konulmasının ekonomik zorunluluk olduğunu anlar ve anlatabilir | 5 | Halkın beğendiği tat ve lezzetin sürdürülmesi gerekliliğini modern teknolojiyle de mümkün olabileceğini izah edebilir | 6 | Yapılacak araştırmaların hedef alması gereken konuları izah edebilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Geleneksel ekmek üretim metotları,Direkt metot,İndirekt metot (Sponge-hamur metodu),Kısa süreli hamur metodu,Sürekli yoğurma metodu,Sıvı ferment metodu ve geliştirilen son teknolojiler aktarılmaktadır
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ekmek üretiminde kullanılan hammaddeler (Un,su,tuz,maya)
| Konu Anlatımı | | 2 | Ekmek üretiminde kullanılan katkı maddeleri (Un kuvvetlendriciler, hamur geliştirciler,yüzey aktif maddeler,emülgatörler...) | Konu Anlatımı | | 3 | Ekmek üretim aşamaları (Yoğurma,kesme tartma,yuvarlama ve ara havalandırma,şekil verme,tavalama,sonfermentasyon,bıçak atma,pişirme) | Konu Anlatımı | | 4 | Ülkemizde yaygınlıkla uygulanan ekmek üretim metotları | Konu Anlatımı | | 5 | Dünyada uygulanan ekmek yapma metotları | Konu Anlatımı | | 6 | Gıda sanayiinde fırıncılık teknolojisi | Konu Anlatımı | | 7 | Fırınlar ve fırın ekipmanları | Konu Anlatımı | | 8 | Geleneksel fırınlar | Konu Anlatımı | | 9 | Endüstriyel fırınlar | Konu Anlatımı | | 10 | Fırıncılkta varılan nokta ve hedefler | Konu Anlatımı | | 11 | Ekşi hamur metodu ve benzer metotların yaygınlaşması için yapılan çalışmalar | Konu Anlatımı | | 12 | Avrupa birliği çerçevesinde fırıncılık teknolojisinde uyum çalışmaları | Konu Anlatımı | | 13 | Dünyada ve ülkemizde ekmek üretim metotları ve teknolojisi konularında yapılan son 6 aylık araştırmaların irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 14 | Ekmeği vazgeçilmez kılan metotların teknoloji karşısındaki avantaj ve dezavantajları | Konu Anlatımı | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Tahıl ve Öğütme Teknolojisi Adem Elgün Zeki Ertugay
Baking Science and Technology E . J . Pyler (Editor)
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı | 1 | 24 | 24 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | ÖÇ3 | 4 | | | | ÖÇ4 | 3 | | | | ÖÇ5 | 5 | | | | ÖÇ6 | 4 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|