BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM178AEkmek Üretim Teknolojisinde Son GelişmelerSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Yüksek lisans öğrencilerini, yeni ekmek üretim metotları ve teknolojileri konularında bilgilendirmek, araştırma alanlarına ilgilerini çekmek, ekmek üretimi araştırmalarının özelliklerini gözden geçirmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Geleneksel metotların pratiğe aktarılarak yeni bir teknoloji ile üretimlerinin mümkün olduğunu bilir
2Tad ve lezzetin korunarak yeni teknolojilere uyum sağlanmasının olabileceğini izah edebilir
3Ülkemizde de günlük üretimi milyonlarca adeti aşan ekmek kombinalarının gerekliliğini anlatabilir
4Yeni teknolojilerin mutlaka uygulamaya konulmasının ekonomik zorunluluk olduğunu anlar ve anlatabilir
5Halkın beğendiği tat ve lezzetin sürdürülmesi gerekliliğini modern teknolojiyle de mümkün olabileceğini izah edebilir
6Yapılacak araştırmaların hedef alması gereken konuları izah edebilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Geleneksel ekmek üretim metotları,Direkt metot,İndirekt metot (Sponge-hamur metodu),Kısa süreli hamur metodu,Sürekli yoğurma metodu,Sıvı ferment metodu ve geliştirilen son teknolojiler aktarılmaktadır
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ekmek üretiminde kullanılan hammaddeler (Un,su,tuz,maya) Konu Anlatımı
2Ekmek üretiminde kullanılan katkı maddeleri (Un kuvvetlendriciler, hamur geliştirciler,yüzey aktif maddeler,emülgatörler...)Konu Anlatımı
3Ekmek üretim aşamaları (Yoğurma,kesme tartma,yuvarlama ve ara havalandırma,şekil verme,tavalama,sonfermentasyon,bıçak atma,pişirme)Konu Anlatımı
4Ülkemizde yaygınlıkla uygulanan ekmek üretim metotlarıKonu Anlatımı
5Dünyada uygulanan ekmek yapma metotlarıKonu Anlatımı
6Gıda sanayiinde fırıncılık teknolojisiKonu Anlatımı
7Fırınlar ve fırın ekipmanlarıKonu Anlatımı
8Geleneksel fırınlarKonu Anlatımı
9Endüstriyel fırınlarKonu Anlatımı
10Fırıncılkta varılan nokta ve hedeflerKonu Anlatımı
11Ekşi hamur metodu ve benzer metotların yaygınlaşması için yapılan çalışmalarKonu Anlatımı
12Avrupa birliği çerçevesinde fırıncılık teknolojisinde uyum çalışmalarıKonu Anlatımı
13Dünyada ve ülkemizde ekmek üretim metotları ve teknolojisi konularında yapılan son 6 aylık araştırmaların irdelenmesiKonu Anlatımı
14Ekmeği vazgeçilmez kılan metotların teknoloji karşısındaki avantaj ve dezavantajlarıKonu Anlatımı
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tahıl ve Öğütme Teknolojisi Adem Elgün Zeki Ertugay Baking Science and Technology E . J . Pyler (Editor)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11212
Final Sınavı12424
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ13   
ÖÇ25   
ÖÇ34   
ÖÇ43   
ÖÇ55   
ÖÇ64   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek