Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM252 | Dondurma Üretim Teknolojisi | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Dondurmanın tanım ve sınıflandırılması ile ilgili bilgiler verilerek, dondurmanın kalite özellikleri ve dondurma üretim teknolojisinin öğretilmesi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Emine MACİT |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1. Dondurma üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamalı olarak bilgi ve beceri kazandırmak | 2 | 2. Dondurma üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, seçimi konusunda bilgiler kazanmak | 3 | 3. Gelişen teknolojiyle birlikte tüketici tercihleri de dikkate alınarak yeni ürün geliştirebilecek bakış açısı kazanmak | 4 | 4. Dondurma üretiminde standardizasyon ve kalite sağlayabilme | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Dondurma ve benzeri ürünlerin tarihi, içeriği ve özellikleri hakkında bilgi verilmesi, dondurma üretim teknolojisinin ayrıntılı olarak irdelenmesi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dondurmanın tarihsel gelişimi ve dondurma çeşitlerinin sınıflandırılması | Konu anlatımı | | 2 | Dondurmanın bileşim ve özellikleri | Konu anlatımı | | 3 | Dondurma bileşim ve özellikleri, miksinin hazırlanması | Konu anlatımı | | 4 | Dondurma Miksinin hazırlanması | Konu anlatımı | | 5 | Miks problemleri | Konu anlatımı | | 6 | Dondurma mikslerinde ısıl işlem, homogenizasyon, olgunlaştırma | Konu anlatımı | | 7 | VİZE sınavı | Konu anlatımı | | 8 | Dondurma mikslerinde ısıl işlem, homogenizasyon, olgunlaştırma | Konu anlatımı | | 9 | Dondurma mikslerinde dondurma prosesi | Konu anlatımı | | 10 | Dondurmada overrun, paketleme ve sertleştirme | Konu anlatımı | | 11 | Dondurma benzeri ürünler | Konu anlatımı | | 12 | Dondurmada kalite kontrol | Konu anlatımı | | 13 | Dondurmada kalite kontrol | Konu anlatımı | | 14 | Genel değerlendirme yapılması | Konu anlatımı | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders Kitabı:
Dondurma Bilimi ve Teknolojisi
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|