Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM177 | Süt Fizik Ve Kimyası | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencileri sütün oluşumu, bileşimi, süt bileşimini etkileyen faktörler, ve kalite özellikleri konusunda temel kavram ve prensipler hakkında bilgilendirmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sütün tanımı, bileşimi ve bileşimi etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olma, | 2 | Sütün besleyici özelliği hakkında bilgi edinme, | 3 | Süt fiziko-kimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olma, | 4 | Süt bileşenleri ve biyokimyasal reaksiyonları hakkında bilgi sahibi olma, | 5 | Sütün kalite özellikleri hakkında bilgi edinme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sütün tanımı ve bileşimi, Sütün fizikokimyasal özellikleri, Süt lipitleri, sütün karbonhidratları, sütün mineral maddeleri, sütteki enzimler, sütün minör bileşenleri, sütteki yabancı maddeler, süt mikroorganizmaları, |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sütün tanımı bileşimi, sütün bileşimini etkileyen faktörler, | Konu anlatımı | | 2 | Sütün fiziko-kimyasal özellikleri, | Konu anlatımı | | 3 | Süt Lipitleri | Konu anlatımı | | 4 | Süt yağı globülleri ve süt yağının konstantları | Konu anlatımı | | 5 | Sütün azotlu bileşenleri, | Konu anlatımı | | 6 | Asit jel ve kazein jelin oluşumu, sinerezis | Konu anlatımı | | 7 | Sütün karbonhidratları, Laktoz, | Konu anlatımı | | 8 | Laktoz fermantasyonu | Konu anlatımı | | 9 | Sütün mineral maddeleri | Konu anlatımı | | 10 | Sütteki enzimler | Konu anlatımı | | 11 | Sütün minör bileşenleri | Konu anlatımı | | 12 | Sütteki koruyucu sistemler | Konu anlatımı | | 13 | Süte bulaşan yabancı maddeler | Konu anlatımı | | 14 | Sütteki Mikroorganizmalar | Konu anlatımı | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders Kitabı:
Sütün bileşimi ve İşlenmesi, Prof. Dr. Mustafa METİN, Ege Üniversitesi Basımevi
Yardımcı Kitaplar:
-
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Gösterme | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | | | ÖÇ3 | 5 | | 5 | | ÖÇ4 | 5 | | | 5 | ÖÇ5 | 5 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|