Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM135 | Sebze Ve Meyve Suyu Üretim Teknolojisi | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Meyve ve sebze suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin üretim teknolojilerini öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. Özlem ÇAKIR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyve suyu adı altında pazarlanan çeşitli içecek gruplarının sınıflandırılması ve özelliklerinin bilinmesi | 2 | Meyve sularına ilişkin ulusal ve uluslararası yasalar hakkında bilgi sahibi olma | 3 | Meyve suyu üretiminde kullanılan temel işlemlerin kavranması | 4 | Berrak meyve suyu üretiminde kullanılan depektinizasyon ve durultma yöntemlerinin ve yardımcı maddelerinin tanınması | 5 | Aroma konsantresi eldesi ve evaporasyon yöntemlerinin irdelenmesi |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Meyvelerin bileşimi; meyvelerin ve meyve ürünlerinin muhafazalarında yararlanılan yöntemlerin temel ilkeleri; meyve ve sebze suyu üretiminin temel ilkeleri; geleneksel ve modern yöntemlerle meyve suyu, meyve nektarı ve meyve suyu konsantresi üretim teknolojisi; meyve suyu endüstrisinde kullanılan ekipmanlar; meyve sularının tüketime sunulmak üzere hazırlanması ve ambalajlanması. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Meyve suyu ve benzeri içeceklerin tanımlanması, meyve oranı, konu ile ilgili ulusal ve uluslararası kurallar, yasal yaptırımlar, RSK değerlerinin açıklanması | Konu anlatımı | | 2 | Meyve suyuna işlenmeleri bakımından meyvelerin sınıflandırılması, ön işlemler | Konu anlatımı | | 3 | Mayşeye uygulanan işlemler | Konu anlatımı | | 4 | Berrak meyve suyu üretimi, presleme ve presler | Konu anlatımı | | 5 | Aroma ayırma ve aroma konsantratı üretimi | Konu anlatımı | | 6 | Meyve suyunun enzimatik durultulması | Konu anlatımı | | 7 | Berraklaştırma, berraklaştırma yardımcı maddeleri | Konu anlatımı | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Meyve sularının filtrasyonu, filtreler, ultrafiltrasyon | Konu anlatımı | | 10 | Meyve suyunun konsantrasyonu ve konsantratın depolanması | Konu anlatımı | | 11 | Meyve pulpu üretimi | Konu anlatımı | | 12 | Konsantreden berrak meyve suyu ve nektar üretimi | Konu anlatımı | | 13 | Konsantreden berrak meyve suyu ve nektar üretimi | Konu anlatımı | | 14 | Pulptan nektar üretimi | Konu anlatımı | | 15 | Sebze sularının üretimi | Konu anlatımı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Acar J., Gökmen, V. 2005. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1 ve Cilt 2. Hacettepe Üniv. Yayınları
Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Tartışma | 1 | 6 | 6 |
Seminer | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Okuma | 16 | 4 | 64 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 3 | 3 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|