BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM135Sebze Ve Meyve Suyu Üretim TeknolojisiSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Meyve ve sebze suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin üretim teknolojilerini öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr. Özlem ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
1Meyve suyu adı altında pazarlanan çeşitli içecek gruplarının sınıflandırılması ve özelliklerinin bilinmesi
2Meyve sularına ilişkin ulusal ve uluslararası yasalar hakkında bilgi sahibi olma
3Meyve suyu üretiminde kullanılan temel işlemlerin kavranması
4Berrak meyve suyu üretiminde kullanılan depektinizasyon ve durultma yöntemlerinin ve yardımcı maddelerinin tanınması
5Aroma konsantresi eldesi ve evaporasyon yöntemlerinin irdelenmesi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Meyvelerin bileşimi; meyvelerin ve meyve ürünlerinin muhafazalarında yararlanılan yöntemlerin temel ilkeleri; meyve ve sebze suyu üretiminin temel ilkeleri; geleneksel ve modern yöntemlerle meyve suyu, meyve nektarı ve meyve suyu konsantresi üretim teknolojisi; meyve suyu endüstrisinde kullanılan ekipmanlar; meyve sularının tüketime sunulmak üzere hazırlanması ve ambalajlanması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve suyu ve benzeri içeceklerin tanımlanması, meyve oranı, konu ile ilgili ulusal ve uluslararası kurallar, yasal yaptırımlar, RSK değerlerinin açıklanması Konu anlatımı
2Meyve suyuna işlenmeleri bakımından meyvelerin sınıflandırılması, ön işlemler Konu anlatımı
3Mayşeye uygulanan işlemler Konu anlatımı
4Berrak meyve suyu üretimi, presleme ve presler Konu anlatımı
5Aroma ayırma ve aroma konsantratı üretimi Konu anlatımı
6Meyve suyunun enzimatik durultulması Konu anlatımı
7Berraklaştırma, berraklaştırma yardımcı maddeleri Konu anlatımı
8Ara sınav
9Meyve sularının filtrasyonu, filtreler, ultrafiltrasyon Konu anlatımı
10Meyve suyunun konsantrasyonu ve konsantratın depolanması Konu anlatımı
11Meyve pulpu üretimi Konu anlatımı
12Konsantreden berrak meyve suyu ve nektar üretimi Konu anlatımı
13Konsantreden berrak meyve suyu ve nektar üretimi Konu anlatımı
14Pulptan nektar üretimi Konu anlatımı
15Sebze sularının üretimi Konu anlatımı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Acar J., Gökmen, V. 2005. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1 ve Cilt 2. Hacettepe Üniv. Yayınları Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11010
Final Sınavı12020
Tartışma166
Seminer11010
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14228
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14342
Okuma16464
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15444
ÖÇ24444
ÖÇ34544
ÖÇ45443
ÖÇ54334
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek