Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM116 | Organik Ürünlerin İşlenmesi Ve Muhafazası | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Organik olarak üretilen ürünlerin işlenme ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Beslemede organik gıdaların önemini kavrama ve bu gıdaların uygun şartlarda işlenmesi konularında bilgi sahibi olma, | 2 | Organik gıdaların hasadı, taşınması ve depolanmasının nasıl yapılması gerektiğini öğrenme, | 3 | Organik gıda üretiminde kullanılabilecek katkılar ve uygulanacak teknolojileri öğrenme, | 4 | Organik gıda üretimi ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahip olma. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Hasat sonrasında organik olarak üretilen ürünlerin raf ömrünün uzatılmasında organik yöntemlerin kullanılması, işlenmeleri, depolanmaları, ambalajlanmaları için organik yöntemlerin kullanımı. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Organik tarım ve konvansiyonel tarım arasındaki fark | Konu anlatımı | | 2 | Organik sebze ve meyvelerin işlenme teknolojisi | Konu anlatımı | | 3 | Organik sebze ve meyvelerin işlenme teknolojisi | Konu anlatımı | | 4 | Meyve ve sebzelerde bulunan organik bileşikler | Konu anlatımı | | 5 | Meyve ve sebzelerde bozulma nedenleri ve mikrobiyolojisi | Konu anlatımı | | 6 | Standardizasyon | Konu anlatımı | | 7 | Paketlemeevi işlemleri | Konu anlatımı | | 8 | Arasınav | | | 9 | Ürün kalitesi ve depolama süresi üzerine etkili faktörler | Konu anlatımı | | 10 | Ürün kalitesi ve depolama süresi üzerine etkili faktörler | Konu anlatımı | | 11 | Meyve ve sebzelerde ön işlemler | Konu anlatımı | | 12 | Soğukta muhafaza yöntemleri | Konu anlatımı | | 13 | Soğukta muhafaza yöntemleri | Konu anlatımı | | 14 | Organik ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi ve depolanması kuralları (Yönetmelik) | Konu anlatımı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I.cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara.
Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (II.cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara.
Çakmakçı, R., Ü. Erdoğan, 2012. Organik Tarım. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders Yayınları, No: 236.
Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Bitkilerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması. Ege Üniversitesi, Ziraat fak. Yay. No: 494, izmir.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Laboratuvar | 14 | 8 | 112 |
Tartışma | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Okuma | 1 | 3 | 3 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|