BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM116Organik Ürünlerin İşlenmesi Ve Muhafazası Seçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Organik olarak üretilen ürünlerin işlenme ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN
Öğrenme Çıktıları
1Beslemede organik gıdaların önemini kavrama ve bu gıdaların uygun şartlarda işlenmesi konularında bilgi sahibi olma,
2Organik gıdaların hasadı, taşınması ve depolanmasının nasıl yapılması gerektiğini öğrenme,
3Organik gıda üretiminde kullanılabilecek katkılar ve uygulanacak teknolojileri öğrenme,
4Organik gıda üretimi ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahip olma.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Hasat sonrasında organik olarak üretilen ürünlerin raf ömrünün uzatılmasında organik yöntemlerin kullanılması, işlenmeleri, depolanmaları, ambalajlanmaları için organik yöntemlerin kullanımı.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Organik tarım ve konvansiyonel tarım arasındaki farkKonu anlatımı
2Organik sebze ve meyvelerin işlenme teknolojisiKonu anlatımı
3Organik sebze ve meyvelerin işlenme teknolojisiKonu anlatımı
4Meyve ve sebzelerde bulunan organik bileşiklerKonu anlatımı
5Meyve ve sebzelerde bozulma nedenleri ve mikrobiyolojisiKonu anlatımı
6StandardizasyonKonu anlatımı
7Paketlemeevi işlemleriKonu anlatımı
8Arasınav
9Ürün kalitesi ve depolama süresi üzerine etkili faktörlerKonu anlatımı
10Ürün kalitesi ve depolama süresi üzerine etkili faktörlerKonu anlatımı
11Meyve ve sebzelerde ön işlemlerKonu anlatımı
12Soğukta muhafaza yöntemleriKonu anlatımı
13Soğukta muhafaza yöntemleriKonu anlatımı
14Organik ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi ve depolanması kuralları (Yönetmelik)Konu anlatımı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I.cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara. Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (II.cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara. Çakmakçı, R., Ü. Erdoğan, 2012. Organik Tarım. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders Yayınları, No: 236. Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Bitkilerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması. Ege Üniversitesi, Ziraat fak. Yay. No: 494, izmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Laboratuvar148112
Tartışma122
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14040
Okuma133
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15   
ÖÇ254  
ÖÇ35 4 
ÖÇ45  4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek