BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM251Organik Gıda TeknolojisiSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Organik gıdalar ve bu gıdaların yetiştirilmesinden sofraya ulaşmasına kadar olan periyotta uyulması gereken kurallar hakkında bilgi sahibi olunması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenci beslemede organik gıdaların önemini kavrar.
2Öğrenci organik gıda üretiminde kullanılabilecek katkılar ve uygulanacak teknolojileri bilir.
3Öğrenci organik gıda pazarı hakkında bilgi sahibi olur.
4Öğrenci organik gıdaların işlenmesini bilir.
5Öğrenci organik gıdaların insan sağlığı için önemini bilir.
6
7
8
9
10
11
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Organik gıda tanımı ve genel özellikleri, organik gıda üretim şartları, organik üretimde gözetim kuruluşları ve belgelendirme, organik gıdaların işlenmesi ve uyulması gereken kurallar (Kullanılabilecek veya kullanılamayacak katkılar, ambalaj malzemeleri, uygulanamayacak bazı teknolojiler…vs), organik gıdalarda güvenilirlik analizleri ve etiketleme, organik gıdalarla ilgili mevzuat.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Organik tarımın ilkeleri, amaçları
2Organik tarım kontrol, sertifikasyon ve yasal düzenlemeleri
3Organik gıda çeşitleri ve özellikleri
4Gıda kontaminantları
5Organik gıdaların özellikleri
6Organik gıdaların üretimini zorunlu kılan nedenler
7Organik gıdalarda kullanılan katkı maddeleri
8Organik meyve, sebze, tahıl üretimi ve işlenmesi
9Organik et, süt ürünleri üretimi ve işlenmesi
10Organik su, arı ürünleri üretimi ve işlenmesi
11Organik gıdaların etiketlenmesi, ambalajlanması
12Organik gıdaların taşınması, pazarlanması
13Organik gıdaların taşınması, depolanması
14Organik gıdaların pazarlanması
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders Kitabı: Organik Tarım, Ramazan Çakmakçı, Ümmügülüsm Erdoğan, 2012, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ders Yay. No: 236 Blair, R. 2012. Organic Production and Food Quality: A Down to Earth Analysis. Wiley-Blackwell, USA & UK. Published. 296 p. Yardımcı Kitaplar: Basılmamış ders notları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması5630
Seminer11818
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11919
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14342
Okuma14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15   
ÖÇ25   
ÖÇ35   
ÖÇ45   
ÖÇ55   
ÖÇ65   
ÖÇ75   
ÖÇ85   
ÖÇ95   
ÖÇ105   
ÖÇ115   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek