Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM251 | Organik Gıda Teknolojisi | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Organik gıdalar ve bu gıdaların yetiştirilmesinden sofraya ulaşmasına kadar olan periyotta uyulması gereken kurallar hakkında bilgi sahibi olunması |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci beslemede organik gıdaların önemini kavrar. | 2 | Öğrenci organik gıda üretiminde kullanılabilecek katkılar ve uygulanacak teknolojileri bilir. | 3 | Öğrenci organik gıda pazarı hakkında bilgi sahibi olur. | 4 | Öğrenci organik gıdaların işlenmesini bilir. | 5 | Öğrenci organik gıdaların insan sağlığı için önemini bilir. | 6 | | 7 | | 8 | | 9 | | 10 | | 11 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Organik gıda tanımı ve genel özellikleri, organik gıda üretim şartları, organik üretimde gözetim kuruluşları ve belgelendirme, organik gıdaların işlenmesi ve uyulması gereken kurallar (Kullanılabilecek veya kullanılamayacak katkılar, ambalaj malzemeleri, uygulanamayacak bazı teknolojiler…vs), organik gıdalarda güvenilirlik analizleri ve etiketleme, organik gıdalarla ilgili mevzuat. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Organik tarımın ilkeleri, amaçları | | | 2 | Organik tarım kontrol, sertifikasyon ve yasal düzenlemeleri | | | 3 | Organik gıda çeşitleri ve özellikleri | | | 4 | Gıda kontaminantları | | | 5 | Organik gıdaların özellikleri | | | 6 | Organik gıdaların üretimini zorunlu kılan nedenler | | | 7 | Organik gıdalarda kullanılan katkı maddeleri | | | 8 | Organik meyve, sebze, tahıl üretimi ve işlenmesi | | | 9 | Organik et, süt ürünleri üretimi ve işlenmesi | | | 10 | Organik su, arı ürünleri üretimi ve işlenmesi | | | 11 | Organik gıdaların etiketlenmesi, ambalajlanması | | | 12 | Organik gıdaların taşınması, pazarlanması | | | 13 | Organik gıdaların taşınması, depolanması | | | 14 | Organik gıdaların pazarlanması | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders Kitabı:
Organik Tarım, Ramazan Çakmakçı, Ümmügülüsm Erdoğan, 2012, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ders Yay. No: 236
Blair, R. 2012. Organic Production and Food Quality: A Down to Earth Analysis. Wiley-Blackwell, USA & UK. Published. 296 p.
Yardımcı Kitaplar:
Basılmamış ders notları.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 |
Seminer | 1 | 18 | 18 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Okuma | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | ÖÇ3 | 5 | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | ÖÇ5 | 5 | | | | ÖÇ6 | 5 | | | | ÖÇ7 | 5 | | | | ÖÇ8 | 5 | | | | ÖÇ9 | 5 | | | | ÖÇ10 | 5 | | | | ÖÇ11 | 5 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|