|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM118A | Nutrasötikler Ve Fonksiyonel Gıdalar | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Sağlıklı yaşam ve yaşam stili ile ilişkilendirilerek fonksiyonel ve nutrasötik gıdaların sınıflandırılması ve üretim yöntemleri, üretimde kullanılan ingrediyen tipleri, vücuda alındıktan sonra sindirilme sistemleri, pazarlanma stratejileri, dünya gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler konularında bilgi kazandırmak. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | 1- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir. | 2 | 2- Bilimsel araştırma sürecini açıklar | 3 | 3- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır. | 4 | 4- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler | 5 | 5- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar | 6 | 6- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | 1 Biyoaktif Gıda Bileşenleri ve Sağlık Üzerine Etkileri
2 AB Ülkeleri ve ABD’de Fonksiyonel Gıda Üretimi, Etiketlenmesi ve Pazarlanmasına Dair Durum ve Mevzuat
3 Nutrasötikler (Nutrasötik Gıdalar)
4 Probiyotikler ve Probiyotik İçeren Gıdalar Probiotiklerin Raf Ömrü ve Önem
5 Liflerin Sağlık Üzerine Etki Mekanizmaları Liflerin Kolesterol, Kanser ve Kalp Hastalıkları Üzerine Etkisi
6 Prebiotikler, Fruktooligosakkaritler İnulin Prebiyotik Gıdalar
7 Kalın Bağırsak Yapısı ve Mikroflorası Kalın Bağırsak Sağlığını Korumada Probiotik ve Prebiotiklerin Etki Mekanizmaları
8 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ve Beslenmede Etki Mekanizmaları
9 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ile Zenginleştirilmiş Gıdalar
10 Mutajenesis Karsinojenesis LipitPeroksidasyonu DNA Hasarı Yaşlanma Bu Rahatsızlıklarda Serbest Radikallerin Rolü ve Etki Mekanizması
11 Antioksidan Maddeler Gıdaların Antioksidan Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri
12 Fenolik Maddelerin Sınıflandırılması ve Etki Mekanizmaları
13 Antioksidan Aktivitesi Yüksek Vitamin ve Mineral Maddeler Bu Vitamin ve Mineral Maddelerin Vücutta Etki Mekanizmaları | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Biyoaktif Gıda Bileşenleri ve Sağlık Üzerine Etkileri | | | 2 | AB Ülkeleri ve ABD’de Fonksiyonel Gıda Üretimi, Etiketlenmesi ve Pazarlanmasına Dair Durum ve Mevzuat | | | 3 | Nutrasötikler (Nutrasötik Gıdalar) | | | 4 | Probiyotikler ve Probiyotik İçeren Gıdalar Probiotiklerin Raf Ömrü ve Önem | | | 5 | Liflerin Sağlık Üzerine Etki Mekanizmaları Liflerin Kolesterol, Kanser ve Kalp Hastalıkları Üzerine Etkisi | | | 6 | Prebiotikler, Fruktooligosakkaritler İnulin Prebiyotik Gıdalar | | | 7 | Kalın Bağırsak Yapısı ve Mikroflorası Kalın Bağırsak Sağlığını Korumada Probiotik ve Prebiotiklerin Etki Mekanizmaları | | | 8 | Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ve Beslenmede Etki Mekanizmaları | | | 9 | Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ile Zenginleştirilmiş Gıdalar | | | 10 | Mutajenesis Karsinojenesis LipitPeroksidasyonu DNA Hasarı Yaşlanma Bu Rahatsızlıklarda Serbest Radikallerin Rolü ve Etki Mekanizması | | | 11 | Antioksidan Maddeler Gıdaların Antioksidan Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri | | | 12 | Fenolik Maddelerin Sınıflandırılması ve Etki Mekanizmaları | | | 13 | Antioksidan Aktivitesi Yüksek Vitamin ve Mineral Maddeler Bu Vitamin ve Mineral Maddelerin Vücutta Etki Mekanizmaları | | | 14 | Ödev Sunumları | | | 15 | Genel değerlendirme | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Fonksiyonel Gıdalar Teknolojisi (Doç. Dr. Tülay ÖZCAN ve Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT, basılmamış ders notları) WILDMAN, R.E.C. 2007. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. CRC/Taylor & Francis, 541 p. GOLDBERG, I. 1994. Functional Foods: Designer Foods, Pharmafoods, Nutraceuticals. Springer, 571 p. WATSON, R.R. 2003. Functional Foods & Nutraceuticals in Cancer Prevention. John Wiley & Sons, 315 p. SHI, J. 2012. Functional Food Ingredients and Nutraceuticals Processing Technologies. E-BOOK. GHOSH, D.K. 2010. Biotechnology in Functional Foods and Nutraceuticals. CRC Press, 573 p. SHORTT, C., O’BRIEN, J. 2004. Handbook of Functional Dairy Products. CRC Press, 293 p. SCHMIDI, M.K., LABUZA, T.P. 2000. Essentials of Functional Foods. Springer, 395 p. CHADWICK, R.F. 2003. Functional Foods. Springer, 218 JOHNSON, I.T., WILLIAMSON, G. 2003. Phytochemical Functional Foods. Woodhead Publishing, 384 p. MARTIROSYAN,D.M., PRASAD, C. 2009. Functional Foods for Chronic Diseases: The 6th International Conference Proceedings. D & A Inc., 178 p. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | İngilizce | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 | Okuma | 14 | 3 | 42 | Performans | 14 | 4 | 56 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | | | ÖÇ3 | 5 | | 5 | | ÖÇ4 | 5 | | | 5 | ÖÇ5 | 5 | | | | ÖÇ6 | 5 | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|