BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM118ANutrasötikler Ve Fonksiyonel GıdalarSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Sağlıklı yaşam ve yaşam stili ile ilişkilendirilerek fonksiyonel ve nutrasötik gıdaların sınıflandırılması ve üretim yöntemleri, üretimde kullanılan ingrediyen tipleri, vücuda alındıktan sonra sindirilme sistemleri, pazarlanma stratejileri, dünya gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler konularında bilgi kazandırmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
11- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir.
22- Bilimsel araştırma sürecini açıklar
33- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır.
44- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler
55- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar
66- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1 Biyoaktif Gıda Bileşenleri ve Sağlık Üzerine Etkileri 2 AB Ülkeleri ve ABD’de Fonksiyonel Gıda Üretimi, Etiketlenmesi ve Pazarlanmasına Dair Durum ve Mevzuat 3 Nutrasötikler (Nutrasötik Gıdalar) 4 Probiyotikler ve Probiyotik İçeren Gıdalar Probiotiklerin Raf Ömrü ve Önem 5 Liflerin Sağlık Üzerine Etki Mekanizmaları Liflerin Kolesterol, Kanser ve Kalp Hastalıkları Üzerine Etkisi 6 Prebiotikler, Fruktooligosakkaritler İnulin Prebiyotik Gıdalar 7 Kalın Bağırsak Yapısı ve Mikroflorası Kalın Bağırsak Sağlığını Korumada Probiotik ve Prebiotiklerin Etki Mekanizmaları 8 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ve Beslenmede Etki Mekanizmaları 9 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ile Zenginleştirilmiş Gıdalar 10 Mutajenesis Karsinojenesis LipitPeroksidasyonu DNA Hasarı Yaşlanma Bu Rahatsızlıklarda Serbest Radikallerin Rolü ve Etki Mekanizması 11 Antioksidan Maddeler Gıdaların Antioksidan Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri 12 Fenolik Maddelerin Sınıflandırılması ve Etki Mekanizmaları 13 Antioksidan Aktivitesi Yüksek Vitamin ve Mineral Maddeler Bu Vitamin ve Mineral Maddelerin Vücutta Etki Mekanizmaları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Biyoaktif Gıda Bileşenleri ve Sağlık Üzerine Etkileri
2 AB Ülkeleri ve ABD’de Fonksiyonel Gıda Üretimi, Etiketlenmesi ve Pazarlanmasına Dair Durum ve Mevzuat
3Nutrasötikler (Nutrasötik Gıdalar)
4Probiyotikler ve Probiyotik İçeren Gıdalar Probiotiklerin Raf Ömrü ve Önem
5 Liflerin Sağlık Üzerine Etki Mekanizmaları Liflerin Kolesterol, Kanser ve Kalp Hastalıkları Üzerine Etkisi
6 Prebiotikler, Fruktooligosakkaritler İnulin Prebiyotik Gıdalar
7Kalın Bağırsak Yapısı ve Mikroflorası Kalın Bağırsak Sağlığını Korumada Probiotik ve Prebiotiklerin Etki Mekanizmaları
8 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ve Beslenmede Etki Mekanizmaları
9 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ile Zenginleştirilmiş Gıdalar
10Mutajenesis Karsinojenesis LipitPeroksidasyonu DNA Hasarı Yaşlanma Bu Rahatsızlıklarda Serbest Radikallerin Rolü ve Etki Mekanizması
11 Antioksidan Maddeler Gıdaların Antioksidan Özellikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri
12 Fenolik Maddelerin Sınıflandırılması ve Etki Mekanizmaları
13Antioksidan Aktivitesi Yüksek Vitamin ve Mineral Maddeler Bu Vitamin ve Mineral Maddelerin Vücutta Etki Mekanizmaları
14 Ödev Sunumları
15Genel değerlendirme
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Fonksiyonel Gıdalar Teknolojisi (Doç. Dr. Tülay ÖZCAN ve Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT, basılmamış ders notları) WILDMAN, R.E.C. 2007. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. CRC/Taylor & Francis, 541 p. GOLDBERG, I. 1994. Functional Foods: Designer Foods, Pharmafoods, Nutraceuticals. Springer, 571 p. WATSON, R.R. 2003. Functional Foods & Nutraceuticals in Cancer Prevention. John Wiley & Sons, 315 p. SHI, J. 2012. Functional Food Ingredients and Nutraceuticals Processing Technologies. E-BOOK. GHOSH, D.K. 2010. Biotechnology in Functional Foods and Nutraceuticals. CRC Press, 573 p. SHORTT, C., O’BRIEN, J. 2004. Handbook of Functional Dairy Products. CRC Press, 293 p. SCHMIDI, M.K., LABUZA, T.P. 2000. Essentials of Functional Foods. Springer, 395 p. CHADWICK, R.F. 2003. Functional Foods. Springer, 218 JOHNSON, I.T., WILLIAMSON, G. 2003. Phytochemical Functional Foods. Woodhead Publishing, 384 p. MARTIROSYAN,D.M., PRASAD, C. 2009. Functional Foods for Chronic Diseases: The 6th International Conference Proceedings. D & A Inc., 178 p.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
İngilizce
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması5630
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11818
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11919
Okuma14342
Performans14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15   
ÖÇ255  
ÖÇ35 5 
ÖÇ45  5
ÖÇ55   
ÖÇ65   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek