BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM141AMikotoksikolojiSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu derste mikotoksin üreten küf türleri ve mikotoksin çeşitleri, mikotoksin oluşum şartları, mikotoksinlerin canlılara etkisi, mikotoksinlerin detoksifikasyonu vb. konular detaylıca anlatılacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Bu derste öğrenciler mikotoksin ve mikotoksikozis hakkında bilgilendirildi.
2Öğrenciler Mikotoksin Oluşumuna Tesir Eden Faktörler hakkında bilgilendirildi.
3Öğrenciler Gıda İşlemenin Mikotoksinler Üzerine Etkisi hakkında bilgilendirildi
4Öğrenciler Mikotoksin Oluşturan önemli küf türleri hakkında bilgilendirildi.
5Öğrenciler mikotoksinlerin detoksifikasyonu hakkında bilgilendirildi.
6Gıdalarda Mikotoksin Analiz yöntemleri anlatıldı.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu derste mikotoksin üreten küf türleri ve mikotoksin çeşitleri, mikotoksin oluşum şartları, mikotoksinlerin canlılara etkisi, mikotoksinlerin detoksifikasyonu vb. konular detaylıca anlatılacaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikotoksinler ve mikotoksikozis hakkında genel bilgi verilecek.Konu Anlatımı
2Mikotoksin tipleri;Afalatoksinler:Aflatoksinlerin biyosentezi,aflatoksinlerin biyolojik etkisi,aflatoksinlerin canlılara etkisi anlatılacaktır.Konu Anlatımı
3 Diğer mikotoksin tipleri;Okratoksinler,Rubratoksinler,Stakibotriyotoksinler,Alternaria toksinleri anlatılacaktır.Konu Anlatımı
4Fumonisinler,Patulin,Penisilik asit,Fusariotoksin(T-2),Alimentar Toksik Aleukia (ATA),Ergotizm anlatılavaktır.Konu Anlatımı
5Etkilediği organ ve dokulara göre mikotoksinlerin sınıflandırılması;Hepatotoksinler,Nefrotoksinler,Nörotoksin ve miyotoksinler, sindirim sistemi toksinleri,Dermatotoksinler,Solunum sistemi toksinleri,Genitotoksinler.Konu Anlatımı
6Mikotoksin oluşumuna etki eden faktörler;Fiziksel,Kimyasal,Biyolojik faktörler.Konu Anlatımı
7Gıda İşlemenin mikotoksinler üzerine etkisi;kavurmanın etkisi,kaynatma ve pişirmenin etkisi,öğütmenin etkisi,ekmek yapmanın etkisi,depolama ve diğer işlemlerin etkisi.Konu Anlatımı
8Mikotoksin üreten küfler;Aspergillus spp.Konu Anlatımı
9Penicillium spp. ve diğer mikotoksik küflerKonu Anlatımı
10Mikotoksinlerin detoksifikasyonu.Konu Anlatımı
11Gıdalarda mikotoksin analizleri;Örnek alma,Ekstraksiyon,Ekstraktın saflaştırılması ve kondensasyonu,Ekstrakt bileşenlerinin ayrıştırılmasıKonu Anlatımı
12Fizikokimyasal metotlar;İnce Tabaka Kromatografisi(TLC),tabakaların geliştirilmesi ve toksin seviyesinin belirlenmesi,Doğrulama testiKonu Anlatımı
13Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi(HPLC),Gaz-Sıvı Kromatografisi(GLC),Spektrofotometri,Hızlı metotlar anlatılacaktır.Konu Anlatımı
14Final sınavı.
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Mycotoxicology Lecture Notes Mycotoxic Fungi, Mycotoxins, Mycotoxicoses 1978. An Encyclopedic Hand Book. Vol:1,2,3.Edited by Thomas D. Wyllie and Lawrence G. Morehouse. Mikoloji 1979. M.Arda.Ankara Ünniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları:366 Ders Kitabı:364
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11010
Final Sınavı12424
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12424
Okuma14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15   
ÖÇ25   
ÖÇ35   
ÖÇ45   
ÖÇ55   
ÖÇ65   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek