Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM253 | Meyvelerde Hasat Sonrası Teknoloji | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Meyvelerde hasat sonrası değişimler, bu değişimleri etkileyen faktörler ve bu değişimleri kontrol ederek depolama ömrünü uzatmak için uygulanabilecek teknolojilerin öğrenilmesi. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci beslemede organik gıdaların önemini kavrar. | 2 | Öğrenci organik gıda üretiminde kullanılabilecek katkılar ve uygulanacak teknolojileri bilir. | 3 | Öğrenci organik gıda pazarı hakkında bilgi sahibi olur. | 4 | Öğrenci organik gıdaların işlenmesini bilir. | 5 | Öğrenci organik gıdaların insan sağlığı için önemini bilir. | 6 | | 7 | | 8 | | 9 | | 10 | | 11 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Hasat sonrası teknolojinin tarımsal ürünler için önemi, prosesleri temizleme, ayırma, kalite ve boyut özelliklerine göre sınıflama, paketleme, soğutma, depolama ve taşıma, meyveler için ön soğutma teknikleri, meyvelerin kalite kriterleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Meyvelerin yapısal özellikleri ve organlarının gelişimi | | | 2 | Meyvelerde biyokimyasal yapı ve değişimi | | | 3 | Meyvelerde fizyolojik olaylar ve gelişmeleri | | | 4 | Meyvelerde hasat | | | 5 | Meyvelerde hasattan sonra görülen kayıplar ve önleme yolları | | | 6 | Su kaybı | | | 7 | Patojenlerden kaynaklanan kayıplar | | | 8 | Fizyolojik bozuklukları etkileyen faktörler | | | 9 | Genel fizyolojik bozukluklar | | | 10 | Özel fizyolojik bozukluklar-yumuşak çekirdekliler | | | 11 | Özel fizyolojik bozukluklar-yumuşak çekirdekliler | | | 12 | Özel fizyolojik bozukluklar-sert çekirdekliler | | | 13 | Özel fizyolojik bozukluklar-üzümsüler | | | 14 | Özel fizyolojik bozukluklar-turunçgiller | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders Kitabı:
Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, İsmail Karaçalı, 2009. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 494, İzmir.
Yardımcı Kitaplar:
1. Cemeroğlu, B., Yemenci, A. ve Özkan, M., 2001. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. 1 Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:24. Ankara.
2. Ders Notu ve zenginleştirilmiş ppt sunusu
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 |
Seminer | 1 | 18 | 18 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Okuma | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | ÖÇ3 | 5 | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | ÖÇ5 | 5 | | | | ÖÇ6 | 5 | | | | ÖÇ7 | 5 | | | | ÖÇ8 | 5 | | | | ÖÇ9 | 5 | | | | ÖÇ10 | 5 | | | | ÖÇ11 | 5 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|