BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM253Meyvelerde Hasat Sonrası TeknolojiSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Meyvelerde hasat sonrası değişimler, bu değişimleri etkileyen faktörler ve bu değişimleri kontrol ederek depolama ömrünü uzatmak için uygulanabilecek teknolojilerin öğrenilmesi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenci beslemede organik gıdaların önemini kavrar.
2Öğrenci organik gıda üretiminde kullanılabilecek katkılar ve uygulanacak teknolojileri bilir.
3Öğrenci organik gıda pazarı hakkında bilgi sahibi olur.
4Öğrenci organik gıdaların işlenmesini bilir.
5Öğrenci organik gıdaların insan sağlığı için önemini bilir.
6
7
8
9
10
11
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hasat sonrası teknolojinin tarımsal ürünler için önemi, prosesleri temizleme, ayırma, kalite ve boyut özelliklerine göre sınıflama, paketleme, soğutma, depolama ve taşıma, meyveler için ön soğutma teknikleri, meyvelerin kalite kriterleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyvelerin yapısal özellikleri ve organlarının gelişimi
2Meyvelerde biyokimyasal yapı ve değişimi
3Meyvelerde fizyolojik olaylar ve gelişmeleri
4Meyvelerde hasat
5Meyvelerde hasattan sonra görülen kayıplar ve önleme yolları
6Su kaybı
7Patojenlerden kaynaklanan kayıplar
8Fizyolojik bozuklukları etkileyen faktörler
9Genel fizyolojik bozukluklar
10Özel fizyolojik bozukluklar-yumuşak çekirdekliler
11Özel fizyolojik bozukluklar-yumuşak çekirdekliler
12Özel fizyolojik bozukluklar-sert çekirdekliler
13Özel fizyolojik bozukluklar-üzümsüler
14Özel fizyolojik bozukluklar-turunçgiller
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders Kitabı: Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, İsmail Karaçalı, 2009. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 494, İzmir. Yardımcı Kitaplar: 1. Cemeroğlu, B., Yemenci, A. ve Özkan, M., 2001. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. 1 Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:24. Ankara. 2. Ders Notu ve zenginleştirilmiş ppt sunusu
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması5630
Seminer11818
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11919
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14342
Okuma14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15   
ÖÇ25   
ÖÇ35   
ÖÇ45   
ÖÇ55   
ÖÇ65   
ÖÇ75   
ÖÇ85   
ÖÇ95   
ÖÇ105   
ÖÇ115   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek