Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM107 | Meyve Ve Sebzelerin Kurutularak Dayandırılması | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere; meyve ve sebzelerin kurutulması ve kurutulmuş ürün teknolojisinin verilmesidir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. ÖZLEM ÇAKIR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir. | 2 | 2- Bilimsel araştırma sürecini açıklar | 3 | 3- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır. | 4 | 4- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler | 5 | 5- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar | 6 | 6- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır. | 7 | Laboratuvar güvenliği hakkında bilgi edinir | 8 | Laboratuvar deneyimi kazanır | 9 | Temel gıda analizlerini uygular | 10 | Temel gıda analiz tekniklerini öğrenir | 11 | Elde ettiği sonuçları yorumlayabilir | 12 | | 13 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
1. Kurutma tarihçesi 2. Kurutma prensipleri 3. Meyve sebzelerde bozulma yapan mikroorganizmalar 4.Su aktivitesi ölçüm yöntemleri
5. Sorpsiyon izotermi 6. Kurutma yöntemleri 7. Değişimler 8. Ön işlemler 9. Paketleme ve Depolama 10. Depolamadaki değişimler 11. Kütle denklikleri 12. Yarı kurutulmuş ürünler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kurutma tarihçesi | Konu Anlatımı | | 2 | Kurutmanın ilkeleri | Konu Anlatımı | | 3 | Bozulma yapan mikroorganizmalar | Konu Anlatımı | | 4 | Su aktivitesi ve ölçüm yöntemleri | Konu Anlatımı | | 5 | Su aktivitesi ve ölçüm yöntemleri | Konu Anlatımı | | 6 | Kurutma yöntemleri | Konu Anlatımı | | 7 | Kurutma sırasındaki değişimler | Konu Anlatımı | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Kurutma öncesi ön işlemler | Konu Anlatımı | | 10 | Kurutma öncesi ön işlemler | Konu Anlatımı | | 11 | Kurutulmuş ürünlerin paketlenmesi ve depolanması | Konu Anlatımı | | 12 | Kurutulmuş ürünlerin depolama sırasındaki değişimleri | Konu Anlatımı | | 13 | Kurutulmuş ürünler ile ilgili kütle denklikleri | Konu Anlatımı | | 14 | Kurutulmuş ürünler ile ilgili kütle denklikleri | Konu Anlatımı | | 15 | Yarı kurutulmuş ürünler | Konu Anlatımı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
DERS KİTAPLARI 1. Cemeroğlu, B., Özkan, M., Karadeniz, F., Yemenicioğlu, A., 2004. “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, 1. Cilt, Editör: Cemeroğlu, B. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. 2. Cemeroğlu, B., Özkan, M.,Karadeniz, F., 2004. “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, 2. Cilt, Editör: Cemeroğlu, B. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Performans | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | | | ÖÇ3 | 5 | | 5 | | ÖÇ4 | 5 | | | 5 | ÖÇ5 | 5 | | | | ÖÇ6 | 5 | | | | ÖÇ7 | 5 | | | | ÖÇ8 | 5 | | | | ÖÇ9 | 5 | | | | ÖÇ10 | 5 | | | | ÖÇ11 | 5 | | | | ÖÇ12 | 5 | | | | ÖÇ13 | 5 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|