BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM107Meyve Ve Sebzelerin Kurutularak DayandırılmasıSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere; meyve ve sebzelerin kurutulması ve kurutulmuş ürün teknolojisinin verilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. ÖZLEM ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
11- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir.
22- Bilimsel araştırma sürecini açıklar
33- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır.
44- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler
55- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar
66- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır.
7Laboratuvar güvenliği hakkında bilgi edinir
8Laboratuvar deneyimi kazanır
9Temel gıda analizlerini uygular
10Temel gıda analiz tekniklerini öğrenir
11Elde ettiği sonuçları yorumlayabilir
12
13
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1. Kurutma tarihçesi 2. Kurutma prensipleri 3. Meyve sebzelerde bozulma yapan mikroorganizmalar 4.Su aktivitesi ölçüm yöntemleri 5. Sorpsiyon izotermi 6. Kurutma yöntemleri 7. Değişimler 8. Ön işlemler 9. Paketleme ve Depolama 10. Depolamadaki değişimler 11. Kütle denklikleri 12. Yarı kurutulmuş ürünler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kurutma tarihçesiKonu Anlatımı
2Kurutmanın ilkeleriKonu Anlatımı
3Bozulma yapan mikroorganizmalarKonu Anlatımı
4Su aktivitesi ve ölçüm yöntemleriKonu Anlatımı
5Su aktivitesi ve ölçüm yöntemleriKonu Anlatımı
6Kurutma yöntemleriKonu Anlatımı
7Kurutma sırasındaki değişimlerKonu Anlatımı
8ARA SINAV
9Kurutma öncesi ön işlemlerKonu Anlatımı
10Kurutma öncesi ön işlemlerKonu Anlatımı
11Kurutulmuş ürünlerin paketlenmesi ve depolanmasıKonu Anlatımı
12Kurutulmuş ürünlerin depolama sırasındaki değişimleriKonu Anlatımı
13Kurutulmuş ürünler ile ilgili kütle denklikleriKonu Anlatımı
14Kurutulmuş ürünler ile ilgili kütle denklikleriKonu Anlatımı
15Yarı kurutulmuş ürünlerKonu Anlatımı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTAPLARI 1. Cemeroğlu, B., Özkan, M., Karadeniz, F., Yemenicioğlu, A., 2004. “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, 1. Cilt, Editör: Cemeroğlu, B. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. 2. Cemeroğlu, B., Özkan, M.,Karadeniz, F., 2004. “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, 2. Cilt, Editör: Cemeroğlu, B. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması5630
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11818
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11919
Okuma14342
Performans14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15   
ÖÇ255  
ÖÇ35 5 
ÖÇ45  5
ÖÇ55   
ÖÇ65   
ÖÇ75   
ÖÇ85   
ÖÇ95   
ÖÇ105   
ÖÇ115   
ÖÇ125   
ÖÇ135   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek