BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM191Meyve Ve Sebze Kurutma TeknolojisiSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere; meyve ve sebzelerin kurutulması ve kurutulmuş ürün teknolojisinin verilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr. Özlem ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
1Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısının meyve sebze proseslerindeki öneminin kavranması
2Meyve sebzelerin kurutma işleme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olma
3Bir prosesin temel işlem basamaklarını öğrenme.
4Kaliteli üretim için her bir prosesde önemli olan noktaları kavrayarak çözüm getirebilme
5Güvenli meyve ve sebze ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1. Kurutma tarihçesi 2. Kurutmanın temel prensipleri 3. Meyve sebzelerde bozulma yapan mikroorganizmalar 4. Su aktivitesi ölçüm yöntemleri 4. Sorpsiyon izotermi 5. Kurutma yöntemleri 6.Depolamadaki değişimler 7. Ön işlemler 8. Paketleme ve Depolama 9. Kütle denklikleri 10. Yarı kurutulmuş ürünler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kurutma tarihçesi
2Kurutma tarihçesi
3Bozulma yapan mikroorganizmalar
4Su aktivitesi ve ölçüm yöntemleri
5Sorpsiyon izotermi
6Kurutma yöntemleri
7Kurutma sırasındaki değişimler
8Arasınav
9Kurutma öncesi ön işlemler
10Kurutma öncesi ön işlemler
11Kurutulmuş ürünlerin paketlenmesi ve depolanması
12Kurutulmuş ürünlerin depolama sırasındaki değişimleri
13Kurutulmuş ürünler ile ilgili kütle denklikleri
14Kuruttulmuş ürünlerin tüketim olanakları
15Yarı kurutulmuş ürünler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTAPLARI 1. Cemeroğlu, B., Özkan, M., Karadeniz, F., Yemenicioğlu, A., 2004. “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, 1. Cilt, Editör: Cemeroğlu, B. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. 2. Cemeroğlu, B., Özkan, M.,Karadeniz, F., 2004. “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, 2. Cilt, Editör: Cemeroğlu, B. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Uygulama/Pratik11111
Bireysel Çalışma15575
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma7214
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15434
ÖÇ24434
ÖÇ34333
ÖÇ44435
ÖÇ55433
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek