Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM131A | Koyulaştırılmış Ve Kurutulmuş Süt Ürünleri Teknolojisi | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Çeşitli teknolojik yöntemler kullanılarak öğrencilere koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri ve bu ürünlerin değerlendirilmesi konusunda bilgi sunmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir. | 2 | 2- Bilimsel araştırma sürecini açıklar | 3 | 3- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır. | 4 | 4- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler | 5 | 5- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar | 6 | 6- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır. | 7 | Laboratuvar güvenliği hakkında bilgi edinir | 8 | Laboratuvar deneyimi kazanır | 9 | Temel gıda analizlerini uygular | 10 | Temel gıda analiz tekniklerini öğrenir | 11 | Elde ettiği sonuçları yorumlayabilir | 12 | | 13 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu ders, farklı ekipman ve yöntemler kullanılarak kondanse edilen veya kurutulan süt ürünlerinin üretimi ve nitelikleri hakkında bilimsel bilgiler verir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | 1- Giriş | | | 2 | 2- Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünlerinin sınıflandırılması | | | 3 | 3- Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri üretiminde temel akım şemaları | | | 4 | 4- Üretimde kullanılan ekipman ve özellikleri | | | 5 | 5- Şekersiz koyulaştırılmış sütlerin bileşimi ve genel özellikleri | | | 6 | 6- Şekerli koyulaştırılmış sütlerin bileşimi ve genel özellikleri | | | 7 | 7- Süt tozunun bileşimi ve genel özellikleri | | | 8 | 8- Vals metoduyla süt tozu üretimi | | | 9 | 9- Valsli kurutucuların dizaynı ve çalışma prensipleri | | | 10 | 10- Püskürtme metoduyla süt tozu üretimi | | | 11 | 11- Püskürtmeli kurutucuların dizaynı ve çalışma prensipleri | | | 12 | 12- Püskürtmeli kurutucuların dizaynı ve çalışma prensipleri | | | 13 | 13- Süt tozlarının ambalajlanması, depolanması ve taşınması | | | 14 | 14- Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünlerinde kalite kontrolü | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders kitabı Üçüncü, M.2002. Süt Teknolojisi. Ege üniversitesi Mühendislik Fak. Yayınları:32 Ege Üniversitesi, Bornova/İzmir.
Yardımcı Kaynaklar Spreer, E. 1998. Milk and Dairy Product Technology,pp. 367-404, Marcel Dekker Inc., New York. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | İngilizce | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Performans | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | ÖÇ3 | 5 | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | ÖÇ5 | 5 | | | | ÖÇ6 | 5 | | | | ÖÇ7 | 5 | | | | ÖÇ8 | 5 | | | | ÖÇ9 | 5 | | | | ÖÇ10 | 5 | | | | ÖÇ11 | 5 | | | | ÖÇ12 | | | | | ÖÇ13 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|