|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM110A | Gıdalarda Termal Analiz | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | TG, DTA, DTG, DSC ve TMA gibi termal analiz yöntemlerini ve çok çeşitli malzemelerin tanınmasında, sıcaklığa bağlı karakteristik davranışlarının ve özelliklerinin belirlenmesindeki uygulamaları öğretmek, cihaz çıktılarının yorumlanmasında bilgi ve beceri kazandırmaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | 1- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir. | 2 | 2- Bilimsel araştırma sürecini açıklar | 3 | 3- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır. | 4 | 4- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler | 5 | 5- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar | 6 | 6- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır. | 7 | Laboratuvar güvenliği hakkında bilgi edinir | 8 | Laboratuvar deneyimi kazanır | 9 | Temel gıda analizlerini uygular | 10 | Temel gıda analiz tekniklerini öğrenir | 11 | Elde ettiği sonuçları yorumlayabilir | 12 | | 13 | |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Termogravimetrik analiz (TG) ve uygulamaları, derivatografik termogravimetrik analiz (DTG) ve uygulamaları, diferansiyel termal analiz (DTA) ve uygulamaları, derivatif diferansiyel termal analiz (DDTA) ve uygulamaları, diferansiyel tarama kalorimetresi (DSC) ve uygulamaları, termomekanik analiz (TMA-Dilatometri) ve uygulamaları, termal iletkenlik ve uygulamaları ve çıkan gaz analizi (EGA) yöntemleri ve uygulamaları. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Termal analizin tarihçesi, esası ve uygulanan yöntemler | | | 2 | Termogravimetrik analiz(TG), türleri ve etkileyen faktörler | | | 3 | TG Analiz ile ilgili durum çalışmaları | | | 4 | DTG yönteminin esası, eğrilerin yorumu, durum çalışmaları | | | 5 | DTA’nın tanımı, fiziksel ve kimyasal olaylardaki kullanımı, eğrilerin anlamı ve eğrileri etkileyen faktörler | | | 6 | DTA ve DDTA eğrilerinin yorumlanması ve durum çalışmaları | | | 7 | Simultane TG-DTG ve DTA eğrileri ve yorumu | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | DSC ve uygulama alanları | | | 10 | DSC eğrileri ve yorumu, DTA ile mukayesesi | | | 11 | TMA yöntemi, örnek çalışmalar ve tespit edilen özellikler, durum çalışmaları | | | 12 | Diğer yöntemler ve uygulamaları | | | 13 | Literatür örneklemelerine ait ödev sunumları ve tartışma | | | 14 | Sınav hazırlığı | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1. Differential Thermal Analysis, V.1, Mackenzie, R.C., Academic Press, London and New York, 1970.
2. Differential Thermal Methods of Analysis, Wendland, W.M., Jhon Wiley and Sons, USA (Toronto), 1974.
3. Thermal Analysis, Slode, P.E., Jenkins, L.T., V.1, Marcel Dekker Inc., New York, 1986,
4. Differential Thermal Analysis-Application and Result in Mineralogy, New York, 1974
5. Internet yoluyla ulaşılabilen dergilerden makalele | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | İngilizce | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 | Okuma | 14 | 3 | 42 | Performans | 14 | 4 | 56 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | | | ÖÇ3 | 4 | | 5 | | ÖÇ4 | 4 | | | 5 | ÖÇ5 | 4 | | | | ÖÇ6 | 5 | | | | ÖÇ7 | 5 | | | | ÖÇ8 | 5 | | | | ÖÇ9 | 4 | | | | ÖÇ10 | 4 | | | | ÖÇ11 | 4 | | | | ÖÇ12 | 5 | | | | ÖÇ13 | 5 | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|