BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM113AGıdalarda TekstürSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarda tekstürün öneminin kavranılması, Tekstürün gıda kalitesindeki yerinin anlaşılması, İşleme ve depolama süresince gıdalarda meydana gelen tekstürel değişimlerin öğrenilmesi, Gıdalarda tekstür ölçüm yöntemlerinin öğrenilmesi, Gıdalarda tekstür profil analizinin yapılışı ve sonuçların değerlendirilmesinin öğrenilmesi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
11- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir.
22- Bilimsel araştırma sürecini açıklar
33- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır.
44- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler
55- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar
66- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda tekstürel yapı, etkili faktörler, meydana gelen değişimler ve ölçüm metotları anlatılmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11- Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler
22- Gıdalarda tekstürün önemi
33- İşleme ve depolama süresince gıdalarda meydana gelen tekstürel değişimler
44- Tekstür ve gıda işleme, gıdalarda tekstürel yapıyı etkileyen faktörler
55- Tekstür ve reoloji
66- Fizik ve tekstür
77- Gıdalarda tekstür ölçüm yöntemleri
88- Sıkıştırma testleri
99- Delme testleri
1010- Kesme testleri
1111- Ekstrüzyon testleri
1212- Germe testleri
1313- Gerilim-gevşeme testleri
1414- Tekstür profil analizi
15Genel değerlendirme
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitabı Karaoğlu, M. Murat (2010) Gıdalarda Tekstür (Çeşitli kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu) Yardımcı Kaynaklar Pieter Walstra. 2003. Physical Chemistry of Foods. Marcel Dekker, Inc. 270 Madison Avenue, New York, NY 10016
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
İngilizce
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması5630
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11818
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11919
Okuma14342
Performans14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15   
ÖÇ255  
ÖÇ35 5 
ÖÇ45  5
ÖÇ55   
ÖÇ65   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek