Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM157 | Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Yöntemleri | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrenciye gıdalardaki duyusal değerlendirmenin gıda sanayinde kullanım amaçları, duyusal gıda analizinin gıda üretim ve tüketimindeki önemini, duyusal değerlendirme laboratuarı, panelist seçimi, duyusal test teknikleri, duyusal test tekniklerinin sanayide gıda kalite kontrolü sisteminin içerisinde nasıl kullanılacağı konularındaki bilgi ve becerilerini temel düzeyde kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir. | 2 | 2- Bilimsel araştırma sürecini açıklar | 3 | 3- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır. | 4 | 4- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler | 5 | 5- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar | 6 | 6- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır. | 7 | Laboratuvar güvenliği hakkında bilgi edinir | 8 | Laboratuvar deneyimi kazanır | 9 | Temel gıda analizlerini uygular | 10 | Temel gıda analiz tekniklerini öğrenir | 11 | Elde ettiği sonuçları yorumlayabilir | 12 | | 13 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu ders, duyusal gıda analizinin gıda üretim ve tüketimindeki önemini, duyusal test tekniklerinin ve duyusal testlerin tüketici tercih çalışmaları ve sanayide gıda kalite kontrolü sisteminin içerisinde nasıl kullanılacağı ana konularını içerir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | 1- Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayinde kullanım amaçları | | | 2 | 2- Duyusal değerlendirmede kullanılan tekniklerin sınıflandırılması | | | 3 | 3- Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri | | | 4 | 4- Duyusal değerlendirme laboratuarı | | | 5 | 5- Duyusal değerlendirmede panelist | | | 6 | 6- Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar | | | 7 | 7- Değerlendirme formlarının hazırlanması | | | 8 | 8- “A”- “A” değil testi, kontroldan farklılk testi ve eşlenmiş kıyaslama testi | | | 9 | 9- İkili-üçlü test, üçgen test ve çoklu kıyaslama testi | | | 10 | 10- Farklı uygulama örnekleri | | | 11 | 11- Farklı uygulama örnekleri | | | 12 | 12- Tanımlayıcı testler | | | 13 | 13- Tüketici testleri | | | 14 | 14- Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme program uygulanması | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders kitabı ALTUĞ Tomris ve Elmacı Yeşim (2005) Gıdalarda Duyusal Analiz Kitabı. Elizabeth Larmond (1977). Laboratory Methods For Sensory Evaluation of Food. Canadian Goverment Publishing Centre. Supply and Services Canada Ottawa, Canada K1A 0S9, p 74 F.W. Bodyfelt, J. Tobias and G.M. Trout (1988). The Sensory Evaluation of Dairy Products. An avi Book, Published by Van Nostrand Reinhold, 115 Fifth Avenue, New York, New York 10003, p 598
Yardımcı Kaynaklar Araştırma makaleleri ve İnternet kaynakları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | İngilizce | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Performans | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | | | | ÖÇ2 | 4 | 5 | | | ÖÇ3 | 5 | | 5 | | ÖÇ4 | 5 | | | 5 | ÖÇ5 | 5 | | | | ÖÇ6 | 4 | | | | ÖÇ7 | 4 | | | | ÖÇ8 | 4 | | | | ÖÇ9 | 4 | | | | ÖÇ10 | 5 | | | | ÖÇ11 | 5 | | | | ÖÇ12 | 5 | | | | ÖÇ13 | 5 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|