BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM133AGıdalarda Duyusal Değerlendirme YöntemleriSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Öğrenciye gıdalardaki duyusal değerlendirmenin gıda sanayinde kullanım amaçları, duyusal gıda analizinin gıda üretim ve tüketimindeki önemini, duyusal değerlendirme laboratuarı, panelist seçimi, duyusal test teknikleri, duyusal test tekniklerinin sanayide gıda kalite kontrolü sisteminin içerisinde nasıl kullanılacağı konularındaki bilgi ve becerilerini temel düzeyde kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
11- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir.
22- Bilimsel araştırma sürecini açıklar
33- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır.
44- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler
55- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar
66- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır.
7Laboratuvar güvenliği hakkında bilgi edinir
8Laboratuvar deneyimi kazanır
9Temel gıda analizlerini uygular
10Temel gıda analiz tekniklerini öğrenir
11Elde ettiği sonuçları yorumlayabilir
12
13
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu ders, duyusal gıda analizinin gıda üretim ve tüketimindeki önemini, duyusal test tekniklerinin ve duyusal testlerin tüketici tercih çalışmaları ve sanayide gıda kalite kontrolü sisteminin içerisinde nasıl kullanılacağı ana konularını içerir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11- Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayinde kullanım amaçları
22- Duyusal değerlendirmede kullanılan tekniklerin sınıflandırılması
33- Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri
44- Duyusal değerlendirme laboratuarı
55- Duyusal değerlendirmede panelist
66- Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
77- Değerlendirme formlarının hazırlanması
88- “A”- “A” değil testi, kontroldan farklılk testi ve eşlenmiş kıyaslama testi
99- İkili-üçlü test, üçgen test ve çoklu kıyaslama testi
1010- Farklı uygulama örnekleri
1111- Farklı uygulama örnekleri
1212- Tanımlayıcı testler
1313- Tüketici testleri
1414- Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme program uygulanması
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitabı ALTUĞ Tomris ve Elmacı Yeşim (2005) Gıdalarda Duyusal Analiz Kitabı. Elizabeth Larmond (1977). Laboratory Methods For Sensory Evaluation of Food. Canadian Goverment Publishing Centre. Supply and Services Canada Ottawa, Canada K1A 0S9, p 74 F.W. Bodyfelt, J. Tobias and G.M. Trout (1988). The Sensory Evaluation of Dairy Products. An avi Book, Published by Van Nostrand Reinhold, 115 Fifth Avenue, New York, New York 10003, p 598 Yardımcı Kaynaklar Araştırma makaleleri ve İnternet kaynakları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
İngilizce
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması5630
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11818
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11919
Okuma14342
Performans14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ14   
ÖÇ24   
ÖÇ35   
ÖÇ45   
ÖÇ55   
ÖÇ64   
ÖÇ74   
ÖÇ84   
ÖÇ94   
ÖÇ105   
ÖÇ115   
ÖÇ12    
ÖÇ13    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek